Kód pojišťovny

Burzitida

Ilustrační obrázek

Burza je váček, který je vyplněn tekutinou a vyskytuje se v okolí kloubů a kostí. Jeho hlavní funkcí je sloužit jako podložka mezi kostí a nad ní probíhající šlachou, aby se snížilo jejich vzájemné tření. Burzitida je zánět, který postihuje některý z těchto váčků. Jedná se o velmi bolestivou záležitost, která se musí léčit. Existují dva druhy váčků: anatomická burza a získaná burza. Anatomická burza je častější a vyskytuje se  na místech vzájemného tření šlach a kloubů. Získané burzy vznikají jako následek opakovaného tření měkké tkáně o povrch kosti nebo jako následek jejího poranění. Mohou vzniknout např. v hýžďové krajině, nad pánevní kostí nebo při dlouhodobém opakovaném sezení na tvrdém povrchu.

Jaké jsou příčiny burzitidy?

Onemocnění postihuje jak děti, tak i dospělé a může být vyvoláno zvýšenou námahou určitých tělesných partií a zpravidla se objevuje častěji při některých činnostech. Např.burzitida loketního kloubu postihuje studenty, kteří se opírají lokty o školní desku. Burzitidu však nelze vždy objasnit pouze vlivem přetížení. Ve vzácných případech je zánět váčku vyvolán bakteriální infekcí.

Jaké jsou příznaky?

Pro akutní burzitidu je charakteristické vznik otoku nad kloubem nebo nad kostí. Oteklé místo je bolestivé, napjaté a může být i zarudlé. Ve vážnějších případech může být pohyb velmi bolestivý. Tekutina ve váčku je produktem buněk, které tvoří jeho vnitřní výstelku. Při bakteriální infekci může mít tekutina i hnisavý vzhled.

Jaká je terapie?

Pokud je příčinou bakteriální infekce, měla by léčba probíhat pod lékařským dohledem. V ostatních případech , kdy je příčina nejasná, se doporučuje končetinu příliš nezatěžovat. Protizánětlivé léky se používají při zánětech kloubů a mohou snížit množství tekutiny, která je vylučována do nitra váčku. Antibiotika jsou vhodná pouze u bakteriálních infekcí. Studený obklad nebo led přispívá ke zklidnění zánětu.V případě, že nedojde k úlevě do tří dnů, může lékař zavést do váčku drén nebo ho vypustit po nabodnutí injekční jehlou. Zpravidla se postiženému uleví. Před punkcí se místo vpichu umrtví, jehla se zavede hluboko do nitra váčku a odsaje se tekutina, která je poslána na mikrobiologické vyšetření. Další z možností je vpich hydrokortizonu nebo kortikosteroidu, který má protizánětlivý účinek. Nemocný váček je také možno odstranit chirurgicky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.