Kód pojišťovny

Vyšetření pulsu

Ilustrační obrázek

Puls lze nahmatat na jakékoli tepně, která leží v blízkosti povrchu těla. Nejčastěji se vyšetřuje na tepně na zápěstí, malý kousek nad palcem na vnitřní straně. Doporučuje se vyšetřovat puls dvěma prsty než pouze palcem, protože ten má vlastní puls a pak může dojít k mylnému počítání. Na pažní tepně lze puls snadno nahmatat nad loktem na vnitřní ploše, téměř v linii malíku. Lékaři také vyšetřují puls na krku na krkavici. Zde je možno puls nahmatat asi 2,5 cm pod úhlem dolní čelisti. Puls na velkých tepnách, jakou je krkavice, je možno poslouchat fonendoskopem - je to slyšitelný pravidelný šum při každém srdečním stahu. Poslechem lze odhalit zúžení tepny. Puls je možno nahmatat v tříslech, za koleny, za vnitřním kotníkem.

Co můžeme z pulsu zjistit?

Z pulsu můžeme zjistit stav samotných tepen. Zvláštní význam to má při vyšetřování tepen na dolních končetinách, protože ty mají velký sklon k aterosklerotickému poškození. Při vážnějším poškození těchto tepen aterosklerózou se puls na nich oslabuje až vymizí. Puls je také odrazem práce srdce, jeli pravidelný, znamená to, že pracuje pravidelně i srdce. Rychlost pulsu a srdeční činnost může být odlišná. Je tomu v případech, kdy jsou některé srdeční stahy příliš slabé a může se jednak o příznak srdečního onemocnění.

Rychlý puls

Rychlý puls (tachykardie) má více než 120 tepů za minutu. Objevuje se jako normální reakce na tělesnou námahu nebo doprovází horečku. Příčinou může být také porucha elektrického převodního systému v srdci, kterým se šíří elektrické impulsy.

Pomalý puls

Pomalý puls (bradykardie) může být zcela normální, především u trénovaných sportovců. V případě, že je nižší než 50 úderů za minutu, jedná se pravděpodobně o projev choroby. Příčinou může být také srdeční blokáda způsobená poruchou vedení elektrických impulsů v srdci nebo zvýšená aktivita parasympatické části autonomního nervového systému.

Diagnostika

Při stanovení diagnózy může lékaři napomoct také tvar pulsové vlny. Např. rychlý nástup a pokles pulsové vlny svědčí pro její nedostatečné uzavírání a pomalu nastupující pulsový náraz může svědčit o zúžení aortální chlopně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.