Kód pojišťovny

Co nám říká horečka?

Ilustrační obrázek

Horečka není nemoc, jedná se pouze o zvýšenou tělesnou teplotu a zpravidla nám ohlašuje přítomnost nějakého druhu infekce.Teplota lidského těla je běžně 37, 0°C. Je to pouze orientační hodnota, není nic neobvyklého, jestliže mají zdraví jedinci teploty od 36,6 do 37,2 °C. U zdravého jedince teplota v průběhu dne kolísá, nejnižší je ráno okolo 4.00 a od té doby stoupá. Vrcholu dosahuje asi v 18.00 večer. Rozdíl teplot může činit jeden nebo dva stupně Celsia. Ke zvýšení tělesné teploty dochází nejčastěji z důvodu nachlazení, zánětu průdušek nebo zánětu kdekoli v těle.

Febrilní křeče

Pokud je horečka velmi vysoká, je to velmi nebezpečné. Horečka nad 41,4 °C může vyvolat tzv. febrilní křeče. Křeče se objevují nejčastěji u malých dětí.

Febrilní křeče se projevují náhlým ztuhnutím a potom dochází k stahování a napínání svalstva. Může být postižena jen část těla, ale i celé tělo a to  včetně obličejového svalstva. Celý záchvat trvá pouze několik vteřin, někdy i minut, dítě ale může upadnout do bezvědomí a může mít potíže s dechem.

Horečka u malých dětí

U malých dětí stoupá horečka daleko rychleji než u dospělých. Děti mohou mít značně vysokou teplotu i při bezvýznamných infekcích, a proto stupeň teploty není u dítěte příliš cenný ukazatel zdravotního stavu. Mnohem více se můžeme dovědět z příznaků jakými jsou ztráta chuti k jídlu, zvracení, celková apatie nebo nezájem o hru. Horečka má svůj význam - aktivuje imunitní systém: bílé krvinky jsou při horečce pohyblivější, mají větší schopnost se vypořádat s infekcí. U dětí může mít vznik horečky spojitost z prořezáváním zoubků nebo při vývojových změnách. Dítě s horečkou potřebuje především dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu.

Zábaly

Jestliže chceme, aby teplota rychle poklesla, můžeme nemocnému pomoci přiložením studených až ledových zábalů, vždy několikrát za sebou na trup.

U dětí je můžeme dát kromě trupu také na končetiny nebo čelo. Tyto studené mokré zábaly opakujeme do snížení teploty pod 38 °C. Po skončení zábalů nemocného přikryjeme lehkou pokrývkou a místnost vyvětráme.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.