Kód pojišťovny

Zdravá svačinka

Ilustrační obrázek

Sníte-li osminku jablka každou čtvrthodinu, nemusíte mít hlad třeba několik hodin. Když ho však sníte půlku nebo celé naráz, můžete být hladoví už za hodinu. Způsobují to přítomné kyseliny lehce stimulující trávení, inzulinový efekt i to, že trávicí aktivita slinivky začíná také asi hodinu až dvě po jídle. Jablko stačí jen umýt a už se do něj můžeme zakousnout. Snad proto je nejoblíbenější svačinou na světě. Jablko nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi a dodá mu pořádnou porci zdravých aktivních látek.

Dnes prý na světě existuje  přes 20 000 různých odrůd jablek. Na ovocném cukru a obsahu kyseliny ovocné záleží, zda jablko má sladkou nebo nakyslou chuť. Jablka se pěstují na severní i jižní polokouli, a tak si je můžeme koupit po celý rok. Podle doby sklizně je dělíme na letní, podzimní a zimní. Tuzemská jablka se nesmí voskovat, proto je můžeme po opláchnutí sníst i se slupkou. U dovozového zboží se doporučuje slupku oloupat, protože látky, jimiž je potažená, nejsou vhodné ke konzumaci.

Jablko se skládá z 85 % z vody a s 54 kcal/100 g patří ke druhům ovoce, které obsahují nejméně kalorií. Dvě velká jablka pokryjí třetinu naší denní potřeby vitaminu C. Množství vitaminu C se u jednotlivých odrůd silně liší. Nejlepšího účinku vitamin C dosáhne ve spojení s bioaktivní látkou kvercetin, kterou jablka také obsahují. Společně zabraňují vzniku rakovinových buněk a chrání tepny před kornatěním. Syrová jablka eliminují zácpu. Tento efekt se vysvětluje dostatkem cukrů pro střevní kvasinky, které pak dostatečně kvasí. U syrových jablek je tento kvasný proces mírný a šetrný.

Dušená jablka jsou výborně stravitelná a šetrná na exponovaná játra i na málo funkční trávení. Pomáhají také při poleptání plic kouřovými a chemickými plyny, varixech v jícnu i žaludečních vředech.

Prospěšná vláknina

Nesmíme zapomenout na velké množství vlákniny ve formě rozpustného pektinu a nerozpustné celulózy, podporující trávení a odstraňování škodlivin z těla. Jablečnou vlákninu( např. drcené sušené jablečné slupky) lze přidávat do většiny kašovitých jídel kvůli zlepšení objemových vlastností pokrmů, zejména při zácpě nebo problémech se špatně fungujícími střevy. Vysokým obsahem pektinu jablka rozpohybují ochablá střeva a současně je zklidní, např. při nervozitě nebo průjmu. Díky vláknině se po snědení jablka zvýší hladina krevního cukru jen nepatrně.

Jablečný čaj

Z čerstvého jablka můžeme připravit ovocný čaj, který je účinný zejména při dehydrataci. Čerstvé jablko rozkrájíme asi na 16 dílků, zalijeme litrem vroucí vody a necháme stát asi půl hodiny. Popíjením čaje se rychle doplní zásoba tělních tekutin a projeví se i čisticí schopnost tohoto čaje, což ocení hlavně revmatici, lidé s otoky a ledvinovými problémy. Díky obsahu cukerných složek se postupné popíjení tohoto čaje osvědčuje u lidí s chutí na něco sladkého. Nebude vás pronásledovat ani nadměrný hlad.

Sušená jablka v tenkých řezech (křížaly) můžeme jíst samostatně, ale také je můžeme přidávat do jiných potravin, protože mají prospěšný vliv na trávicí systém. Křížaly lze přidávat do kaše z rýže, ovesných vloček nebo pšeničné krupice, do kolářč či buchet.

  • Jablka uvolňují etylén, přírodní plyn, který způsobuje rychlejší dozrávání jiných druhů ovoce a zeleniny. Proto by se měla skladovat odděleně a v chladu.
  • Zapomeňte také na zažitý mýtus o tom, že pojídání jablka nahradí čištění zubů! Jablko maximálně jen masíruje  a zpevňuje dásně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.