Kód pojišťovny

Nefritida

Ilustrační obrázek

Nefritida neboli zánět ledvin je onemocnění, které je zapříčiněno bakteriemi.  Zánětu ledvin, který je vyvolaný bakteriální infekci se říká pyelonefritida. Zánět může mít původ ve změnách struktury ledvinné tkáně - ledvinných kanálků a zejména ledvinných klubíček, v nichž probíhá samotný filtrační proces odstraňující z krve do moči odpadové látky. Tomuto druhému typu zánětu ledvin se říká glomerulonefritida.

Pyelonefritida

Bakteriální zánět ledvin má dvě formy: může probíhat jako akutní pyelonefritida, horečnaté onemocnění je obvykle vyvolané vzestupnou infekcí z dolních močových cest a z močového měchýře, ale někdy má dlouhodobý průběh s opakovanými infekcemi ledvin. V takovém případě se jedná o chronickou pyelonefritidu. Při ní se ledvinná tkáň postupně jizví, nahrazuje se vazivem a ledviny se svrašťují. Chronická pyelonefritida se vyskytuje u jisté části dětí, které měly v raném dětství poruchu uzavíracího mechanismu jednoho z močovodů. Projevuje se často vysokou horečkou, bolestmi ledvin a v bedrech a někdy taky pálením a řezáním u močení. Při chronické pyelonefritidě bolest nebývá. Často se nemoc odhalí až ve chvíli, kdy ledviny již nejsou schopny zcela odstranit odpadové látky z těla. To vede k pocitu celkového onemocnění a k únavě. Tyto příznaky jsou typické pro chronické selhání ledvin.

Glomerulonefritidy

Jedná se o skupinu onemocnění, které jsou následkem zánětu ledvinné tkáně a ledvinových klubíček. Různé typy glomerulonnefritid lze od sebe odlišit pouze mikroskopickým vyšetřením vzorku tkáně. To onemocnění se může projevit jedním ze dvou syndromů:

  • Akutní nefritida - sníží se množství vylučované moči a v těle se zadržuje tekutina. To vede k otokům, často okolo kotníků a v obličeji, a při těžkém zadržování tekutin se voda nahromadí v plicích, kde vyvolá plicní otok spojený s těžkou dušností. Pravidelně se vyskytuje krev v moči a často stoupne krevní tlak
  • Nefrotický syndrom - je druhým projevem glomerulonefritidy. Vyskytuje se mnohem častěji u dětí. Od akutní nefritidy se nefrotický syndrom liší množstvím bílkoviny unikající do moči. Prvním příznakem jsou otoky, které se mohou objevit kdekoli na těle.

Jaké jsou komplikace?

Hlavním nebezpečím každého ledvinového onemocnění je selhání ledvin. V takových případech není postižený schopen přežít do selhání ledvin. Obecně lze říci, že poruchy funkce ledvin bývají často spojené s vysokým krevním tlakem.

Terapie

Akutní pyelonefritida se léčí pomocí antibiotik a zvýšeným přívodem tekutin. Opakované záchvaty akutní pyelonefritidy, zejména u dětí, mohou být příznakem refluxu (zpětný tok) moči z močového měchýře zpět do ledvin. Některé glomerulonefritidy vymizí samy i bez léčby, zbylé lze rozdělit na ty, které reagují na léčbu kortikosteroidy a na ty, které nikoli. Otoky lze zmenšit podáváním léků na zvýšení močení a z diety je vhodné vyřadit sůl. U zhoršené funkce ledvin se předepisuje dieta s omezením bílkovin, aby se zmenšila jejich pracovní zátěž. Jestliže nemoc dospěje do fáze selhání ledvin, nelze již její průběh a zhoršování nijak ovlivnit a nemocný se musí připravit na dlouhodobou léčbu umělou ledvinou, popř.s perspektivou transplantace ledviny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.