Kód pojišťovny

Těhotenství v pohodě

Ilustrační obrázek

V jednotlivých etapách těhotenství se v psychice ženy odehrávají změny, dané aktuálním stavem hormonálních hladin. Vše postupně vede k větší orientaci ženy na sebe a na dítě.

Žena se dostává do etapy tzv. primárního mateřství, které se dále rozvíjí po porodu a zahrnuje rozvoj schopnosti vnímat potřeby dítěte a vytvářet pro ně podpůrné prostředí. Psychika ženy v těhotenství a v raném stadiu mateřství ovlivňuje psychickou kondici dítěte před i po jeho narození. Podle některých výzkumů dokonce ovlivňuje i míru spolupráce dítěte v přípravné fázi porodního děje a při porodu samém. Dítě spokojené matky má touhu se narodit a umí také pokračovat v komunikaci po svém příchodu na svět. Jako by celkově bylo s matkou více sladěno a více jí důvěřovalo.

Těhotenství je přirozeným životním okamžikem v životě ženy. Pokud jde o zdravotně riziková těhotenství, je na straně zdravotníků, aby ženě možná nebezpečí dobře vysvětlili a učili ji s nimi žít. Jde hlavně o to, aby se zbytečně nezvyšovala úzkost, která ženě i vyvíjejícímu se dítěti škodí. Samozřejmostí je vyhýbat se alkoholu, cigaretám, drogám a lékařem neschváleným lékům. Také rizikovým potravinám. Jestliže těhotenství ženu omezuje po fyzické stránce, je potřebné najít si aktivity duševního charakteru. Devět měsíců se můžete věnovat rostoucímu miminku, gynekologickým prohlídkám a správnému jídelníčku. Nezapomínejte ani na svou postavu, kůži, pleť nebo vlasy. Pečujte o sebe, aby těhotenství nezanechalo na vašem těle nežádoucí stopy.

Jídelníček nastávající maminky

Strava těhotné ženy by měla být dostatečně kalorická, měla by mít dostatek bílkovin, vitaminů a minerálních látek - zvláště vápníku a železa. Energetický příjem by měl být vyšší asi o 300 kcal/den až ve druhém a  třetím trimestru těhotenství.

V těhotenství jsou zvláště významná doporučení pro příjem některých vitaminů a minerálních látek. Velký význam má kyselina listová. Tento vitamin skupiny B je potřebný ke zvýšení krvetvorby matky, je odpovědný za růst placenty i plodu. Nedostatek kyseliny listové je spojován se zvýšeným počtem těhotenských komplikací, předčasných porodů, dále se vznikem vrozených vad dětí a může být také příčinou vzniku poruch centrální nervové soustavy. Přirozenými zdroji kyseliny listové jsou některé druhy zeleniny - zejména listové, pomerančový džus, sója, pšeničné zrno, mandle.

Zvláště v těhotenství jsou důležité hodnoty dávek, které do organismu přijímáme. Některé skupiny vitaminů (B1, B2, B12, biotin nebo kyselina pantotenová) mohou být přijímány ve vyšších dávkách, aniž by byl člověk jejich přebytkem ohrožen. Ovšem vitaminy, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), musí těhotná žena přijímat obezřetně. Zvláště nebezpečný je v tomto směru vysoký příjem vitaminu A (při hodnotách 2,5x vyšších, než jsou doporučované). V této souvislosti se mohou objevit různé poruchy vývoje plodu. Nebezpečí se může zvýšit při nekontrolovaném příjmu vitaminových tablet. Hodně vitaminu A je obsaženo v játrech, takže se v době časného těhotenství nedoporučuje jejich větší konzumace.

I když by mělo stačit množství vitaminů, které žena přijme v pestré stravě, někdy lékaři ženám doporučí užívání vitaminových přípravků. Po dohodě s lékařem by budoucí maminka měla zvolit doplněk, který je určen speciálně pro těhotné. V něm by měl být dostatek vápníku, železa, zinku, jódu, kyseliny listové i vitaminu C. Posledně jmenovaný vitamin je v graviditě mimořádně důležitý a nemusíte se bát předávkování. Je totiž rozpustný ve vodě a co tělo nespotřebuje, to vyloučí močí. I když je tento vitamin bohatě zastoupen v přírodní stravě, jeho obsah se sníží až o sedmdesát procent při kontaktu se světlem, teplem a vzdušným kyslíkem. například v bramborách se skladováním v pokojové teplotě ztrácí každý měsíc 15 procent obsaženého céčka. Vařením eliminujeme 50 procent tohoto vitaminu. Kyselina listová ztrácí tepelnou úpravou až devadesát procent vitaminu. Proto se doporučuje konzumovat listovou zeleninu syrovou. Doporučená denní potřeba kyseliny listové činí 200 mg denně u dospělých, u těhotných žen je to dávka dvojnásobná.

Železo můžete získat z vaječného žloutku, z ryb a luštěnin, vitamin C z ovoce a zeleniny, kyselinu listovou z rajčat nebo salátové okurky. Hořčík se nachází v celozrnných obilovinách a v banánech, jód v mořských rybách, vápník samozřejmě v mléčných výrobcích, nejlépe zakysaných. Hořčík má svůj význam v opoždění vývoje plodu a vzniku některých dalších komplikací v době kolem porodu dítěte. V případě špatné tolerance mléka je doporučováno pravidelné podávání sýra a v případě špatné tolerance mléčných výrobků je vhodná suplementace vápníkem.

Pouze málo žen má dostatečné zásoby železa pro těhotenství. Potřeba železa je v těhotenství dvojnásobně vyšší - asi 30 mg/den. U chudokrevných žen se může častěji rozvinout infekce. Je proto vhodné přijímat dostatek živočišných potravin. Po poradě s lékařem těhotná často  doplňuje přípravky s obsahem železa ve druhém a posledním trimestru těhotenství.

Používání rostlinných olejů při přípravě stravy zvyšuje příjem esenciálních mastných kyselin, zvláště významných pro vývoj centrálního nervového systému. Dostatek esenciálních mastných kyselin ve stravě během těhotenství zlepšuje zrak dítěte i úroveň jeho inteligence..

Vyzrát nad nevolností

Většinu budoucích maminek trápí na začátku a na konci gravidity pálení žáhy. Žaludek má totiž v těhotenství sníženou pohyblivost a jeho svalstvo je méně napjaté. Žaludeční obsah se tak lehce vrací do jícnu. Těhotné ženy pak mohou pociťovat pálení, ale i tlak v oblasti žaludku nebo bolest za hrudní kostí. Tyto obtíže se zpravidla opakují po každém jídle. Pálení žáhy předejdete menšími porcemi jídla a stravou s nízkým obsahem tuků. Doporučuje se nejíst dvě hodiny před spaním, pít je nesycené nápoje a pod záda si při spaní nebo odpočinku položit polštář navíc. Pomoci vám mohou i volně prodejné léky vhodné pro těhotné ženy.

V období prvních čtyř měsíců je častý nadbytek slin. Pak tato potíž vymizí sama. Některé ženy v průběhu dne vyloučí až litr slin. Přesná příčina není známá, někdy doprovází časté zvracení, jindy změnu v metabolismu minerálů.

Která z těhotných žen by neměla problém se zácpou. V období gravidity tělo produkuje hormony, které uvolňují nejen svalstvo dělohy, ale i střev, čímž se v nich zpomalí postupování potravy. Navíc váha plodu a celé dělohy tlačí na střeva a konečník a způsobuje nepravidelné vyprazdňování. Zácpu mohou způsobit i tablety s obsahem železa, které těhotné užívají.

Ranní nevolností trpí asi polovina těhotných žen. Vědci se domnívají, že za to mohou především hormony. Ve druhém týdnu těhotenství se začíná v těle matky tvořit speciální hormon, jehož úkolem je chránit plod v raném stadiu. Jeho hladina narůstá asi do dvanáctého týdne těhotenství. V drtivé většině případů těhotenská nevolnost ustupuje kolem třináctého týdne těhotenství.

Pozor si dávejte na stres. Je jedno, čím se trápíte nebo co způsobuje, že jste ve stresu. Je prokázáno, že zvracení a nevolnost v těhotenství může být i reakcí na úroveň stresu. Čím je váš stres silnější, tím více můžete trpět. Zvracením i nevolností reaguje ženský organismus i na řadu škodlivých látek, které jsou obsažené v potravinách nebo blízkém okolí. Jde například o těžké kovy, pesticidy a podobně. Zvracení je způsob, jak se jich tělo může rychle zbavit, aby byl ochráněn plod.

Některým ženám s ranními nevolnostmi pomáhá, když se poddají neobvyklým těhotenským chutím. Jedné zabere kyselá okurka, lžička hořčice nebo vymačkaná citronová šťáva. Ostré a příliš aromatické jídlo ale konzumujte v těhotenství s mírou. Může totiž ještě více podráždit už tak citlivou sliznici žaludku a střev. Pokud se nemůžete přemoci a vaše chuť na něco kyselého, ostrého či slaného je nepřekonatelná, dopřejte si, ale jen jedno nebo dvě sousta.

Když cítíte, že se blíží záchvat nevolnosti a zvracení, snězte pár mandlí. Mandle dokážou zahnat nepříjemný pocit nevolnosti a zklidnit podrážděný žaludek. Můžete jich také každé dvě až tři hodiny několik preventivně rozkousat. Navíc z nich nepřiberete. Mandle (samozřejmě neslazené a nepražené) jsou dietním hitem. Tvrdí se o nich, že požírají tuk.

Zázvor zahřívá organismus zevnitř, a tak dokáže zázraky nejen při nachlazení. Dobře se hodí i k potlačení nevolnosti. Potřebujete čerstvý zázvor, který dnes už koupíte v každém supermarketu. Špetku čerstvého, jemně nastrouhaného zázvoru můžete dát do vody, kterou pijete ráno, ale také do jídla, například do polévky, omáčky, k masu nebo rýže.

Zkuste začít den tím, že se napijete teplého mléka nebo sníte kousek banánu. Mléka stačí půl sklenky, nesmí být horké nebo nějak ochucené. Pokud mléko nesnášíte, můžete je nahradit sklenkou teplé vody s troškou citronové šťávy. Další možností je sníst alespoň půlku zralého banánu, kousek celozrnného pečiva nebo suché snídaňové lupínky.

Při častých a úporných nevolnostech se poraďte se svým lékařem. Ten vám může doporučit např. vitamin B6, jehož nedostatek bývá jednou z příčin těhotenské nevolnosti. Neměly by jej ale užívat ženy, které mají potíže s játry.

Některým ženám pomáhá při ranních nevolnostech i akupresura, tedy cílený tlak na nějaký konkrétní bod. V případě blížící se nevolnosti je podle čínské medicíny potřeba silně tlačit na místo nacházející se mezi palcem a ukazovákem levé ruky. Preventivně si takovou malou masáž můžete udělat i večer před spaním a ráno hned po probuzení. Zklidnit žaludek lze i jednoduchým relaxačním cvičením. V dobře vyvětraném pokoji si sedněte do tureckého sedu, ale můžete si i lehnout. Zavřete oči a zhluboka dýchejte. Soustřeďte se na nádech i výdech, který by měl trvat tak dlouho, až v duchu napočítáte do deseti.

Pitný režim

Nejlepší je pít neperlivou vodu, málo mineralizovanou a s nízkým obsahem sodíku. Ideální je vypít tři litry vody denně. Zdá se vám to příliš? Voda vyplaví z těla toxiny a další látky, na které vaše tělo v těhotenství může reagovat mnohem citlivěji než jindy To je také jeden z důvodů, proč je nejlepší pít obyčejnou vodu. Šťávy a slazené nápoje obsahují kromě nadbytku cukru také umělá aromata a konzervační látky, které mohou podráždit žaludek a vyvolat nevolnost. Těhotné ženy by neměly ve větší míře přijímat ani kofein.

Vyvarujte se stresu

Vědci tvrdí, že nepříjemné zážitky žen v těhotenství ovlivní fyzický a psychický stav dítěte na celý život. Prožívání nepříjemných událostí a stavů, jako je smrt blízkého člověka, se zapíše do genů potomka. Může za to hormon zvaný kortizol. Ten se vyplavuje, když je člověk vystaven emocionálnímu napětí. Metabolismus dětí, jejichž matky zažily v těhotenství příliš mnoho utrpení, se prý díky kortizolu může přeprogramovat ještě v lůně a výsledkem je, že dítě častěji trpí metabolickými, ale i dalšími zdravotními problémy. Kortizol totiž reguluje i imunitní systém a obranyschopnost.

Každý vnímá vypjaté situace s jinou intenzitou, ale traumata a neštěstí se do naší paměti zapisují s naprostou přesností. A právě drastické vzpomínky mohou podle vědců ovlivnit i ještě nenarozené dítě. Proto by se maminky měly co nejvíce vyhýbat nadměrnému stresu a nepříjemným šokům. Zvlášť pozor by si měly dávat v poslední třetině těhotenství, kdy se prý na plod přenáší nejvíce negativních zážitků a zkušeností.

Ale zvýšený stres působí na nastávající maminky i jinak. Fakt, že se v období přírodních katastrof  a válek rodí více děvčat než kluků zaujal vědce. Ti se proto rozhodli prozkoumat archivy a záznamy v různých zemích. Japonské město Kóbe postihlo zemětřesení, které trvalo sice jen dvacet sekund, ale zabilo víc než pět tisíc lidí. V tomto a následujícím roce se narodilo neobyčejně mnoho děvčat. V roce 1952 sužoval Londýn tak velký smog, že na jeho následky zemřelo asi dvanáct tisíc lidí. V nejvíce postižených oblastech se také narodilo mnohem více dívek. Jak si to vědci vysvětlují? Někteří tvrdí, že těhotné ženy v těžkých časech podvědomě upřednostňují možnost reprodukovat své vlastní pohlaví. Jiní tvrdí, že jde o jev způsobený samotnou přírodou. Pro populaci je totiž v zájmu zachování druhu výhodnější mít v době ohrožení více samiček.

Krásná v těhotenství

Některé ženy mají v těhotenství pleť krásnou, jiné začne trápit akné. Změněné hladiny hormonů mohou způsobit, že pleť ztratí zdravou barvu. Pokožka může být suchá nebo naopak mastná. Dokonce se může objevit lupénka a různé skvrny. Kožní problémy mnohdy zmizí automaticky po skončení těhotenství. V případě lupénky nebo žlutohnědé skvrny v obličeji zvané chloasma, je dobré vyhledat lékaře a zahájit léčbu.

Největším kosmetickým problémem v těhotenství jsou strie. Jsou to malé trhlinky v kůži, které vznikají zvětšováním a napínáním kůže. Proto se objevují především na břiše, prsou a stehnech. Pokud se už jednou trhlinky objeví, už se jich zcela nezbavíte. V mnoha případech můžete zabránit jejich zhoršování. Jedinou účinnou zbraní je prevence. Rizikové partie si denně masírujte kartáčem. Můžete používat speciální přípravky proti vzniku strií. Tyto výrobky posilují kolagenová vlákna v kůži. Krémujte se alespoň dvakrát denně. Budete-li si hlídat hmotnost, strie budou mít menší šanci. Podle lékařů je přirozené, když žena během těhotenství přibere 12-15 kilogramů. Mnoho žen si stále myslí, že se během těhotenství v jídle nemusí omezovat. Důsledkem přejídání může být vyšší krevní tlak, těhotenská cukrovka nebo záněty žil. Dítě může mít sklon k nadváze.

Sex v těhotenství

Sex v těhotenství není tabu, i když kolem něj panuje mnoho mýtů. Mnoho žen dokonce říká, že v tomto období je pro ně milování ještě hezčím zážitkem, a to díky zvýšené hladině ženských hormonů. V druhém trimestru většinou případná nevolnost či únava poleví a některé ženy si uvědomí, že se nemusí starat o antikoncepci a jejich sexuální život je bohatší. Tlak ani pohyby při styku nemohou dítě v žádném případě udusit nebo ohrozit. A už vůbec není pravda, že po prožití orgasmu dítě změní polohu nebo může dojít k potratu. Pokud však je sex bolestivý, žena krátce po něm krvácí nebo bude mít výtok, je třeba neprodleně navštívit lékaře. Při sexu je nutné dbát na to, aby při intimním styku nedocházelo k tlaku na břicho a na prsa. Vhodné jsou polohy na boku nebo poloha, kdy je žena nahoře.

V těhotenství se samozřejmě milovat nesmíte:

  • prodělala-li jste samovolný potrat nebo vám riziko samovolného potratu hrozí
  • předchozí těhotenství skončilo předčasným porodem nebo vám předčasný porod hrozí
  • objevilo se vaginální krvácení, výtok nebo křeče
  • dochází k otevírání děložního hrdla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.