Kód pojišťovny

Čas na dítě

Ilustrační obrázek

Ovulace je jediné období menstruačního cyklu, kdy může žena otěhotnět. Aby k tomu došlo, je třeba komplexního působení a vzájemné souhry mnoha faktorů. Nejdůležitější je hormonální stimulace, na které se podílejí zejména hormony hypofýzy, tzv. folikulostimulační hormon FSH a luteinizační hormon LH. Máte-li pravidelný cyklus, čas ovulace si vypočtete rychle. Vajíčko přicestuje do vejcovodu, kdy přesně v jeho polovině čeká na spermii. Plodné období je tedy ve středu cyklu plus minus dva dny. Vajíčko „umírá" rychle, dožívá se jen čtyřiadvaceti hodin. Spermie ale dovede v ženském těle přežít až dva dny. Při pravidelném osmadvacetidenním cyklu tak můžete otěhotnět dvanáctý až šestnáctý den. Bohužel to ale není tak jednoduché. Jen málokterá žena má menstruaci dokonale pravidelnou.

Od puberty do přechodu dozrává v těle ženy při každé ovulaci jedno vajíčko a jen výjimečně dozrávají dvě nebo tři. Ta se uvolňují střídavě z levého a pravého vaječníku, aby čekala na oplodnění. Počet ovulací a tím i možnost, že žena otěhotní, je kolem 400 (během plodného období má žena asi 400 menstruačních cyklů). Pokud se chcete dobře připravit na početí miminka, pak je dobré znát některé metody stanovení ovulace.

Kalendářová metoda

Není příliš spolehlivá, a to proto, že mnoho žen nemá ani dva následující menstruační cykly úplně stejné. Při kolísavé délce cyklu není snadné odhalit, kdy má žena největší šanci otěhotnět. Navíc pravidelné uvolňování vajíčka mohou narušit onemocnění vaječníků, nádory, cysty i hormonální výkyvy.

Metoda vychází z pozorování, že ovulace nastává 12-16 dnů před prvním dnem následující menstruace. Čím více cyklů budete brát v úvahu, tím je metoda spolehlivější. Doporučuje se nejméně šest předcházejících a po sobě následujících cyklů. Pak se zjistí, kolik dnů trval nejdelší a nejkratší cyklus, přičemž počátek cyklu představuje 1. den menstruace. Od nejkratšího cyklu odečtete 18 dnů, od nejdelšího 11 dnů, čímž se vymezí plodné období.

Pokud žena plánuje těhotenství, ovulaci lze velmi přesně vypočítat pomocí ultrazvuku.

Měření teploty

Tělesná teplota během ovulace mírně stoupá. Pohybuje se kolem 37,1 až 37,2 stupně Celsia. Ženy si teplotu měří ráno, nejlépe bezprostředně po probuzení, vždy na stejném místě, a to buď v ústech, konečníku nebo pochvě. V minulosti si ženy vytvářely grafy a teplotu si denně zapisovaly i několik měsíců. Tato technika ale nemá velkou vypovídací hodnotu, navíc je měření časově náročné a trochu nepohodlné.

Z děložního hrdla se v polovině cyklu uvolňuje větší množství průsvitného, táhlého hlenu. Někdy se ženy obávají, že jde o netypický, škodlivý výtok. Poševní prostředí bývá kyselé, spermiím by mohlo ublížit. Děložní hrdlo se proto v období ovulace otevře a začne produkovat zásaditý hlen. Prostředí vagíny se tím neutralizuje a pochva může přijmout spermii a ulehčit jí průchod až do vejcovodu.

Přibližně jedna z pěti žen pociťuje během ovulace mírné či silnější bolesti břicha. Mohou trvat několik minut ale i hodin. Některé ženy při ovulaci slabě krvácejí, jiné nepociťují žádné příznaky. Nejspolehlivější metody jsou postaveny na hormonálním vyšetření, konkrétně na vyšetření hladiny progesteronu během 21.-22. dne cyklu.

Ovulační testy

Ovulační tety si můžete běžně zakoupit v lékárně. Existují dva typy těchto testů. Jednorázové připomínají těhotenský test. Kapesní mikroskopy zase prozradí plodné dny kdykoliv, jsou tedy určeny pro neomezené používání.

Jednorázový test odhalí plodné dny ze vzorku moči. Zjišťuje se při něm přítomnost hormonu luteinu. Tento hormon se v malém množství vyskytuje v krvi neustále, ale jeden dva dny před ovulací se jeho objem několikanásobně zvýší. S testováním je třeba začít deset dnů od nástupu menstruace a pokračovat obden dalších deset. Postup je stejný jako při těhotenském testu. Pokud se po kápnutí moči zbarví oba proužky, ovulujete.

Ovulační mikroskopy zjišťují plodnost ženy pomocí slin nebo poševního hlenu. Jejich vzorek nanesete na sklíčko přístroje a necháte několik minut schnout. Podle toho, jaké obrazce vytvoří, odhalíte své plodné dny. Během plodných dnů odebrané vzorky připomínají listy kapradí. Dvě hodiny před testováním byste neměla jíst, kouřit ani pít alkohol. Kapesní mikroskop můžete nosit stále s sebou v kabelce, výrobci jej dokonce nabízejí i ve tvaru rtěnky.

Anovulace

Anovulace znamená, že se neuvolní vajíčko. Příčin je mnoho - některé jsou dány od narození, jiné se získají později. Mohou to být hormonální příčiny (poruchy funkce štítné žlázy, nadledvin, nádory), mimořádná fyzická zátěž, razantní úbytky na váze, emoční zátěž. Některé poruchy ovulace bohužel napravit nelze a žena je odkázána na darované vajíčko. Vždy je nutné vyloučit negynekologické příčiny - např. zmíněnou poruchu štítné žlázy. Pak se buď ovulace sama rozběhne, nebo je nutno ji zahájit hormonální stimulací.

Těhotenství žádá pohodu

Existuje řada faktorů, proč pravidelně ovulující ženy neotěhotní. Stres může zásadně ovlivnit ovulaci i sexuální touhu. Stresové hormony také ovlivňují hypotalamus, žlázu, která produkuje pohlavní hormony. Proto je důležité naučit se stres kontrolovat. Může oslabit imunitní systém, způsobit žaludeční potíže a vede i k depresi a k úzkostem. A nic z toho nemůže žena potřebovat ve chvíli, kdy se snaží otěhotnět. Relaxace může také napomoci otěhotnění. Některé ženy dokonce tvrdí, že otěhotněly, až když začaly relaxovat. Zkuste kurzy jógy nebo tai-chi, meditaci, dechová cvičení a osvědčily se i techniky svalové relaxace.

Při každé léčbě poruchy plodnosti hraje podstatnou roli psychika. Lidé, kteří touží po dítěti, jsou pod neuvěřitelným tlakem a mnohdy zapomínají, že už sám špatný psychický stav může šanci na rodičovství výrazně snížit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.