Kód pojišťovny

Trápí vás zažívání?

Ilustrační obrázek

Zažívací potíže představují celou škálu příznaků, ale většinou to znamená bolest po požití potravy, často doprovázenou nadýmáním a pocitem nevolnosti. Zažívací potíže mohou být příznakem nemoci, ale mnohem častěji vznikají v důsledku konzumace nevhodného jídla. Mohou být také vyvolány způsobem jakým potravu konzumujeme.

Rizikové potraviny

Mezi potraviny, které mohou způsobit nadýmání patří naložené kyselé okurky nebo konzervované cibulky, kořeněná jídla, která obsahují mnoho kari koření nebo česneku a tučná jídla s množstvím šlehačky nebo másla. Někdy může poruchy trávení způsobit i nezralé ovoce, nedovařené  maso nebo nadměrná konzumace černé kávy nebo čaje. Také rychlá konzumace jídla a špatně rozžvýkaná potrava je zdrojem mnohých žaludečních potíží. Velké problémy přináší také požívání alkoholu nebo kouření.

Psychické příčiny

Za poruchami zažívání se mohou skrývat také psychické problémy. Nervové zásobení žaludku zajišťuje bloudivý nerv, který také řídí množství produkované žaludeční kyseliny a rychlost, s jakou natrávená potrava žaludek opouští. Také deprese a úzkost ovlivňují chování žaludku a dalších trávicích orgánů. Zvýšená tvorba žaludeční kyseliny  a zpomalené vyprazdňování žaludku mohou způsobit poruchu zažívání a popřípadě i žaludeční vředy.

Jaké jsou příznaky?

Stupeň potíží, které poruchy zažívání vyvolávají, je individuální a kolísá od bolestí a zvýšené plynatosti až k těžkým poruchám  nebo silnému pálení žáhy. Obtíže do velké míry závisí na vyvolávající příčině. Zpravidla se jedná o bolest, která má kolikovitý charakter a může se také objevit nucení na zvracení a pocit těžkosti v oblasti žaludku. Velmi často dochází také k zpětnému toku žaludeční šťávy  do jícnu. Žaludeční kyselina může při říhání proniknout až do úst a vyvolat chrapot a pálení na hrudníku nazývané „pálení žáhy". Postižení jedinci často trpí nadměrným sliněním. Pokud se jedná o chronické poruchy zažívání, je jazyk suchý, často hnědavě povleklý a objevuje se páchnoucí dech.

Komplikace

Ojedinělý záchvat špatného trávení po těžkém jídle není nijak nebezpečný. Jestliže má však porucha chronickou povahu a dlouho neodeznívá, je vhodné vyhledat lékaře, protože některé závažné nemoci mohou vyvolat často bolesti a napodobují poruchy zažívání. Velmi záludné mohou být např. infarkty nebo plicní embolie.

Terapie

Pokud se jedná o chronickou poruchu zažívání, doporučuje se vyšetření žaludku rentgenem nebo endoskopické vyšetření. Pokud se za příčinou schovává stres nebo nevhodné stravovací návyky, je nutné upravit životní styl. Při jednorázových potížích zpravidla postačí užití běžných prostředků proti nevolnosti. Tam, kde je příčina v organickém poškození zažívajícího ústrojí, závisí prognóza na jeho povaze. Lidé trpící vředovou chorobou musí užívat léky, které snižují produkce žaludeční kyseliny, a v některých případech se léčí antibiotiky, aby se zahubily bakterie, které přispívají k tvorbě žaludečních vředů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.