Obilniny, luštěniny a zelenina
Celozrné obiloviny představují kromě hlavního zdroje sacharidů v naší stravě také důležitý zdroj bílkovin (8až 13%), tuků (1 až 5%), vitaminů (zejména skupiny B), minerálních látek, vlákniny a také několika aktivních látek. Na rozdíl od masa představují obiloviny také zdroj kvalitních tuků s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Obiloviny jsou zdrojem vitaminů B a E a jsou také jedním z nejvýraznějších zdrojů vlákniny tvořené převážně celulózou a hemicelulózou. V obilovinách převažují kyselinotvorné prvky, a proto je vhodné doplňovat jejich konzumaci prvky zásadotvornými, které jsou obsaženy např. v zelenině.
Nejhodnotnější jsou obiloviny naklíčené, protože v této podobě obsahují nejen vysoké procento vitamínů a minerálů, ale i aktivní enzymy, které jsou pro náš život nezastupitelné.
Pšenice
Pšenice se dělí podle obsahu a jakosti lepku na tvrdou a měkkou. Lepek neboli gluten je rostlinná bílkovina, která se skládá z několika dalších bílkovin. Lidé trpící alergií na lepek trpí zažívacími potížemi. V takovém případě je možno pšenici nahradit všemi ostatními obilovinami.
Žito
Žito se svým složením podobá pšenici, jeho bílkoviny však nevytvářejí lepek. Žitná mouka se používá k výrobě chleba, většina dnes prodávaných druhů jsou chleby pšenično - žitné. Čím více žita, tím je chleba tmavší. Existují také i tzv. samožitné chleby trvanlivé i čerstvé, které mohou konzumovat lidé s nesnášenlivostí pšeničného lepku.
Ječmen
Velkou výživnou hodnotu má naklíčený ječmen, který obsahuje velké množství vitaminů skupiny B, vitaminů E a směs enzymů. Zpracovává se na kroupy a krupky. V současné době je možno koupit i ječné těstoviny.
Oves
Oves obsahuje 32 % tuku, takže snadno žlukne. Z tohoto důvodu bychom měli oves jíst co nejčerstvější. V ovsu najdeme vysoký podíl zinku, který je má příznivé účinky na zdraví organismu.
Rýže
Loupaná rýže představuje hlavní složku potravy asijských národů. Jedná se v podstatě o škrob, který je smíchaný s trochou bílkovin, celulózy a tuku. Je zbavena většiny vitamínů skupiny B i minerálních látek. Vhodnější je konzumovat rýži celozrnnou (natural).
Proso
Tato tradiční česká obilovina představovala před rozšířením brambor hlavní plodinu. Má mnoho odrůd a výživnou hodnotou se blíží pšenici. Loupáním se z prosa vyrábějí jáhly, které jsou žluté a nasládlé.
Pohanka
V poslední době se začíná pohanka opět těšit velkému zájmu strávníků, kteří dbají o své zdraví. Pohanka obsahuje rutin, který má pozitivní účinek na cévy. Prodává se jak v loupané, tak i v neloupané podobě. Nevaří se, pouze se nechá přejít varem a potom se 10 minut nechá stát pod pokličkou.
Kukuřice
Kukuřice je kaloricky vydatná, protože obsahuje vyšší obsah tuku a škrobu. Má méně aminokyselin a vitaminů obsahuje zhruba stejně jako pšenice, minerálních látek má však méně.
Luštěniny
Jedná se o biologicky velmi hodnotné produkty. V našich podmínkách patří k nejčastěji používaným luštěninám: fazole, čočka a hrách. Jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B (kromě vitaminu B12). Fazolové lusky a zelený hrášek, které jsou více považovány za zeleninu mají vysoké procento beta- karotenu a vitaminu C, ostatní luštěniny jsou na ně však chudé.
Především fazole mají vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku, železa a zinku. Bohužel vysoký obsah fosforu zhoršuje jejich využitelnost, zejména pokud se jedná o vápník. Můžeme však říct, že luštěniny jsou dobrým zdrojem deseti minerálních prvků. Luštěniny mají vysoké procento vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a prospívá trávení.
Příprava luštěnin
Luštěniny by se měly předem namáčet alespoň 12 hodin, aby se staly stravitelnějšími. Měli bychom je vařit doměkka (to znamená do stavu, kdy se téměř rozpadají) a jíst je s čerstvou zeleninou nebo s kysaným zelím. V kombinaci s celozrnými obilovinami dodávají tělu stoprocentní, tedy plnohodnotnou bílkovinu.
Zelenina
Zelenina je pro naše zdraví velmi prospěšná a měla by být naprosto nezbytnou součástí naší stravy. Je nezbytným zdrojem vlákniny, stravitelné i nestravitelné. Jako první se podílí na regulaci hladiny cholesterolu a kvalitě krevních kapilár, druhá upravuje činnost střev a zabraňuje vzniku zácpy a s ní souvisejících zdravotních problémů.
Je zdrojem vitaminů a minerálních látek a obsahuje kolem 82% vody. Zelenina má velkou výhodu v tom, že poskytuje pocit nasycení při relativně nízké energetické hodnotě. Obsahem některých speciálních látek upravuje činnost střevního traktu.
Kladný vliv zeleniny
Pozitivní vliv zeleniny můžeme shrnout do těchto následujících bodů.
- Dodává tělu velké množství vitaminů a minerálních látek při malém obsahu energie.
- Upravuje acidobazickou rovnováhu.
- Dodává organismu nezávadnou vodu a naopak podporuje její vylučování.
- Podporuje vylučování trávicích šťáv a žluči.
- Zvyšuje střevní peristaltiku a snižuje vstřebávání škodlivých látek.
- Upravuje složení střevní mikroflóry.
- Zlepšuje funkci důležitých orgánů a chrání před arteriosklerózou.
Konzumace zelniny
Zeleninu bychom měli konzumovat z 80% syrovou, zbývajících 20% by mělo být upravených, nejlépe přírodně rychlokvašených. Sterilizovaná a konzervovaná zelenina v láku našemu zdraví nic nepřináší, protože jsou v ní zničeny veškeré vitaminy.