Kód pojišťovny

Šest prospěšných potravin pro ženy

Ilustrační obrázek

Potraviny, po kterých budete jako žena zdravá a silná. Existují vůbec? Odpověď na tuto otázku nabízí na svých stránkách sever WebMD. Od potravinové pyramidy přes internet po knižní publikace - o doporučení zdravých potravin není nouze. Ale jak odlišit opravdu prospěšné potraviny od reklamních triků? „Každému se někdy stalo, že mu někdo doporučoval určitou potravinu, jako zdravější než ve skutečnosti byla,"říká Elizabeth Somerová, odbornice na výživu a autorka publikace Age Proof your body. „Jindy jsou nám doporučovány  jiné exotické a drahé potraviny, které nám mohou přinést prospěch. Často to ale není tak úplně pravda."

Navíc nás dnešní reklamy přesvědčují o určitém prospěšném znaku některé potraviny, a přitom odsouvají do pozadí ty méně prospěšné. „Reklama může vyzdvihovat to, že výrobek neobsahuje žádný cholesterol, ale přesto bude daná potravina obsahovat velké množství kalorií a špatné tuky. Musíte se dívat na potravinu jako celek,"doporučuje doktorka.

Nutriční specialistka doktorka Tara Millerová souhlasí: „Je třeba si přečíst všechny informace na obalu, všechny přísady a také velikost porce. Až po tom budete vědět, jak je tato potravina vlastně prospěšná."

Nebo tu práci můžeme udělat za vás! Zeptali jsme se několika expertů na to, které potraviny jsou pro ženy nejzdravější.

Poté, jsme vybrali šest nejlepších potravin, které žena potřebuje. I když tyto potraviny nepokryjí všechny výživné hodnoty, které potřebujete, zařazením těchto potravin výrazně prospějete svému zdraví.

1: Nízkotučný jogurt

Doporučuje se sníst 3 až 5 porcí týdně.

Čím vám prospívá: Jogurt je potravina známá už od nepaměti. Vědci potvrzují, že stálé přibývají nové a nové studie, které prokazují prospěšnost jogurtu. Nejedná se jen o jogurt, ale i jiné kysané mléčné výrobky včetně kefíru, který obsahuje probiotické bakterie, tedy látky, které vás chrání proti nespočetnému množství neduh.

„Existuje určitý poznatek o tom, že jogurt pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny prsu," říká doktorka Somerová. „Je rovněž prokázáno, že může snížit problémy spojené s podrážděním střev a také zánětlivá onemocnění trávicího traktu. Obě tyto onemocnění se objevují spíše u žen nežli u mužů. „Navíc, jogurt snižuje riziko vzniku žaludečních vředů a vaginálních onemocnění.

Dejte si jogurt na snídani, k obědu i k svačině. Takto svému tělu dodáte doporučené množství mléčných výrobků  na den. „Jogurt je plný kalcia, který prospívá kostem. „Ten žena potřebuje s přibývajícím věkem víc a víc," říká doktorka Somerová. Jeden kelímek jogurtu obsahuje 448 mg kalcia. Pro srovnání,  200 ml mléka obsahuje jen 300 mg.

Podle doktorky Somerové je důležité vybrat si takový jogurt, který obsahuje živé kultury. Tou je například Lactobacilus acidophilus. A nezapomeňte si přečíst štítek! Někteří výrobci totiž přidávají těchto živých kultur jen velmi malé množství.

Nejezte ovoce nebo jiné ochucovadla, které jsou obsaženy v jogurtu na dně kelímku. „Mají příliš mnoho cukru," vysvětluje doktorka. Navíc, ty dvě borůvky na dně nelze počítat jako porci ovoce!

2: Tučná ryba - losos, sardinky a makrela

Snažte se zařadit do jídelníčku 2 a 3 porce týdně.

Čím nám prospívá: Zdravou složkou v rybách jsou omega tři masné kyseliny. Jde zejména o dva důležité typy - DHA a EPA.

„Tučná ryba hraje zásadní roli ve výživě buněčných membrán v našem těle. Zároveň nás chrání proti velkému množství zdravotních potíží," říká doktorka Laurie Tansmanová, nutriční specialistka z nemocnice Mount Sinai v New Yorku.

Mezi tyto zdravotní hrozby patří například srdeční záchvat, mrtvice, zvýšený tlak, deprese, bolesti břicha a zánětlivá onemocnění včetně vředů a artritidy. Podle doktorky Somerové může konzumace ryb do jist míry chránit i před Alzheimerovým onemocněním.

I když některé potraviny, jako jsou oříšky, lněný olej a některé majonézy, obsahují také omega tři masné kyseliny, doktorka Somerova varuje, že jen typ DHA a EPA může naše tělo přímo zpracovat.

„To, co je obsaženo v oříškách a lněném oleji je typ ALA - alpha-linoleiciová kyselina," vysvětluje Somerová. A třebaže je to pro vás určitým způsobem prospěšné, tělo potřebuje přetvořit tuto látku na typ DHA.

Dobrá zpráva je, že se brzy začnou objevovat nové a nové produkty obsahující právě typ DHA. V současné době se nachází například v některých značkách sojového mléka.

3: Fazole

Jezte je 3x až 4x týdně.

Čím nám prospívá: Fazole obsahují velmi malé množství tuku. Jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Rovněž chrání před srdečními onemocněními a rakovinou prsu. „Mohou také určitým způsobem stabilizovat hladinu ženských hormonů," říká Susan Krausová, nutriční specialistka.

„Fazole už jsou známy tak dlouho, že už je většina lidí nepovažuje za nic vyjmečného,"dodává doktorka Krauseová. „Ale pravdo je, že je to jedno z nejzdravějších jídel, které žena může konzumovat."

V publikovaných studiích vědci došli k závěru, že fazole a čočka mají určitý preventivní účinek vůči vzniku rakoviny prsu. V jiné studii vědci přišli na to, že zvýšená konzumace luštěnin má vliv snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Mezi takovéto luštěniny řadíme hrášek, fazole, čočku a burské ořechy.

Jako výborný zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny fazole snižují hladinu cholesterolu. Fazole obsahují látku zvanou isoflavin, který pomáhá regulovat hladinu hormonů a tím pomáhá lépe se vypořádat s PMS a menopauzou. Nejvíce isoflavinu obsahují sójové boby. Dalšími výbornými zdroji jsou jetel, vojtěška, samorostlík a cizrna.

„Fazole rovněž obsahují proteázní tlumiče, které působí preventivně proti vzniku rakoviny prsu," říká Krausová. Tyto tlumiče zpomalují dělení rakovinotvorných buněk a tím můžou zabránit vzniku nádoru.

4: Rajčata (nebo také vodní meloun, červený grep)

Doporučují se 3 až 5 porcí každý týden.

Čím nám prospívají: Základní látkou ve všech těchto potravinách je lykopen. Přestože jsou v médiích prezentovány skvělé výsledky v léčbě onemocnění prostaty, jiné výzkumy ukázaly výborný vliv i na ženské zdraví.

„Podle zjištění vědců, lykopen má výborné výsledky s bojem proti rakovině prsu,"říká doktorka Millerová. „ Je to také výborný antioxidant a chrání tak ženské srdce."

Zároveň díky lykopenu můžete vypadat déle mladě, neboť chrání pleť před poškozením UV zářením.

5: Mléko obohacené o vitamín D a pomerančový džus

Doporučuje se konzumovat nejméně 400 mezinárodních jednotek vitamínu D denně.

„Základní užitek, který tělu přináší  je to, že pomáhá s vstřebáváním kalcia ze stravy do kostí," říká doktorka Somerová. „Vitamín D snižuje riziko vzniku osteoporózy, cukrovky, kornatění a nádorům v prsu, střevě a vaječnících."

Popravdě dle poslední studie Kalifornské univerzity v San Diegu, vitamín D může zabránit rozvoji rakoviny prsu, střeva a vaječníků až v polovině případů ve Spojených státech.

Podle doktorky Somerové většina žen trpí deficitem vitamínu D. V důsledků chráněním se před sluncem a používáním ochranných krému, nemůže naše tělo tento vitamín vyrábět. Většina žen má až nebezpečně nízkou hladinu vitamínu D.

I když  dobrým zdrojem vitamínu je například losos, makrela, tuňák a sardinky, experti se shodují, že nejlepším zdrojem jsou právě potraviny o vitamín D obohacené, například mléko.

6: Bobulovité ovoce (borůvky, jahody, maliny, brusinky)

Jezte 3 až 4 porce týdně.

Čím nám prospívá: V těchto potravinách nalezneme podobně prospěšné látky jako ve vínu. Ty mají vliv na obnovu buněk. Podle doktorky Krausové mohou tyto látky tzv. anthocyany, snížit riziko vzniku rakoviny prsu nebo zažívacího traktu.

„Toto bobulovité ovoce obsahuje velké množství vitamínu C a fenolických kyselin, která jsou velmi důležité pro ženy v době porodu. Zároveň jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které chrání srdce a pokožku proti stárnutí zevnitř. Brusinky rovněž pomáhají proti močovým infekcím a lutein chrání zrak.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.