Kód pojišťovny

Buďte aktivní bez ohledu na to, kolik vážíte!

Ilustrační obrázek

Pokud máte sedavé zaměstnání a máte nadváhu, začít s pravidelným pohybem se může zdát nemožné. Lidé s nadváhou se mohou setkat z řadou problémů, ať už je to omezení v pohybu, které jim způsobují nadbytečné kilogramy, nebo výběr sportovního oblečení a vybavení. K trvalému zhubnutí je jednoznačně spolu se zdravým stravováním fyzická aktivita potřebná. Je možné zhubnout i bez pohybu, a to pouhým omezením stravy, ale není to zdravé. Podle některých studií, lidé, kteří zhubli velké množství kilogramů a udrželi si svou váhu, toho docílili právě díky pravidelnému pohybu.

Je důležité najít tu správnou fyzickou aktivitu, takovou, která vám bude vyhovovat. Není třeba hned uběhnout maratón. Je třeba se začít hýbat a vaše fyzička se postupně bude zlepšovat. Spolu se ztrátou kilogramů, se budou vaše možnosti rozšiřovat.

Je možné postupovat malými krůčky, každý postup se počítá! Většina lidí nikdy nelituje toho, že pravidelně cvičí, ale mrzí je, když pohyb vynechají.

Výhody fyzické aktivity

Není pochyb o tom, že pravidelná fyzická aktivita je vhodná pro vaše zdraví a dokáže zlepšit i náladu. Nejen že vydáváte energii a hubnete, zároveň také snižujete riziko vzniku srdečních onemocnění, mrtvice, vysokého tlaku nebo cukrovky typu 2.

Pravidelným pohybem posílíte své svaly, kosti a zlepšíte sílu a svou koordinaci.Zkvalitníte tak svůj každodenní život, ať už se vám lépe půjde do schodů, zavážete si bez problémů boty nebo budete lépe spát. Zároveň budete mít ze sebe lepší pocit, zlepší se vám nálada a lépe zvládnete stres.

Pořád si ještě nejste jisti? Cvičení je jedna z nejprospěšnějších věcí pro vaše zdraví, zejména pokud máte sedavé zaměstnání.

Aktivity pro všechny velikosti

Chůze je jedna z nejlepších fyzických aktivit. Pomůže vám zhubnout, je velice jednoduchá a nic zvláštního k ní nepotřebujete. Určitou vhodnou alternativou je také tanec.  Dalšími aktivitami, při kterých vám vaše váha nebude vadit jsou například vodní aerobic, plavání, jízda na stacionárním kole a protahovací cviky.  Zároveň nepodceňujte aktivity jako jsou uklízení, zahradničení nebo mytí automobilu, toto všechno je pohyb, který se počítá. Bez ohledu na to, jaký typ pohybu zvolíte, vždy začínejte zvolna, prohřejte svaly například chůzí na místě nebo protáhnutím paží.

Zde je 10 prostých rad, jak začít:

  1. Motivace je polovina úspěchu! Věřte, že vašeho cíle dosáhnete!
  2. Stanovte si realistické cíle. Začněte zvolna, například 5-10 minutami pohybu několik dní v týdnu a pomalu přidávejte.
  3. Není třeba, aby každý váš pohyb byl určitou cvičební lekcí. Počítá se každá aktivita, kterou vykonáte. Snažte se hýbat kdykoliv to jen jde!
  4. Používejte krokoměr po celý den a snažte se přidávat více a více kroků.
  5. Zařaďte denně několik 10-15 minutových úseků, které budete využívat k pohybové aktivitě.
  6. Cvičte jen do té míry, do které je vám to příjemné a cítíte se dobře. Vždy konzultujte váš nový režim s lékařem.
  7. Důležitá je rozmanitost! Obměňujte aktivity, ať se nenudíte.
  8. S motivací vám pomůže  vaše oblíbená hudba.
  9. Necvičte sami a zapojte své přátele.
  10. Veďte si deník a zapisujte si své úspěchy a plány.

 Bez ohledu na to, jakou máte fyzickou kondici, vyberte si aktivitu, při které se budete cítit dobře. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.