Kód pojišťovny

Sluneční paprsky a léky se nesnášejí

Ilustrační obrázek

Některé léky a pleťové přípravky mohou zvýšit citlivost pokožky na slunce. Zde je pár typů, jak se vyhnout spálení. Pravděpodobně se staráte o pokožku tak, že používáte opalovací krém, čistící přípravky a vyživující krémy. Je tu ale ještě jedna věc, kterou můžete udělat pro vaši pokožku. Zjistěte, jaké léky užíváte a zda mohou zvyšovat citlivost vaši kůže na slunce. Několik rad přináší americký server WebMD.

Léky na předpis i bez předpisu, léky proti bolesti, bylinné přípravky, parfémy, peelingové produkty a dokonce i sám ochranný krém proti slunci může zvýšit citlivost. Podráždění mohou způsobit i některé druhy potravin například citrusové ovoce.

Mimo bolesti, spálení pokožky zvyšuje výrazně riziko rakoviny kůže.

Nadměrné vystavování slunci zároveň způsobuje předčasné stárnutí pokožky, zvýrazňuje vrásky a objevují se hnědá místa.

Jak se projevuje citlivost na slunce?

Citlivost na slunce je reakce, kterou spouští sluneční ultrafialové paprsky. Jedním typem je fototoxická reakce, která se spustí v okamžiku, kdy UV záření reaguje s léky a tato sloučenina pak má na svědomí poškození pokožky. Během několika minut se obvykle objeví spálení kůže, nejpozději však po pár hodinách.

Méně běžné je fotoalergenní reakce, která nastává v důsledku styku UV paprsku a látky na kůži aplikované. Vyrážky, puchýře nebo červené skvrnky se mohou objevit už po 20 sekundách pobytu na slunci. Častěji se ale objeví 2 až 3 dny po té. Pokožka je podrážděná zejména v oblastech, které byly vystaveny slunci, ale poškození se může objevit i na jiných místech.

Reakce závisí na člověku, užívané látce, požitém množství a sluneční intenzitě. Lidé se světlou pokožkou, kteří už tak jsou velmi náchylní k podráždění kůže, jsou zároveň náchylnější k fototoxické reakci. Obecně se předpokládá, že tmavší pokožka poskytuje určitou ochranu. Větší citlivost na slunce se projevuje také u lidí se slabší imunitou.

Následky rychle odezní, pokud je svrchní vrstva pokožky odstraněna manuálním nebo chemickým peelingem.

Velké dávky některých léků mohou vést k fototoxické reakci. Léčiva, která jsou užívána na noc, citlivost na slunce nezvyšují, jelikož jejich účinek vrcholí v noci, kdy člověk není slunci vystaven.

Jak vlastně poznáte, že jste citliví na sluneční paprsky? Pokud se spálíte rychleji a snadněji něž dříve, nebo se u vás objeví vyrážka, svědění nebo změny v pigmentaci, navštivte dermatologa.

Poraďte se rovněž se svým praktickým lékařem, zda léky, které užíváte nezvyšují citlivost na slunce.

Pokud jste na slunce citliví, nejlepší, co pro ochranu své pokožky můžete udělat je nevystavovat se přímým slunečním paprskům. To znamená žádné návštěvy solária nebo opalování na pláži, a to ani s krémem proti slunci.

Pokud není možné vyhnout se přímému slunci, používejte opalovací krém s ochranným faktorem nejméně SPF 15. Spíše si ale vyberte s vyšším. Aplikujte ho co 20 až 30 minut a po koupání vždy. Pamatujte na to, že některé ultrafialové paprsky mohou proniknout i sklem, což znamená, že se můžete spálit například i při řízení automobilu.

Nevíte jaký opalovací přípravek si vybrat? Podle americké Akademie dermatologie je vhodné vybrat si ten, který chrání jak proti paprskům UVA, tak UVB. Hodnota SPF ukazuje účinnost ochrany proti  UVB paprskům, které poškozují svrchní vrstvu pokožky a způsobují její spálení. Paprsky UVA pronikají do střední vrstvy pokožky a často reagují právě s léky, které užíváte.

Kromě ochranných přípravků je vhodně se vyvarovat pobytu na slunci mezi 10 a 16 hodinou, kdy je ultrafialové záření nejsilnější, noste pokrývku hlavy, sluneční brýle a zůstávejte ve stínu.

Pokud máte podrážděnou pokožku ze slunce, zkuste různé chladivé přípravky. S alergickou reakcí vám poradí váš lékař.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.