Kód pojišťovny

Chronická bolest a deprese

Ilustrační obrázek

Žít s trvalou bolestí je velké břemeno pro každého. Ale když se k ní přidá ještě deprese - jeden z nejčastějších problémů, jímž lidé s bolestí trpí - břemeno se stane ještě těžším. V důsledku deprese může bolest ještě zesílit a bránit tak člověku v běžném životě. Dobrou zprávou však je, že deprese a chronická bolest nejsou nerozdělitelné. Správnou a účinnou léčbou je možné od deprese ulevit a učinit tak bolest snesitelnější.

Chronická bolest a tíseň: hrozivá dvojice

Pokud trpíte oběmi výše uvedenými obtížemi, je toho na vás až příliš. Deprese se spolu s bolestí často překrývají. Úzkostné pocity je jeden z nejčastějších problémů, kterému lidé trpící bolestmi musí čelit. Kombinace obou nemocí zároveň často komplikuje léčbu a pacientův stav.

  • Dle Američan Pain Foundation, americké nadace zabývající se tímto problémem, až 32 miliónu Američanů trpí bolestmi trvajícími déle než jeden rok.
  • Až polovina z nich trpí také úzkostí.
  • V průměru až 65% osob trpících depresí si stěžují na bolesti.
  • Bolest u lidí zároveň omezuje jejich běžné aktivity a častěji je svádí k úzkosti.

U pacientů trpícími bolestmi není často deprese diagnostikována, a tím zůstává neléčená. Většina lékařů se soustředi na příznaky a následnou léčbu bolesti. Výsledkem je, že deprese spolu s nedostatkem spánku, ztrátou chuti k jídlu, nedostatkem energie a pohybu bolest ještě zhoršuje.

„Chronická bolest a depresivní stavy jdou ruku v ruce," potvrzuje Steven Feinberg, lékař a profesor Lékařské fakulty na Stanfordově univerzitě ve Spojených státech. „Lze dokonce dopředu předpokládat, že osoba mající bolesti trpí také depresí."

Chronická bolest a deprese: začarovaný kruh

Bolest vyvolává odezvu u každého. Úzkost, podrážděnost a rozčilení - toto jsou všechno obvyklé reakce, když nás něco bolí. Obvykle jakmile začne bolest ustupovat, mizí i stresová odezva.

Ale co se stane, když bolest nemizí? Pokud trvá delší dobu, úzkost a podrážděnost postupně způsobují mnoho dalších problémů, jako jsou například:

  • Úzkost
  • Únava a vyčerpanost
  • Podrážděnost
  • Problémy se spánkem
  • Nárůst nebo naopak ztráta hmotnosti

Překrývání bolesti a deprese lze vysvětlit za pomoci biologický procesů. Obě onemocnění sdílí společné nervové přenašeče - chemické látky, které se přesouvají mezi nervy. Bolest jako taková má vliv na lidskou psychiku, pokud je dlouhotrvající, může vést také k depresi.

„Ta opravdová bolest je vyvolána ztrátami způsobenými chronickou bolestí - ztráta zaměstnání, ztráta respektu jako fungující osoby, ztráta vztahů. Toto vše způsobuje u pacientů depresivní pocity.

Jakmile se jednou deprese objeví, ihned znásobuje bolest. Snižuje schopnost člověka bolest překonat.

Jedna z posledních studií uveřejněna na portálu WebMD srovnávala osoby trpící bolestí a depresi a ty mající pouze bolesti. U osob trpící oběma problémy odborníci zjistili, že:

  • Bolest byla mnohem intenzivnější.
  • Pacienti hůře zvládali běžný život.
  • Zkoušeli zdraví méně prospěšné způsoby, jak s bolesti bojovat.

Deprese i chronická bolest mohou být a často také jsou léčeny společně.

Léčba chronické bolesti a deprese: celoživotní přístup

Trvající bolest a deprese mohou ovlivnit celý život člověka. Vhodná léčba se zaměřuje na všechny oblasti lidského života, která mohou být těmito problémy postižena.

Jelikož je bolest z úzkostí tak těsně spojena, léčba se často překrývá.

Antidepresiva

Jak už bylo popsáno výše, jak deprese, tak bolest používají stejné nervové přenašeče, je tedy možné užívat stejné léky. Antidepresiva pomáhají snižovat vnímaní bolesti. Některé starší léky jsou opravdu účinné, ale mají řadu vedlejších efektů. Naopak ty novější pomáhají i s méně vedlejšími účinky.

Pohyb

Mnoho osob trpcí bolestmi se jakékoliv fyzické aktivitě vyhýbá.  Často nedokáží rozeznat bolest od té správné bolesti po cvičení. Každý by si měl vybrat nějakou pohybovou aktivitu. Pohyb navíc pomáhá proti depresi. Fyzická aktivita totiž spouští ty samé chemické reakce v našem těle jako antidepresiva - je to přírodní lék.

Duševní zdraví

Chronická bolest ovlivňuje schopnost člověka žít, pracovat a chovat se jako dříve. To také mění pohled člověka na sebe samého.

Jakmile se na sebe začnete dívat jako na invalidního bolesti trpícího pacienta je zde riziko, že se stanete opravdu obětí bolesti.

Tomuto problému je třeba se postavit. Je to kritický bod celého procesu léčení. „Lidé trpící opakující se bolestí mají tendenci zůstávat pasivní a nečinní," vysvětluje profesor Fienberg.

Léčba bolesti a deprese: kognitivní terapie

Jedním ze způsobu léčby je kognitivní terapie. Tato metoda učí člověka uvědomit si negativní myšlenky, které se spolu s bolestí objeví. Následuje vytěsnění těchto myšlenek. Tato metoda vychází z toho, že pocity a myšlenky, které bolest v člověku vyvolává, mají výrazný vliv na to, jak osoba dokáže s bolestí bojovat a ovládnout ji. Zároveň dokáže oslabit pocity úzkosti u pacientů z chronickými bolestmi.

Jedna z posledních studií zkoušela účinky této terapie na pacientech trpícími bolestmi a depresí. Po desetitýdenní kůře až 95% pacientů cítilo, že se jejich život zlepšil a 50% pociťovalo menší bolesti. U mnoha pacientů se také snížila potřeba užívat léky.

Léčba chronické bolesti a deprese: jak začít

Nejlepší způsob jak začít, je kontaktovat svého lékaře a domluvit se na postupu a léčbě. Je třeba získat kontrolu nad vaší bolestí, pojmenovat všechny oblasti vašeho života do nichž zasahuje. Zkuste se rovněž obrátit na specialistu, který má s podobnými postupy zkušenosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.