Kód pojišťovny

Šest varovných signálů vašeho těla

Ilustrační obrázek

Některé symptomy jsou varováním, které vás nabádá k okamžité návštěvě lékaře. Naučte se rozpoznat těchto šest nejdůležitějších. Jejich výčet byl zveřejněn na webu WebMD. „Naše tělo vysílá signály - příznaky a znamení - jež vás varují před možnými problémy," říkají lékaři Neil Hulman, Jack Birge a Joon Ahn. Autoři knihy Varovné signály vašeho těla. Naštěstí většina z těchto příznaků není znakem vážných problémů. Například bolesti hlavy způsobené stresem, unavenýma očima , nedostatkem spánku, dehydratací, přemírou kofeinových nápojů a dalšími podobnými příčinami.

Ale náhlá trýznivá bolest hlavy - nejhorší vašeho života - může znamenat krvácení do mozku. Umění rozpoznat o co jde a zavolat ihned pohotovost, vám může zachránit život.

Zde je tedy šest varovných signálů, kterým byste měli věnovat pozornost.

1. Ochromení paží nebo nohou, brnění, znecitlivění, závratě, dvojí vidění, nezřetelná mluva, obtížné nalézání slov nebo slabost.

Toto jsou příznaky  mrtvice nebo mozkového onemocnění. Tepny, které zásobují mozek kyslíkem, se ucpou nebo prasknou. Může dojít k odumření mozkové tkáně.

Příznaky se liší podle toho, která část mozku je postižena. Pokud je zablokována široká tepna, může být poškozena velká část mozku. To může způsobit, že je paralyzována až polovina těla a mohou být poškozeny i další funkce, například řeč nebo dorozumívání. Pokud je ucpána menší tepna, ochromena může být kupříkladu jen paže nebo noha.

Pokud některý z těchto příznaků pocítíte, ihned volejte pohotovost. Je nutné, co nejdříve podstoupit léčbu, při niž bude odstraněna sraženina, která problém způsobila. Tato operace musí být provedena nejpozději do tří hodin od prvních příznaků. Novější léčebné metody mohou být ale účinné i po delší době.

Čas je velice důležitý. Rychlá pomoc může zabránit odumírání mozkové tkáně, a i tak trvalému poškození mozku.

2. Bolest na hrudi nebo jiné nepříjemné pocity v této oblasti, bolest v paži, čelisti nebo krku, studený pot, výrazná slabost, nevolnost, zvracení, pocity na omdlení, nebo problémy s popadnutím dechu.

Toto jsou příznaky srdečního záchvatu. Pokud některý z těchto problémů pocítíte, ihned volejte pohotovost a spěchejte do nemocnice. Lékaři rovněž doporučují užít silný aspirin, který může zabránit poškození srdečního svalu během záchvatu.

Ne každý, kdo má srdeční záchvat cítí bolest nebo tlak na prsou. Někteří lidé, jde zejména o ženy, starší osoby a pacienty trpící cukrovkou, mohou mít bezbolestný srdeční záchvat. Je zásadní, aby člověk věděl, že něco takového existuje: je doprovázen pocity slabosti, náhlou závratí, bušením srdce, dýchavičností, silným pocením, nevolností a zvracením.

Lékaři tvrdí, že je velmi důležité, znát příznaky srdečního záchvatu a hlavně být schopen, je zařadit do souvislostí. „ Každý občas trpí bolesti čelistí. Je jasné, že si okamžitě neřeknete, že jde o srdeční záchvat," říká doktor Shulman. „Ale pokud se nadměrně potíte a pozorujete i některé další symptomy, tak by vám mělo být jasné, že jde opravdu o něco vážnějšího," dodává.

3.Zvýšená citlivost nebo bolest v nohách, bolest na prsou, dýchavičnost nebo vykašlávání krve.

Toto všechno jsou příznaky přítomnosti sraženiny ve vaší dolní končetině, zejména pokud tyto symptomy pociťujete po dlouhém sezení, například během cestování letadlem nebo sezení v autě. Tyto problémy se mohou rovněž objevit, když jste například po nemoci nuceni ležet delší dobu na lůžku.

„Každý je k tomuto náchylný," říká doktor Birge, a dodává:" Problémy s krevními sraženinami v dolních končetinách jsou častější než si lidé, ale i lékaři myslí."

Krev má větší tendenci se v nohách hromadit při dlouhém sezeni nebo ležení, než například při chůzi nebo stání. Pokud se vám krev ve větším množství kumuluje v nohách, máte pocit oteklých lýtek, která jsou zároveň bolestivá a citlivá na dotek. Pokud cítíte bolet na hrudi nebo máte náhlé problémy s dýcháním, je možné, že se část sraženiny uvolnila a putuje krevním řečištěm do vašich plic. Toto je životu nebezpečná situace. Jeďte ihned do nemocnice!

4. Krev v moči bez přítomnosti bolesti

Pokaždé když objevíte v moči krev, ihned zavolejte svému lékaři, a to i tehdy, kdy při močení nepociťujete žádnou bolest.

Příčinou krve v moči jsou obvykle ledvinové kameny, infekce v močovém měchýři nebo onemocnění prostaty .Tato onemocnění jsou ale obvykle velmi bolestivá a nepříjemná, takže lidé s nimi přechází k lékaři většinou v čas.

Ovšem v případě, kdy lidé v moči krev objeví, ale při močení bolest nepociťují, obvykle se rozhodnou počkat, jak to bude pokračovat dál, a až po čase se rozhodnou, jestli navštíví lékaře.Tento přístup ale není správný, nedostatek bolesti neznamená nutně nezávažnost.

Rakovina ledvin, močovodu, močového měchýře nebo prostaty může být doprovázena výskytem krve v moči. V raném stádiu této nemoci, kdy jsou ještě problémy léčitelné, často není močení bolesti doprovázeno. Takže i v případě, že necítíte bolest, jděte k lékaři. Protože krev v moči může být jediné vodítko k včasné diagnóze rakoviny.

5. Astma, které se nezlepšuje nebo se zhoršuje

Astmatický záchvat je obvykle doprovázen dušností nebo potížemi s dýcháním. Pokud se záchvat nelepší nebo dokonce zhoršuje, měl by postiženy okamžitě navštívit lékaře.

Pokud zůstane astma neléčené, může vést k vyčerpání hrudních svalů a ke smrti. Někteří lidé, kteří trpí trvalým astmatem, se zdráhají k návštěvě lékaře, ať už je to proto, že tam byli mnohokrát předtím s tímto problémem, nebo se nemají do nemocnice jak dopravit kvůli problémům s dýcháním. Takže jejich problémy zůstávají neřešené. A to dokonce i tehdy, kdy už jim docházejí léky nebo se snižuje funkce jejich plic.

Astma způsobuje potíže s dýcháním. Svaly, které pomáhají k dýchání se mohou unavit a objem plícemi vyměněného vzduchu se snižuje.Výsledkem je, že objem kyslíku klesá, zatímco objem oxidu uhličitého v krvi roste. Větší objem oxidu uhličitého v krvi má uklidňující efekt na mozek, což může způsobit, že bude člověk ještě malátnější a otupělejší. Můžete tak ztratit sílu nebo motivaci dýchat.

„Osoba trpící astmatem, která vypadá klidněji a nemá už takové problémy s dýchání, může ve skutečnosti na tom být ještě hůře. Osoba může dokonce i přestat dýchat.

„Toto je velmi nebezpečné," vysvětluje doktor Shulman. Pacient si myslí, že je na tom lépe, ale ve skutečnosti je na tom hůř. Vypadají klidně, ale ve skutečnosti mohou umírat.

6. Deprese a myšlenky na sebevraždu

Mnoho lidí dojde k lékaři, když je bolí na prsou nebo mají problémy s dýcháním, ale spousta  osob žije s přetrvávající depresí, dokonce i v případě, kdy může být životu nebezpečná.

„Deprese je velmi vážné onemocnění, protože může pacienta dovést až k sebevraždě," říká doktor Shulman. Mnoho lidí se neodváží jít k lékaři. Bojí se, že budou považováni za bláznivé, slabé, nebo neschopné. Je třeba si uvědomit, že deprese je způsobena chemickou nerovnováhou v mozku těchto osob, a že je to onemocnění, jako každé jiné.

Příznaky deprese zahrnují: sklíčenost, vyčerpanost, apatii, úzkost, problémy se spánkem, ztrátu chuti k jídlu. Deprese může být léčena léky a psychoterapií.

Promluvte, pokud cítíte, že něco není v pořádku

I doktoři jsou lidé.Mohou přehlédnout důležité příznaky, a to i srdečního záchvatu. Informovanost a připravenost pacienta mohou pomoci.

„Já sám bych měl raději pacienta, který je informovaný, který mi tak pomůže, abych náhodou něco neopoměl. Nebuďte vystrašený, jen proto, že mám bílý plášť." říká doktor Shulman.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.