Kód pojišťovny

Výhřez meziobratlové ploténky

Ilustrační obrázek

Onemocnění meziobratlových plotének patří k častým příčinám bolesti zad. Meziobratlové ploténky jsou vazivové podložky mezi těly jednotlivých obratlů, které dohromady vytvářejí páteř. Každá ploténka se skládá ze zevního prstence, který je tvořen velmi pevnou vazivovou tkání a z vnitřní části, tzv. jádra. Jádro je v podstatě kulička rosolovité hmoty, která je ze všech stran pevně sevřena zevní vazivovou vrstvou. Funkce tohoto spojení spočívá v zajištění dostatečné pevnosti a současně slouží jako polštář, který vstřebává nárazy na páteř.

K čemu při výhřezu dochází?

Při výhřezu dochází vlivem nepřiměřené námahy k prasknutí části ploténky a vzniklou trhlinou se může protlačit část vnitřního rosolovitého jádra. Lékaři tento stav nazývají jako „výhřez jádra ploténky. Jádro je nejměkčí v dětství a během života postupně vysychá. K výhřezu ploténky dochází nejčastěji v dolní části bederního úseku páteře. Zde jsou meziobratlové ploténky nejvíce zatížené, ale ploténka může být vyhřezlá kdekoli jinde.

Jaké jsou příznaky?

Při tlaku vyhřezávající ploténky na nervový kořen se objevují jednak bolesti v zádech a jednak se přenášejí do oblasti, kterou příslušný nerv zásobuje. U nervů, které vycházejí z bederního úseku páteře se jedná nejčastěji o končetiny. K příznakům, které souvisí s oblastí páteře patří především silná bolest, kterou postižený není schopen zcela lokalizovat. Mohou se dostavit také i bolestivé křečovité stahy svalů, které probíhají kolem páteře. Největší bolest je při pohybu. Jestliže není tlak na nervový kořen příliš silný, nerv funguje nadále, ale je bolestivý. V případě, že postižení bederních nervových kořenů vystřeluje podél sedacího nervu a nemocný ji cítí na zadní straně stehna, v lýtku, kotníku nebo dokonce v prstech, tak se jedná o ischias.

Terapie

V případě nekomplikovaného výhřezu meziobratlové ploténky se doporučuje klidový režim a léky proti bolesti. Další způsob léčby je nutný u těch nemocných kde nedošlo ke zlepšení. Může se jednat o využití některých léčebných metod z oblasti fyzikální léčby. Ve vážnějších případech se doporučuje provést operativní zákrok. V rámci prevence je nutné věnovat pozornost své hmotnosti, osvojení a zvládnutí správných pohybových stereotypů. Neměli bychom zapomenout ani na pravidelné cvičení. Důležitá je vhodná a pevná matrace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.