Kód pojišťovny

Citová a duševní vitalita

Ilustrační obrázek

Citová a duševní vitalita je úzce spojena s fyzickou vitálností. Stejně jako vaše mysl působí na vaše tělo, tak i fyzická aktivita ovlivňuje to, jak se cítíte a myslíte. Zároveň sociální interakce mají vliv na to, jak smýšlíte. Nahrazení ztracené aktivit jinou je klíč k tomu, abyste zůstali aktivní a cítili se dobře. Pokud už například nemůžete běhat, zkuste chůzi, jízdu na kole nebo plavání. Pokud jste například dříve tancovali, vyzkoušejte jinou aktivitu, v níž budete moci zkombinovat fyzickou námahu a zároveň kontakt s lidmi, například vodní aerobic. Nahrazení vašich dřívějších aktivit jinými vám pomůže udržet pozitivní přístup a pohodu, třebaže s přibývajícími léty už nemůžete být tak aktivní, jako v minulosti. Americký odborný server WebMD přinesl několik rad, jak s možnou ztrátou vitality naložit.

Pohyb. Chraňte a zlepšujte vaše citové ale i rozumové zdraví fyzickou aktivitou. Zatímco v důsledku fyzické aktivity se vytváří látky v těle, které navozují duševní pohodu, naopak neaktivní způsob života může vést k depresi, úzkosti a stresu. Například dle jedné z posledních studií, starší ženy, které pravidelně chodí na procházky, jsou na tom psychicky lépe, než ty, které žádnou aktivitu nedělají. Jiná studie ukázala, že pravidelná fyzická aktivita alespoň 3krát týdně zpožďuje rozvoj Alzheimerova choroby.

Společenská činnost. Chraňte a zlepšujte svůj emoční stav tím, že budete stále udržovat kontakt se svými přáteli, rodinou a společností jako takovou. Ať už je člověk aktivní nebo ne, lidé, kteří udržují kontakt s okolím jsou na tom z hlediska duševního zdraví mnohem lépe než ti, kteří se před okolím uzavírají.

Duševní aktivita. Chraňte a zlepšujte své duševní schopnosti:

  • Zapojujte váš intelekt každý den. Čtěte, naučte se hrát na hudební nástroj nebo studujte nový jazyk, luštěte křížovky, hrajte strategické hry s ostatními. Udržovat svůj mozek čilý je stejně důležité, jako udržovat aktivní své tělo. V opačném případě ztrácí mozek postupem času své schopnosti.
  • Pomáhejte své paměti. Zapisuje si data, jména, a další důležité informace, které se snadno zapomínají. Nechávejte si každodenní potřebné věci stále na stejném místě. Když se učíte něco nazpaměť, opakujte si to nahlas.
  • Deprese je u starších lidé běžné ale zároveň léčitelné onemocnění. Proti této nemoci lze bojovat nejen fyzickou aktivitou a sociálními vazbami s ostatními, ale zkuste se také vyhýbat alkoholu a utišujícím lékům. Naopak snažte se jíst zdravě a zařaďte do svého každodenního života smysluplnou aktivitu. Například studium, práci, dobrovolnictví. Pokud si myslíte, že depresí trpíte, vyhledejte odborníka. Jestliže na váš duševní stav působí špatně určité onemocnění nebo máte jiný handicap, vyhledejte potřebnou lékařskou pomoc.
  • Přestaňte s kouřením. Kouřeni urychluje pokles duševních schopností.

Zmírnění stresu a relaxační techniky. Příliš každodenního stresu má vliv na vaše tělesné zdraví, mysl a také lidi okolo vás. Kromě pravidelného pohybu, můžete proti stresu bojovat tím, že si každý den vyhradíte alespoň 20 minut na relaxaci.

  • Pomoci meditace zklidníte vaše tělo a mysl. Každodenní meditace pomáhá proti různým neduhům, jakými jsou například vysoký krevní tlak, úzkost, deprese a chronická bolest.
  • Tělo odpovídá na stres ztuhlými svaly, které jsou nepříjemné a mohou působit bolest. Uvolnění svalů vám může pomoci zbavit se ztuhlosti a také pomoci se spánkem.
  • Způsob jakým dýcháte ovlivňuje celé vaše tělo. Zkuste provádět krátká dechová cvičení. Plný a hluboký nádech a výdech je skvělým způsobem, jakým uvolnit napětí.

Pozitivní myšlení. Pozitivní myšlení vám pomůže žít delší a šťastnější život. Ale i když jste optimista, v některých situacích je velmi obtížné myslet pozitivně. Vyzkoušejte některé z následujících doporučení, která vám pomohou k pozitivnímu myšlení.

  • Vytvořte si o sobě pozitivní obraz, o svém zdraví a životě obecně. Když se přistihnete, že přemýšlíte negativně, přestaňte a změňte to. Myslete pozitivně! Pomůže vám to překonat některé těžké životní situace, jako například období po nemoci, operaci nebo jiné životní krizi.
  • Buďte otevřeni k humoru a přátelům. Snažte se najít vždy něco k zasmání a buďte s lidmi, které máte rádi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.