Kód pojišťovny

Zánět ledvin

Ilustrační obrázek

Zánět ledvin neboli nefritida  může být způsobena zánětem různých orgánů. Vyvolat ji mohou bakteriální infekce (pyelonefritida). Zánět může mít původ ve změnách struktury ledvinné tkáně - ledvinných kanálků a klubíček, ve kterých probíhá samotný filtrační proces, který odstraňuje z krve do moči odpadové látky.

Pyelonefritida

Bakteriální zánět ledvin má dvě formy:

Akutní pyelonefritida - horečnaté onemocnění, zpravidla vyvolané vzestupnou infekcí z dolních močových cest a z močového měchýře. V některých případech se jedná o  dlouhodobý průběh s opakovanými infekcemi ledvin a pak  hovoříme o chronické pyelonefritidě. Ledvinná tkáň postupně zjizví a nahrazuje se vazivem a ledviny se svrašťují. Většina případů se projevuje již v dětství.

Chronická pyelonefritida - vyskytuje se u jisté části dětí, které měly v ranném dětství poruchu uzavírajícího mechanismu jednoho z močovodů. Tento mechanismus uzavírá ústí močovodu do močového měchýře a brání zpětnému toku moči z měchýř zpět do ledvin. Při jeho nedostatečné funkci přináší reflux moči do ledvin infekci.

Oba dva typy poruch se mohou vyskytnout u lidí s vývojovými zvláštnostmi močových cest a ledvin. Akutní pyelonefritida se projevuje vysokou horečkou, bolestmi v oblasti ledvin a v bedrech a v některých případech také pálení a řezáním při močení. Při chronické pyelonefritidě bolest nebývá. Nemoc se diagnostikuje až ve chvíli, kdy ledviny nejsou schopny zcela odstranit odpadové látky z těla. To vede k celkovému pocitu únavy. Typická je přítomnost krve a bílkoviny v moči.

Glomerulonefritidy

Jedná se o skupinu onemocnění, které jsou následkem zánětu ledvinné tkáně jako celku a především ledvinných klubíček. Různé typy glomerulonefritid lze od sebe odlišit pouze mikroskopickým vyšetřením vzorku tkáně. Glomerulonefritida může být důsledkem mnoha onemocnění, např. zánětu hltanu nebo angíny a může také souviset s revmatickými chorobami. V případě, že se jedná o akutní nefritidu, se sníží množství vylučované moči  v těle a dochází k zadržování tekutin. V důsledku toho vznikají otoky. Nejčastěji se jedná o otoky víček, končetin nebo o plicní otok, který je spojen s dušností.

Nefrotický syndrom

Dalším projevem glomerulonefritidy může být nefrotický syndrom. Často se vyskytuje u dětí. Prvním příznakem nemoci bývají také otoky, které se mohou objevit všude na těle. U velké části mladých lidí s nefrotickým syndromem je příčinou onemocnění nazvané „nemoc minimálních změn", což vyjadřuje charakteristický rys nemoci, kdy při mikroskopickém vyšetření lze prokázat pouze nepatrné změny.

Jaké mohou být komplikace?

Hlavním nebezpečím každého ledvinného onemocnění je možnost přechodu do selhání ledvin. V těchto případech není nemocný schopen přežít bez náhrady vylučování funkce ledvin pomocí přístroje - umělé ledviny nebo transplantace ledviny. Chronická pyelonefritida a mnohé glomerulonefritidy mohou přejít do chronického selhání ledvin. Poruchy funkce ledvin bývají často spojeny s vysokým krevním tlakem.

Terapie

Při léčbě akutní pyelonefritidy jsou podávány antibiotika a současně se zvyšuje  přívod tekutin. Opakované záchvaty akutní pyelonefritidy, především u dětí, mohou být příznakem refluxu z močového měchýře zpět do ledvin. Za takových podmínek je možno provést operaci, při které se opraví ústí močovodů tak, moč nemohla proudit zpět. Děti, které trpí často opakovanými infekcemi močových cest by se měly léčit dlouhodobými kůrami antibiotik. Aby bylo možno glomerulonefritidu správně léčit, musí být správně diagnostikován její typ. Otoky lze zmenšit podáváním léků na zvýšení močení a jako dietní opatření je vhodné vyřadit sůl. Při zhoršené funkci ledvin je předepisována dieta s omezením bílkovin. Jestliže nemoc dospěje do fáze selhání ledvin, není možné již její průběh a zhoršování nijak ovlivnit a nemocný se musí připravit na dlouhodobou léčbu umělou ledvinou, popř. na perspektivu transplantace ledviny.

Prognóza

Pacienti postiženi pyelonefritidou mají poměrně dobrou perspektivu léčení a po absolvování léčby nemají zpravidla žádné problémy. V některých případech se později objeví zvýšení krevního tlaku  nebo určitý stupeň poškození ledvin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.