Kód pojišťovny

Bylinky neztrácejí na oblibě

Ilustrační obrázek

Bylinky si dnes můžeme koupit v každé lékárně, a to nejen ve formě čajových směsí, ale i mastí, krémů nebo potravinových doplňků. Používají se i tinktury z rostlin, masážní oleje, bylinná vína a bylinné octy. Pro maximální využití účinných látek léčivých rostlin se vyplatí vědět, jaký je správný postup jejich zpracování. Nejčastěji používáme nálevy a odvary, případně masti, protože ty se dají lehce připravit z koupených nebo nasbíraných léčivek. Výčet látek, které rostliny obsahují, je téměř nekonečný. Vytvářejí je z různých důvodů - často jako ochranu před chorobami a hmyzem. Před nemocemi pak dovedou ochránit i nás. Lidé využívají bylinky odnepaměti a právě ony daly vzniknout mnoha lékům.

Zdraví v hrníčku

  • Čaj (nálev, zápar) připravíme tak, že bylinu lehce navlhčíme, spaříme vroucí vodou a necháme 20 minut vyluhovat. Obecně se používá lžička nebo dvě sušených bylinek na 250 ml vroucí vody. Nasekaná či promnutá bylinka uvolňuje účinné látky snáze. Voda nemusí být vroucí a hlavně se nesmí dále vařit - silice by totiž vyprchaly. Ze stejného důvodu se má nádoba při luhování přikrýt
  • Čaj (odvar) - byliny přelijeme studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme 10 - 15 minut. Pak necháme ještě čtvrt hodiny louhovat. Před použitím scedíme. Tímto způsobem se připravují hlavně tvrdé části rostlin, kůra a kořeny.
  • Macerát - louhujte byliny po dobu osmi až deseti hodin ve studené vodě. Před použitím můžete přihřát.
  • Bylinná šťáva - čerstvé byliny rozmačkejte, vytlačte nebo vylisujte. Výborná je zejména na jaře šťáva z mladých bylin. Pije se čerstvá. Pro jarní očistnou kúru se skvěle hodí kopřiva. Mladé a čerstvé listy kopřivy rozmixujte a šťávu pak zřeďte vodou či ovocnými a zeleninovými šťávami. Kopřiva má celou řadu mimořádných účinků, obsahuje vitaminy D, C, ale i železo, měď, draslík, chlorofyl, který působí povzbudivě na metabolismus celého těla.
  • Obklady - plátno nebo gázu můžete máčet v odvaru z bylin a pak přikládat na postižené místo. Nebo připravte kaši z čerstvých bylin, naneste ji na postižené místo a zakryjte obvazem. Přikládat se mohou i samotné listy.
  • Bylinné masti se připravují tak, že velmi jemné mleté bylinky vmícháme do masťového základu.

Nálevy či odvary se obvykle užívají třikrát denně po šálku. Takto intenzivní bylinkové kúry by neměly přesáhnout tři týdny. Po týdenní přestávce je můžete v případě potřeby zopakovat. Nadměrným užíváním léčivých rostlin nejen snižujete svou citlivost vůči jejich účinkům, ale můžete si i uškodit. Pokud trpíte závažným onemocněním, především jater a ledvin, nebo jste těhotná, poraďte se o vhodnosti jednotlivých druhů bylin raději s lékařem.

Málokterý lékař vám na vážnější onemocnění předepíše bylinky. Výjimkou jsou dermatologové, kteří léčivé koupele, extrakty a masti z nich používají k léčbě řady kožních onemocnění.

Nachlazení a dýchací problémy

První pomocí jsou rostliny, které obsahují dezinfekčně působící silice. Ty brzdí množení bakterií a virů - jejich těkavé složky se uvolňují v dýchacích cestách. Ze silic bylo dosud izolováno více než tisíc různých složek, a jejich účinky jsou všestranné. Silně působící silice najdete v šalvěji lékařské, která je výborná při bolesti v krku a jako kloktadlo pomáhá při angíně. Šalvěj muškátová je zase ceněna pro své antidepresivní účinky, ale také schopnost zmírnit kašel, snížit krevní tlak a regulovat pocení.

Velmi prospěšné účinky mají i rostliny obsahující slizové látky, které pokryjí zanícenou sliznici ochrannou hojivou vrstvou, která navíc obalí odumřelé buňky, a i s choroboplodnými zárodky je pak snadno vyloučíte z těla ven. Mezi tyto rostliny patří divizna velkokvětá, podběl obecný nebo jitrocel kopinatý.

Divoká bylina echinacea, nazývaná i třapatka, je považována za přírodní antibiotikum a prostředek proti infekci. Pomáhá ničit viry i bakterie v těle. Protože stimuluje imunitu, s úspěchem se používá nejen jako prevence chřipky, ale i při léčení kožních onemocnění spojených se sníženou obranyschopností. Urychluje také hojení povrchových ran a kožních zánětů.

Trápí-li vás mokrý kašel, sáhněte po rostlinách obsahujících saponiny, které snižují povrchové napětí kapalin, a tedy i vazkost hlenu. Skvělá je lékořice lysá, přesněji odvar z jejího kořene. Navíc dodá nápoji sladkou chuť. Horečku můžete snížit a vypotit pomocí květu lípy nebo černého bezu.

Zažívací problémy

Rostlinné silice vám mohou ulevit i díky tomu, že potlačují růst kvasných bakterií a zároveň uvolňují křeče hladkého svalstva. Dále prokrvují žaludeční stěnu a zlepšují tak trávení, mnohé povzbuzují i střevní peristaltiku. Jednou z nejúčinnějších bylin proti trávicím obtížím je heřmánek pravý, velmi účinný a přitom mírně působící, vhodný i pro nejmenší děti. Jeho protizánětlivý, protikřečový a protiinfekční účinek dokáže prospět celému tělu zevnitř i zvenčí. Při zevním použití pomáhá zmírňovat kožní záněty. Obsahuje antibakteriální složky. Heřmánkový obklad stačí i na menší popáleniny. Čaj přináší úlevu při léčení aft v ústech.

Velmi prospěšné jsou také bylinky užívané jako koření, ze kterých můžete připravit klasický bylinný nálev. Patří mezi ně kmín kořenný, fenykl obecný, majoránka zahradní nebo koriandr. Žaludeční činnost podporuje řebříček obecný, máta peprná, pelyněk pravý. Máta peprná není vhodná v prvních čtyřech měsících těhotenství a při homeopatické léčbě. Na hojení ran, podporu trávení, usnadnění vykašlávání, ale také při hemoroidech  vám pomůže koupel s přídavkem myrhy. Máte-li bolestivou menstruaci, sáhněte opět po heřmánku, mátě nebo řebříčku.

Bylinky a krása

Pro krásu a zdraví pleti je důležitá výživa zevnitř. Posilou pro pleť je křemík, obsažený v přesličce rolní. Pleti dále prospívají rostliny podporující metabolismus a odvod zplodin, například artyčok či kopřiva. Bylinky, které prospívají pleti, zároveň posilují i vlasy a nehty.

Naše kůže se s přírodou „přátelí" a účinné látky, které léčivé rostliny obsahují, krásně vstřebává a reaguje na ně. Při běžných kožních onemocněních si některé bylinky můžeme naordinovat sami.

Aloe vera je bohatá na protizánětlivé látky. Obsahuje gumovitou hmotu, která kůži změkčuje, a složku, jež pomáhá zmírňovat bolest a otoky. Obsahuje také látku, která zmírňuje svědění. Tato rostlinka působí i na krevní vlásečnice. Ty se rozšiřují, lépe v nich proudí krev a rány se lépe hojí. Působí příznivě na poškozenou kůži, hlavně při lehčích popáleninách a menších ranách, pomáhá i při léčbě bradavic. Gel z aloe se také používá při léčení zánětlivých kožních projevů při lupénce.

Léčivé působení měsíčku se přisuzuje fytoncidům, rostlinným antibiotikům, která zasahují proti bakteriím a plísním. Kůži zklidňuje, léčí záněty a také podporuje tvorbu nových tkání. Nejznámějším přípravkem je měsíčková mast. Zevně se měsíček používá na špatně se hojící rány, záněty kůže, spáleniny a vyrážky. Pomáhá při proleženinách a poškození kůže způsobeném ozařováním nebo sluněním. Je dobrý na rozpraskané rty, zmírňuje akné.

Za studena lisovaný olej ze semen pupalky dvouleté obsahuje nenasycené mastné kyseliny a také vitamin E, které příznivě působí na cévy, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a zvyšuje elasticitu a hebkost pokožky. Působí příznivě na různé druhy ekzémů, na popáleniny.

Trápí-li vás kožní infekce, sáhněte po oleji nebo krému tea tree (australský čajovník). Užívá se lokálně k léčení infekčních onemocnění kůže. Působí i proti vysoce odolným bakteriím a plísním. Zmírňuje akné a minimalizuje jizvení ran. Nikdy ho neužívejte vnitřně.

Únava a smutek

I na smutek je bylinka, dokonce pomůže i při mírnější formě deprese a nahradí tak anidepresiva, což potvrdila řada studií. Jedná se o třezalku tečkovanou - uklidňuje a posiluje pocuchané nervy, ale neutlumuje ani neuspává, což je výhoda při užívání přes den. Navíc podporuje metabolismus, zlepšuje trávení a má i protivirový účinek. Dobrou posilou nervů je také oves setý, a o nejen ve formě vloček, ale i jako odvar z rozmačkaných zrn i s obalem.

Na zmírnění únavy se skvěle hodí i mateřídouška, která dopřeje i uklidnění a zároveň prokrvuje, je vhodná i při revmatu a hojení ran. Neměli by ji užívat lidé trpící vysokým krevním tlakem. Silice pačuli podporují koncentraci, působí antidepresivně a zároveň pomáhá hojení zánětů a brání tvorbě jizev. Na nervozitu, úzkosti, bolesti hlavy a podporu koncentrace je skvělá bazalka.

Bez kvalitního spánku nemůžete být zdraví. Pokud vám ho starosti ruší, uklidní vás bylinky, aniž by byly návykové a měly vedlejší účinky. Skvělým uspávadlem je chmel otáčivý, a to nejen ve formě piva, ale i nálevu z jeho šištic. Stejně působí i kozlík lékařský, levandule lékařská a mučenka jedlá. Levandule uklidňuje a zároveň je vynikající při nespavosti, bolestech hlavy, migréně, ale i chřipce a dýchacích potížích. Svou vůní vás uklidní meduňka, která připraví  tělo na spánek, zároveň zažene bolest hlavy, migrénu, sníží horečku a posílí srdeční činnost.

Káva je sice doping, ale jen na chvíli. Překonat těžké období vám pomohou rostliny s adaptogenními účinky - to znamená, že organismu pomohou, aby se lépe vyrovnával se stresem, podporují jeho odolnost a navrátí vám vitalitu a dobrou náladu. Jejich účinek se dostaví až po více dnech či týdnech užívání, přesto by se neměly podávat večer, neboť mohou ztížit usínání. Léčivkou pro povzbuzení těla i ducha je samozřejmě ženšen. Osvědčená je i rozchodnice růžová, která je i mírným afrodisiakem a uvádí ženské hormonální hladiny do rovnováhy.

Očista těla

Játra jsou pro zdraví klíčová, veškerá  látková přeměna probíhá právě v nich. Jsou však často poškozena cizorodými látkami, zatěžuje je alkohol i léky. Rostliny obsahující hořčiny, silice a laktony nejen že povzbuzují vylučování moči, ale mají i ochranný účinek na játra. Prospěšný je ostropestřec,  rozmarýn lékařský (ten se však nesmí používat v těhotenství, neboť prokrvuje dělohu) a měsíček zahradní.

Infekce močových cest je velmi nepříjemné onemocnění, zvláště pokud se často vrací. Kromě brusinek, které močové cesty skvěle čistí, jsou účinnou pomocí urologické směsi. Pokud mají být opravdu účinné, měly by obsahovat mědvědici lékařskou či hruštičku okrouhlolistou, které obsahují látku arbutin, jež se štěpí na další složky, které působí v močových cestách silně dezinfekčně.

Voňavá koupel

Oblíbenou formou léčby a zároveň i relaxací jsou bylinné koupele. Horká koupel s použitím vonných olejů vám pomůže překonat nevlídnou zimu. Vůně má schopnost posilovat imunitu, odstraňovat zátěž a celkově harmonizovat tělo i duši. Zmenšuje také svalové napětí, upravuje srdeční činnost, dýchání, sluch i zrak. Jasmín nebo růže dovedou povzbudit mozkové buňky lépe než šálek kávy. Vůně odbourávají i některé negativní emoce, jako je nenávist, beznaděj, a hlavně strach nebo obavy. Jen samotná léčba vůní ale není všemocná. Je nutné upravit jídelníček a myslet pozitivně.

Horká koupel povzbudí nebo uklidní - podle toho, které přísady do ní zvolíte. Esenciální oleje hubí zárodky bakterií, potlačují záněty, uvolňují svaly a mírní bolest. Při používání éterických olejů vám nehrozí žádné nebezpečí, jen je důležité vyvarovat se vysokých koncentrací a vždy se podrobně seznámit s účinky jednotlivých silic, zvláště lidé s vysokým krevním tlakem a těhotné ženy by měli být opatrní.

Napusťte si horkou vanu a přidejte do ní asi pět až deset kapek oleje. V lázni zůstaňte asi 20 až 25 minut. Máte-li suchou pokožku, nelijte do vany čistou vonnou esenci, ale nejdříve ji rozřeďte v mandlovém nebo meruňkovém oleji. Teplou koupel si dávejte na uklidnění, uvolnění a zmírnění bolesti. Vyhýbejte se však vyloženě horké koupeli, která vysušuje a může dokonce i vyčerpávat. Teplota vody by měla být někde mezi 35 a 38 stupni Celsia. Aby mohly léčivé esence účinně pronikat kůží, nesmí být pokožka zevnitř zahlcena toxiny či zvenku ucpána nečistotami. Příznaky přetížené pokožky jsou mastná a aknózní pleť. Tyto překážky musí být nejprve odstraněny. Nejčastěji je nutné zrychlit tok lymfy, která odplavuje z těla nečistoty. Po koupeli bychom se měli zabalit do velké osušky a ještě půl hodiny odpočívat.

Do koupele si můžete přidávat také bylinky čerstvé nebo sušené. Bylinky nechejte dvacet minut louhovat v jednom litru vody a vzniklý odvar použijte do koupele. Na jednu koupel se užívá 100 až 200 gramů sušených bylin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.