Kód pojišťovny

Vedlejší efekty léků na vysoký tlak

Ilustrační obrázek

Podle výzkumu Americké asociace srdečních onemocnění uveřejněné na webu WebMD, jeden ze tří dospělých trpí vysokým tlakem, ale jen 61% z nich se léčí a až 2/3 nad ním nemají kontrolu.  V roce 2004 na toto onemocnění zemřelo více než 50 000 osob ve Spojených státech. Vysoký tlak je ale onemocnění, které je velmi dobře zjistitelné, a také kontrolovatelné.

Jedním z důvodů, proč lidé nechtějí podstoupit léčbu nebo přestávají léky užívat jsou vedlejší efekty.

Zde je sedm komplikací, kterým byste měli věnovat pozornost, pokud užíváte léky na léčbu vysokého tlaku. Podle lékařů byste ale kvůli ním určitě neměli s léčbou přestat. Místo toho konzultujte své problémy s vašim lékařem nebo lékárníkem. „V současné době existuje přes 200 druhů léků na toto onemocnění,"tvrdí lékař Thomas Giles, profesor medicíny na univerzitě v Lousinaně. „Určitě lze najít pro každého lék, který bude pacientovi vyhovovat a nebude mu jeho život ztěžovat. Není třeba, aby lidé trpěli."

1. Únava a závrať

Podle Dana Jonese, lékaře, děkana Lékařské fakulty na univerzitě  Mississippi a mluvčího Americké asociace srdečních onemocnění, únava a závratě jsou nejčastějšími projevy při užívání léků. Toto platí zejména pro starší pacienty. „Pokud jste měli po nějaký čas vyšší tlak a nyní začnete brát léky na jeho snížení, po určitou dobu se zpomalí proudění krve v krevním řečišti, zejména v oblasti mozku. Je třeba chvíli posečkat, než se vše uklidní." Tyto příznaky jsou ale mírné a zpravidla časem odezní, pokračujte tedy v užívání léků.

Pacient, který pociťuje únavu, kvůli lékům, které užívá každý den, může zkusit užívat léčivo s menší frekvencí například obden. Ve dnech, kdy jej neužijí, jim tlak opět stoupne a budou se cítit lépe. „Pokud takhle ale budou pokračovat, je možné, že tyto vedlejší efekty nikdy neodezní, což se obvykle děje do dvou až šesti týdnů léčby,"dodává profesor Jones.

2. Kašel

Některé léčiva mohou v 10 až 15% případů způsobit trvalý kašel. „V těchto případech určitě v užívání léků nepokračujte. Můžete je nahradit jinými léčivy," radí lékař Giles. Do této skupiny léků patří: Lotensin, Monopril, Prinivil, Zestril, Accupril, Altaje, Vasotec a Capoten.

3. Časté močení

Zkuste každý den ráno užít diuretika. „Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát," říká doktor Giles. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Samotné diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak nebo jako samostatná pilulka.

4. Otoky

Prakticky, léky, které nejsou diuretikem, způsobují ve většině případů otoky. Otékání kotníků a nohou je více než kosmetický problém. „Blokátory vápníku jako amlodipin (zvaný jako Norvasc) a nifedipin (známý jak Procardia) jsou známé tím, že způsobují otoky kotníků a bolest v nohou," říká Satan Rayová, lékárnice. Tyto léčiva mohou zhoršit některé srdeční vady a jiné problémy, a zároveň mohou odhalit dosud neznámé srdeční problém. U některých pacientů se po užívání výše zmíněných léků podařilo objevit skryté srdeční vady.

5. Sexuální dysfunkce

Muži se často vyhýbají léčbě vysokého tlaku s obavy, že by poté mohli mít problémy s erekcí. „Léky snižující tlak mohou nepříznivě působit na potenci, „říká doktorka Rayová, mluvčí americké lékárnické asociace. Je možné to vyřešit metodou pokus omyl. Pokud se u mužů objeví problémy s erekcí, měli by se poradit s lékařem, protože jsou další možné léčiva, které vám mohou předepsat. Pokud muž nemá jiné problémy se srdcem, může mu pomoci i viagra.

„Příčinou problému může být cévní onemocnění, a ne léky na tlak," pokračuje doktor Jones. Muži mohou trpět vysokým tlakem mnoho let. Poté se začnou léčit  a začnou mít problémy s erekcí. To ale nemusí být důsledkem léků, ale cévním onemocněním, které je zase důsledkem neléčeného vysokého krevního tlaku v minulosti.

6. Srdeční arytmie

Diuretika, která jsou běžně předepisovaná ke snížení krevní tlaku. Zároveň mohou snížit hladinu potassia v těle a způsobit tak srdeční arytmii nebo abnormální srdeční tep. Některé léky mohou snížit srdeční tep až příliš. Ve všech případech tento problém konzultuje s lékařem. „Je možné předepsat nižší dávky diuretika a kombinací s jinými léky je možné dosáhnout cíleného výsledku a zabránit tak vedlejším efektům," říká Giles. Některá léčiva chrání před poklesem potassia v těle, takže se nemusíte ničeho obávat.

7. Alergická reakce

Vážné alergické reakce způsobené léky na vyšší tlak jsou sice vzácné, ale je třeba se o nich zmínit svému lékaři, protože mohou mít smrtelné následky. Určité léky mohou způsobit otoky obličeje a krku a znemožnit tak dýchání. Nejprve zpravidla začínají otékat rty, a pak zbytek obličeje, někdy je doprovázeno dýchavičnosti a dušností. Toto je velice nebezpečné pro život. Pacient potřebuje rychlou pomoc.

Nepřestávejte s léčbou

Podle oslovených expertů, náhlé ukončení léčby je nebezpečné. Pokud zastavíte léčbu, tlak a srdeční tep opět rychle vzrostou, a to je velmi nebezpečné, zvlášť pokud máte srdeční vady, o nichž nemáte tušení. Je tady velké riziko mrtvice a srdečního záchvatu.

Držte se své léčby

Vysoký krevní tlak je chronickým onemocněním, které vyžaduje celoživotní léčbu a sledování. Neléčený stav, může vést k mrtvici, srdečnímu záchvatu, k selhání srdce nebo ledvin, je to tichý zabiják.

Podle doktora Jonese je nejdůležitější komunikace mezi pacientem a jeho doktorem. „Vždy svým pacientům sděluji možné vedlejší efekty a radím jim, aby mě v případě problémů vždy informovali. Pokud je to něco,co samo odezní, je to v pořádku. Ale vždy je dobré si o tm promluvit a informovat lékaře. Vždy můžete přestat brát léčiva a nahradit je jinými a toto nepohodlí odstranit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.