Kód pojišťovny

Zdravá zrnka

Ilustrační obrázek

Rýže patří k energeticky nejhodnotnějším potravinám, hodí se i pro lidi držící dietu. Patří k nejstarším obilovinám. Už 4 000 let před naším letopočtem ji pěstovali v Asii, na území dnešního Thajska. Odtud se rozšířila do Číny a Indie. Vojska Alexandra Velikého přivezla rýži do západní Indie a Řecka, v době římské říše se pěstovala ve Středozemí, severní i jižní Africe.Evropští osadníci dovezli rýži do Ameriky. Nejvyšších výnosů ale dosahovala v Číně a Indii. Klasická rýžová pole, jak je známe dnes, vymysleli Číňané. Asiaté pokrývají až dvě třetiny své kalorické potřeby rýží a v klasické čínštině slovo rýže dokonce znamená totéž co potrava. Stejně jako u nás, i tam je nejoblíbenější bílá broušená rýže. Jenže hnědá rýže natur má více než dvojnásobek vlákniny a hořčíku, čtyřnásobek železa a dokonce sedminásobek vitaminu B1, který je důležitý pro naši nervovou soustavu.Uměle vyrobené vodní nádrže se zavodňují unikátním zavlažovacím systémem.

Jediné zaseté zrnko rýže vyžene tolik vedlejších výhonků a klásků, že z něj sklidíme až tři tisíce zrnek. Těmito zázračnými plodnými zrnky se přeje novomanželům hodně dětí.

Zdravé pochutnání

Rýže obsahuje lehce stravitelné komplexní sacharidy, žádný cholesterol a pouze stopové množství tuku. V rýžovém zrnku je více než 70 % škrobu, který je zásobárnou energie. Zrnko obsahuje více než 2 % vlákniny. Obsahem bílkovin sice rýže zaostává za ostatními obilninami, ale bílkoviny zato obsahují ty látky, které si tělo neumí vyrobit samo - esenciální aminokyseliny. Navíc se bílkoviny nenacházejí jako u pšenice v okrajových vrstvách coby pojivo, ale jsou rozptýleny v celém zrnku. Rýže je hypoalergenní. Není v ní lepek, proto ji mohou jíst i celiatici. Pokud sáhnete po rýží natural, dopřejete tělu velké množství vlákniny. Rýže je stejně jako ostatní obilniny vynikajícím zdrojem minerálních látek - železa, hořčíku a zinku a vitaminů řady B. Významný je také poměr draslíku a sodíku v rýži.

Trápí-li vás nadýmání nebo pálení žáhy, může pravidelná konzumace rýžových jídel působit jako lék. Sacharidy a vláknina v rýžovém zrnku totiž vytvářejí v žaludku vrstvu hlenu, která neutralizuje přebytečné žaludeční šťávy. Díky lehce stravitelným bílkovinám je rýže ideální stravou při trávicích problémech. Rýže je výborným lékem při onemocnění ledvin, vysokém krevním tlaku, poruchách krevního oběhu a při zadržování tekutin v těle. Důvodem je fakt, že zrnka rýže sice obsahují sodík, který váže vodu, ale také velké množství draslíku, podporujícího vylučování tekutin a produktů látkové výměny prostřednictvím ledvin.

Kterou vybrat?

Neloupaná rýže se na trhu příliš nevyskytuje. Zrna jsou jen vymlácená, bez odstranění slupky. Je nejbohatší na vlákninu, vitaminy a minerály, ale vaří se o dost déle.

Sáhněte častěji po plnohodnotné hnědé rýži natur: ta se šetrně zbavuje plev tak, aby aleuronová vrstva a klíček s vlákninou a vitálními látkami (vitaminy B1, B2, B6 a E) zůstaly zachované. Má oříškovou chuť, pro vyšší obsah tuku snadno žlukne.

Rýže paraboiled je upravená zvláštním postupem, kdy se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna, povrch zrna ztvrdne a dojde k přeměně škrobů. Rýže se pak při vaření nelepí a vitaminy a minerály se méně vyluhují.

Leštěná (bílá) rýže se loupáním a poté leštěním zbavuje vnější slupky i klíčku a povrchové vrstvy zrna. Bohužel při leštění se ztrácí více než 80 % vitaminu B1 a asi 75 % železa.

Rýže basmati je dlouhozrnná rýže s výraznou oříškovou chutí. Nelepí se, je sypká a kyprá a má nižší glykemický index než ostatní odrůdy rýže. Jasmínová rýže se po uvaření lepí více než rýže basmati. Používá se nejčastěji v čínské kuchyni. Má žlutohnědou barvu a ovesnou vůni, k jejím přednostem patří to, že snižuje hladinu cholesterolu. Černá (chcete-li divoká, indiánská) rýže klame svým názvem. Nejedná se totiž o skutečnou rýži. Jsou to dlouhá a tmavá semínka vodní trávy. Sbírá se ručně, a proto je velmi drahá a prodává se ve směsi s dlouhozrnnou rýží. Máte-li chuť na klasické italské rizoto, musíte si sehnat rýži s názvem arborio. Tato perličková rýže po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to proto, že vstřebává hodně vody.

Rýžová kúra

Vydrželi byste třicet šest dnů jíst jen rýži? Pokud ano, rýžová zrnka vám dodají vitalitu, detoxikují organismus a také zlepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Základní potravinou této kúry je rýže natural, kterou si připravíte bez soli a tuku. Kúra je rozdělena do čtyř hlavních fází, z nichž každá trvá devět dnů. V první fázi budete jíst jen čistou rýži, v druhé ji můžete míchat s libovolnou dušenou zeleninou. Následuje devět dnů, kdy budete rýži kombinovat s luštěninami. Celou kúru uzavírá rýže s čerstvou zeleninou. Protože rýže odvodňuje, dbejte na pitný režim.

Jestliže si na tak dlouhý „půst" netroufáte, můžete vyzkoušet dvanáctidenní zkrácenou verzi. Princip zůstává stejný, jen fáze se střídají už po třech dnech. Velkým plusem rýžové kúry je to, že vás důkladně zasytí. Rýže můžete sníst jakékoli množství. Přibližně sedmdesát procent rýže tvoří sacharidy, díky čemuž při rýžové kúře získáte spoustu energie. Ocení to nejen mozková a nervová tkáň, ale i svaly. K původnímu jídelníčku se vracejte pozvolna - začněte lehčími jídly.

Kromě této očistné kúry existuje i nespočetné množství rýžových diet, při kterých můžete rýži kombinovat s řadou potravin. Jsou povoleny i takové kombinace, jako je rýže s rybím nebo drůbežím masem a ovocem, ideální jsou citrusy. Právě dieta založená na principu kombinace rýže a citrusů se úspěšně používá při snižování nadváhy a léčbě vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.