Kód pojišťovny

Dobrá snídaně

Ilustrační obrázek

Ten, kdo dobře snídá, má podle vědců většinou lepší náladu. Mohou za to nejen cukry, které slouží jako palivo pro mozek, nebo vitaminy B, ale i zvláštní aminokyselina tryptofan. Právě z ní si organismus dokáže vyrobit serotonin - hormon dobré nálady.

Jak jste na tom se snídaní?. Více než třetina Čechů (včetně dětí) nesnídá vůbec. Další si jen ve spěchu vypijí kávu nebo čaj. Nejlépe jsou na tom důchodci. V průzkumu snídaňových zvyklostí jich téměř devadesát procent uvedlo, že snídá každý den. Skupinou, která snídá nejméně pravidelně, jsou studenti. Doma a v klidu podle průzkumů snídají i úředníci, manažeři, asistentky. Učitelky, prodavačky a policisté častěji než ostatní skupiny snídají v práci. Ženy na mateřské dovolené snídají samozřejmě doma, ale nepravidelně a ve spěchu.

 Většina z nás snídá chleba nebo pečivo s taveným sýrem či uzeninou nebo koláč. Jogurty konzumuje pravidelně asi patnáct procent obyvatel a musli nebo kukuřičné lupínky zhruba devět procent.

Hubnout se snídaní

Ti, kteří chtějí zhubnout, by nikdy neměli zapomínat na snídani. Stejně tak by neměli vynechávat ani další jídla. Myslet si, že když budu jíst málo, zůstanu štíhlý, je omyl. Podle odborníků si organismus dlouhé pauzy mezi jídly může vykládat jako hladovění a začne fungovat úsporněji. Když si ráno připravíte vhodnou snídani a další čtyři jídla budete jíst v malých dávkách, je to ten nejlepší způsob, jak bez drastických diet hubnout.

Ti, co vynechají snídani, ji zpravidla nahrazují opulentním obědem a také různými svačinkami nebo pamlsky. V záchvatech hladu toho nakonec snědí mnohem více, než kdyby jedli častěji, ve stejnou dobu a menší porce. Správná snídaně totiž pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, je to tedy velice jednoduchý způsob, jak se vyhnout intenzivnímu hladu, které pokles hladiny cukru někdy vyvolává. I když jíme celkem málo, ale v nepravidelných intervalech, nakonec začneme tloustnout. Výhodou častého jedení je i to, že při trávení náš organismus vydá více energie. Někteří vynechávají i oběd a pak se přejídají v druhé polovině dne a hlavně večer, což je úplně nejhorší. Lidé, kteří nesnídají, vlastně nutí své tělo k tomu, aby pracovalo bez přísunu energie. Není se proto čemu divit, že se cítí unavení nebo ospalí. Může je trápit nervozita, deprese či bolesti hlavy.

Tělo přes noc spálí energii přijatou večer a ráno se vzbudí hladové. Proto musíme snídat, abychom tělu dodali novou dávku energie. Z vědeckých studií je dokázané, že člověk je aktivnější a výkonnější zejména v první polovině dne, proto potřebuje po ránu přísun energie. Snídaně by měla mít správné složení a tvořit 20 až 25 % celkového denního energetického příjmu. Tělo spotřebuje nejvíce energie na svůj vlastní chod, na pokrytí činnosti srdce, plic, ledvin, mozku. Je to dokonce 67 až 75 % z celkového příjmu energie.

Pravidelná snídaně vede k vyváženému stravovacímu režimu. Díky rozprostření příjmu energie na celý den si organismus zvykne na pravidelné dávky jídla a energie a nebude mít potřebu si vytvářet zásoby v podobě podkožního tuku. Snídejte v klidu. Když jíme pomalu, sníme daleko méně. Navíc jídlo snědené ve spěchu způsobuje trávicí obtíže.

Co snídat

K nejčastějším chybám, které dělají lidé při sestavování jídelníčku, patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiných tekutin než  kávy a čaje. Živočišné tuky bychom měli konzumovat jen zřídka. Dejte si raději takové tuky, které obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Pokud si chcete dopřát tavený sýr, rozhodně ho už nepodmazávejte jiným tukem , nebo dokonce máslem. Zvyšujete tak únosnou míru množství živočišného tuku, který zvyšuje cholesterol a způsobuje nemoci srdce a cév. Vyváženou snídani pro snížení hladiny cholesterolu by potřebovalo až 65 procent Čechů. Nízkocholesterolová by měla vypadat asi takto: celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem a nízkotučný sýr, k tomu rajče a ovocný džus nebo jogurt s musli a ovoce.

Vyhněte se rychlým sacharidům (potraviny s vysokým glykemickým indexem), které jsou sice okamžitým zdrojem energie, ta se však rychle vyčerpá, zvedne hladinu krevního cukru a brzy máte hlad. Proto si k snídani nedávejte bílé pečivo, sladkosti, med apod. Potraviny s nízkým glykemickým indexem vytvářejí pocit sytosti po delší dobu. Sáhněte  raději po celozrnném pečivu, oříškách a zelenině. Celozrnné pečivo je pro zdraví mnohem výhodnější než pečivo bílé. Energetická hodnota je téměř totožná, ale celozrnné pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tavený sýr nahraďte  nutričně vhodnějším typem sýru, např. cottage nebo klasickým eidamem. Snídani doplňte kouskem zeleniny a ovoce. Bude vám lépe chutnat a pokryjete část denní potřeby vitaminů, minerálů a vlákniny.

Tekutiny

Na tekutiny u snídaně často zapomínáme, zvláště pokud nemáme pocit žízně. Káva je sice nápoj, ale působí močopudně a organismus odvodňuje. Vždy je vhodné doplnit ji další tekutinou, nelépe vodou. Navíc káva na lačný žaludek může působit trávicí obtíže.

Denně bychom měli vypít 2,5 až 3 litry tekutin, v teplém počasí a při zvýšeném výdeji více. Nejvhodnější je voda, stolní kombinovaná s minerální, ale raději neslazená a bez sycení CO2. Vodu lze střídat s ovocnými a bylinnými čaji, případně ovocnými přírodními šťávami. Každá minerální voda má odlišné složení, je proto vhodné je po třech měsících vystřídat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.