Kód pojišťovny

Žaludeční nevolnost

Ilustrační obrázek

Nucení na zvracení (nauzea) vzniká drážděním skupiny nervových buněk v mozku, kterému se říká „centrum na zvracení". Jestliže je dráždění dostatečně silné, následuje později skutečné zvracení. Příčiny mohou být různé, jedná se např. o: dráždivé podněty, které přicházejí z žaludku, či jiných oblastí  (např. ústrojí pro rovnováhu ve vnitřním uchu, nebo chemické látky kolující v krvi).

Gravidita

Mezi osmým až šestnáctým týdnem těhotenství trpí mnoho budoucích matek nevolností nebo zvracením. Jedná se o důsledek hormonálních změn, které probíhají na počátku těhotenství. V tomto období se mění hladina hormonů, která přímo dráždí centrum na zvracení. Nevolnost se vyskytuje převážně ráno.

Pocit úzkosti

Velmi často bývá nevolno lidem, kteří se  z nějakého důvodu bojí nebo mají strach. Je to z toho důvodu, že při pocitu strachu reaguje nervový systém stresovou reakcí a zpomaluje činnost trávicího ústrojí (žaludku a střev). Důsledkem toho dohází k roztažení žaludku. Při zvlášť silné úzkosti mohou lidé i zvracet.

Migréna

Jedinci trpící migrénou mívají pocit nevolnosti především na počátku záchvatu. Jedná se pravděpodobně o výsledek změn v krevním oběhu, která podráždí centrum na zvracení. Později následuje silná jednostranná bolest hlavy, která je provázena zhoršujícím se pocitem na zvracení nebo zvracení. K žaludeční nevolnosti může dojít při zvýšeném nitrolebním tlaku, který bývá zapříčiněn  nádorem uvnitř lebky nebo při infekci mozkových plen.

Onemocnění vnitřního ucha

Vnitřní ucho není pouze sluchovým orgánem, ale podílí se také na vnímání rovnováhy. Z vnitřního ucha vedou nervy do mozkových center pro rovnováhu a také do centra na zvracení. Poruchy vnitřního ucha vedou k závratím, které bývají doprovázeny silnou žaludeční nevolností nebo zvracením. Vnitřní ucho se snadno podráždí nezvyklými pohyby (jízda na kolotoči, v autobuse atd.). Vnitřní ucho bývá postiženo při virových infekcích včetně chřipky. Někdy může infekce napadnout samotné vnitřní ucho a vyvolat zánět labyrintu. Náhlé a silné nevolnosti mohou trvat až několik dní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.