Kód pojišťovny

Demence je méně častá u lidí klidných a společenských

Ilustrační obrázek

Podle nové studie zveřejněné na webu WebMD, riziko rozvoje demence je meších u těch osob, které dobře zvládají stres a mají rozsáhlou sociální síť. Riziko rozvoje demence je až o polovinu nižší u starších osob, které jsou klidné a společenské než u jejich izolovaných kolegů. „Podle výsledků naší studie, klidná ale společenská povaha v kombinaci s aktivním životním style, snižuje riziko rozvoje tohoto onemocnění," říká Hui-Xin Wang, odborník, pracující v institutu Karolinska ve Stockholmu.

Studie se ve Švédsku zúčastnilo 506 osob s průměrným věkem 83 let. Na začátku nikdo z nic demencí netrpěl.

Účastníci vyplnili dotazník, týkající se jejich osobních vlastností a společenského života, včetně způsobu, jakým zvládají stres, jak často chodí do společnosti, a jakým stylem života žijí. Během šesti let, po které studie trvala, probíhala řada lékařských prohlídek, včetně prověřování přítomnosti demence, rovněž byly zkoumány duševních schopností účastníků.

Ke konci studie byla demence diagnostikována u 144 z nich.

Riziko vzniku demence bylo u klidných a společenských osob o polovinu nižší, než u ostatních. Společně tyto dvě vlastnosti snižují riziko vzniku demence než, když je přítomná pouze jedna z nich.

Výsledky dále nebyly rozlišovány podle pohlaví, dosaženého vzdělání, příznaků deprese, srdečních onemocnění, mrtvice, cukrovky typu 2 a přítomnosti genu, který způsobuje Alzheimerovu chorobu.

Vědci ale nesouhlasí s tím, že vznik demenci ovlivňuje jen osobnost a společenský život pacientů. Mnoho dalších faktorů působí na její vznik. Podobné studie, jako je tato, pouze ukazují určité působení některých vlivů, ale neprokazují příčinu jejího vzniku. Není přece jen na škodu být klidný nebo společenský.

„Dobrou zprávou je, že životní styl můžete na rozdíl od svých genů změnit. Toto jsou ale ranné výsledky, takže jak přesně váš přístup k životu ovlivňuje riziko rozvoje demence není zatím jasné,"dodává Wang.

  

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.