Kód pojišťovny

I láska potřebuje palivo

Ilustrační obrázek

Sexuální touhu obou pohlaví spouští androgen testosteron, což je chemická látka, která je mylně nazývána „mužským hormonem". Ve skutečnosti se jedná o hormon sexu a agrese a mají ho jak  muži, tak i ženy. Muži ho produkují svými varlaty a nadledvinkami a ženy svými vaječníky a nadledvinkami. V mužském i ženském těle představuje testosteron chemické palivo, které uvádí v činnost sexuální motor mozku. Jestliže máme paliva dostatek, testosteron doslova roztančí hypotalamus a to podnítí erotické pocity a povzbudí sexuální představy a tělesné vzrušení  v oblasti erotogenních zón. Tento proces funguje stejným způsobem u mužů i u žen, ale je zde podstatný rozdíl v množství testosteronu, který je dostupný pro „vzrušení mozku". Muži mají zhruba desetkrát až stokrát více testosteronu než ženy.

Když hladina klesne

Jestliže hladina testosteronu poklesne pod určitou hranici, žena současně ztratí zájem o sex. Testosteron však není jediná chemikálie, která má vliv na sexuální touhu. Progesteron je hormon, jehož hladina stoupá ve druhé polovině menstruačního cyklu, omezuje sexuální touhu a má v ženském těle trojí účinky, které převracejí účinky testosteronu. Hladina testosteronu se přirozeně zvyšuje v průběhu druhého týdne cyklu, než žena dosáhne vrcholu plodnosti. Estrogen způsobuje, že ženy jsou k sexu přístupnější a také je podstatný pro poševní zvlhnutí.

Když není shoda

Centra, která souvisejí se sexem jsou v mužském mozku ve skutečnosti dvojnásobně větší než v ženském mozku. Muži myslí na sex daleko častěji než ženy. Jestliže muži často neejakulují, cítí tlak na svých pohlavních žlázách a prostatě. Strukturální změny v mozku začínají již osm týdnu po početí, když testosteron v mužském plodu zúrodní centra v mozku, která souvisí se sexem tak, aby se zvětšila. Další obrovská záplava testosteronu v pubertě následně posílí a zvětší další mužské mozkové spoje, které dodávají informace těmto sexuálním centrům, včetně vizuálních, pachových, dotekových a poznávacích systémů. Až pětadvacetinásobné zvýšení hladin testosteronu mezi devátým a patnáctým rokem života podporuje tyto větší sexuální spoje v mužském mozku po zbytek jeho mládí. Je tedy jasné, že ženy z biologického hlediska věnují méně vnitřního prostoru sexuálním činnostem.

Ženský a mužský pohled

U žen se sexuální touha zapne, když mozek vypne. Impulsy se mohou přenášet do center rozkoše a zpustit orgasmus, pouze, když centrum strachu a úzkosti je vyřazeno z provozu. Skutečnost, že ženy potřebují tento zvláštní neurologický krok, by mohlo vysvětlovat, proč ženě zabere v průměru třikrát více času dosáhnout orgasmu než typickému muži. Jedná se o delikátní systém, ale spojení s mozkem je velice přímé. Nervová zakončení na vrcholku klitorisu komunikují přímo s centry rozkoše v ženském mozku. Jestliže dojde ke stimulaci těchto nervů, podpoří se elektrochemická činnost, dokud nedojde k prahu orgasmu a nezvedne se hladina neurohormonů dobré nálady. Vzhledem k úzkému propojení těla a psychiky bývá ženský orgasmus pro zmatené muže těžko pochopitelný. Pro muže je orgasmus jednodušší záležitostí. Aby dosáhli vyvrcholení, krev se musí nahrnout do klíčového místa na těle. Pro ženy musí být zase všechny  zúčastněné hormony zcela vyrovnané.

Vášnivá zamilovanost

Stav zamilovanosti a poblouznění je již dávno zdokumentovaný stav mozku. Dochází ke stavu posedlosti, vášně, opilosti, žízně a hladu. Okruhy zamilovanosti jsou motivačním systémem, který neodpovídá oblasti sexuální touhy, ale překrývá ji. Tato horečnatá aktivita mozku je poháněna hormony a neuropřenašeči (dopamin, estrogen, oxytocin a testosteron). Mozkové okruhy, které jsou aktivovány, když jsme zamilovaní, jsou srovnatelné s aktivitou drogově závislé osoby, která zoufale touží po další dávce. Něco velmi podobného se přihodí, když si člověk vezme extázi. Obvyklá opatrnost, kterou cítí lidé při setkávání s někým neznámým, nefunguje a milostné okruhy jsou zapojeny. Takže romantická láska vznikne působením přírodní extáze. Tyto typické příznaky čerstvé zamilovanosti jsou podobné počátečním účinkům drog, jsou amfetamin nebo kokain a opiáty jako heroin nebo morfium. Tvrzení, že lidé se mohou stát na lásce závislí je opravdu pravdivé.

Závislost až posedlost

Někteří lidé si svou posedlost a svázanost láskou ani neuvědomují, dokud nepocítí, jak je to k milované osobě táhne, když s nimi není. V minulosti jsme si mysleli se jedná pouze o duševní důvod, ale ve skutečnosti jde o důvod fyzický. 

Emoce

Emoce nejsou pouze volně proplouvající city, ale skutečné fyzické vjemy, které sdělují úmysly určitým oblastem mozku. Některé z těchto pocitů by mohly souviset s počtem buněk v ženském mozku, které jsou k dispozici, aby sledovaly pocity. Po pubertě jejich počet ještě vzroste. Estrogen zvýší prostředky, pomocí kterých dívky vnímají pocity těla a bolest těla více než chlapci. 

Mužský mozek

V mužském mozku vyvolají emoce méně pocitů a více racionálních myšlenek. Typickou reakcí mužského mozku na citové pohnutí je vyhnout se mu za každou cenu. Vypuknutí v pláč často upoutá pozornost mužova mozku, ale slzy jsou pro něj skoro vždy velkým překvapením (hrozně ho vyvedou z míry). Většina mužů nechce ztrácet čas analyzováním emocí. Ženské slzy mohou v mužském mozku vyvolat bolest. Mužský mozek zaznamenává v bolestném výrazu bezmoc a tuto chvíli je pro něj těžké snášet.

Emocionální paměť

Paměť ženy si lépe uchová citové detaily, lépe si dokážou vybavit trojrozměrný, smyslový záběr. Existují dvě výjimky, kdy muži registrují emoce, a tudíž si je do detailu pamatují. Pokud je osoba, se kterou je ve vztahu, očividně rozhněvaná  a ohrožuje ho, muž bude schopen tuto emoci zpracovat tak rychle jako žena. Jeho reakce na agresivní výhružku bude tak rychlá jako její a spustí se okamžitá reakce svalů. Vyjádření vzteku a agrese je zcela jednoznačně větší u mužů. Opět je to dáno již výše uvedeným hormonem testosteronem. Jestliže je žena na někoho naštvaná, nejprve o tom mluví s druhými, protože ženský mozek je ovládán strachem, že druhého člověka rozhněvá a ztratí tak jeho přátelství.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.