Kód pojišťovny

Pojďte meditovat

Ilustrační obrázek

Meditace je velice jednoduchá a přirozená činnost, kterou provozovaly náboženské systémy Východu (hinduismus, buddhismus, taoismus, islám) již po celá staletí. Jednalo se v podstatě o formu poučení. V současné době stoupá zájem o meditační techniky také i v rozvinutých západních zemích a to především z hlediska jejich duchovní hodnoty a růstu. Vlivem dlouhodobého stresu a shonu ve které žijeme se lidé začali zajímat o své tělesné i duševní zdraví a touží po zmírněné stresu.

Jaké jsou techniky meditace?

Pro meditaci je vhodné si zvolit tiché a klidné místo, sednout si pohodlně na židli, která má oporu zad. Důležité je soustředit se na pomalé, pravidelné a hluboké dýchání. Tělo by mělo být v rovnováze a uvolněné, ne ztuhlé! Pro začátek nácviku meditace úplně postačí soustředěné a pravidelné dýchání. Meditace je vhodné provádět se zavřenýma očima. Soustředíme se na viditelný předmět, můžeme zavřít oči a soustředit se na představu příštího předmětu. Po celou dobu je vhodné koncentrovat svou mysl na zvolený subjekt.

Jaký je cíl meditace?

Cílem meditace je obnovit mysl od neklidných myšlenek a zůstat v uklidnění i při bdění. Zpočátku dávají někteří lidé přednost naučení se technice od lektora před meditací ve skupině. Meditace by měla trvat zhruba 20 minut.

Tělesné účinky

V průběhu klinického výzkumu meditace se zaznamenalo mnoho změn, kterým v celém těle a mozku dochází. Na EEF ( elektroencefalografu) se ukázaly zcela nepodobné vlny, vzhledem k těm, které se objevují ve spánku nebo při bdění.

Hluboká relaxace

Hluboká relaxace určuje pokles základního metabolického obratu (spotřeba energie na základní životní funkce - srdeční činnost). Tento pokles je dvakrát větší než při hlubokém spánku. Klesá aktivita autonomního nervového systému, činitele důležitého při zvládání stresových situací. Umění relaxovat má svá pravidla, která jsou součástí zdravého životního stylu. Bez relaxace není možné v tomto hektickém světě zvládat fyzické i duševní vypětí.

Porucha spánkového rytmu

Velmi často příčinou snížené duševní i fyzické kondice je špatná kvalita spánku. Tímto problémem trpí především osoby ve vyšším věku. Jedná se o důsledek dlouhotrvajících stresových stavů, nepravidelného životního rytmu, starostmi v práci a napětím ze zodpovědnosti. Svůj podíl mají také neutěšené mezilidské vztahy. Nespavost, která trvá po dlouhou dobu může vést až k celkovému vyčerpání a takovéto situaci je lepší se vyhnout. Sáhněme proto raději k tradičním léčebným  postupům, by měly mít v našem životě své místo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.