Kód pojišťovny

Poranění krku a krční páteře

Ilustrační obrázek

Poranění v oblasti krku bývají velmi závažná vzhledem k možnosti poškození krční páteře. Většina těchto úrazů vzniká v důsledku nadměrného tahu vyvolaného nárazem na trup nebo hlavu. Poranění může mít různý rozsah, od několikadenních bolestí při menším pohmoždění, přes mnohaměsíční potíže až k trvalé poruše hybnosti, ke kterému dochází při  poranění krční míchy.

Jaké jsou příčiny?

Velmi častou příčinou těchto úrazů jsou dopravní nehody. Velmi typickým mechanismem úrazu je ten, kdy do stojícího automobilu narazí zezadu jiný. V takovém případě bývá posádka prvního vozu vržena  velkou silou směrem vpřed, ale hlava při tom zůstává setrvačností na místě. Důsledkem je náhlé prohnutí krku a zaklonění hlavy dozadu, přičemž jsou svaly vystaveny velkému tahu. To může způsobit drobné krevní výrony do svalů, které se však v krátké době zhojí. V těžších případech nastane dočasný posun krčních obratlů proti sobě navzájem nebo se obratle dokonce zlomí.

Jaké jsou příznaky?

Mezi nejtypičtější příznaky patří mírná bolestivost bezprostředně po úrazu. Následující den se však může objevit silnější bolest, která se dá pouze obtížně lokalizovat a šíří se do ramen a paží. Pohyb šíje je značně omezen kvůli svalovým spazmům. Při těžším poranění se může objevit rozmazané vidění, bolesti hlavy, závratě nebo obtíže při polykání způsobené pohmožděním nervů a krevních cév v krku. Ve většině případů příznaky během několika dnů ustoupí. Někdy však bolest i svalová ztuhlost přetrvávají řadu měsíců.

Nebezpečí

Hlavním nebezpečím je, že potíže zůstanou trvalé. Vážná poranění krční páteře vznikají především při pádech z výšky a  skocích do vody. Rizikovou skupinou jsou muži ve věku 17 - 35 let.

Jaká je léčba?

Počáteční léčba spočívá v odpočinku, aby se svaly krku mohly uvolnit a aby se předešlo vzniku bolestivých spazmů. Doporučuje se použít tzv. Schantzův límec, který podepře bradu a ulehčí práci krčním svalům. Křečovitým stahům svalstva mohou pomoci jemné trakce krku. Pokud bolest přetrvává je nutná cílená rehabilitace. Jestliže došlo k porušení krčních obratlů nebo stability páteře, je naprosto nezbytná neurochirurgický operační zákrok.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.