Kód pojišťovny

Krása nebo zdraví

Ilustrační obrázek

Módním výstřelkům často podléháme i za cenu toho, že si deformujeme postavu nebo způsobujeme zdravotní problémy.

Ortopedi nás varují před některými typy bot. Ty s příliš úzkými špičkami deformují nohu a způsobují kuří oka a zarůstání nehtů. Boty na příliš vysokém podpatku mohou způsobit problémy s páteří i s propadající se nožní klenbou. Špatně zvolené punčochy či podkolenky podporují křečové žíly. Jste-li v práci „celý den na nohou", pořiďte si dokonalé boty. Perfektně vypolstrované, odpružené, s dobrou podrážkou padnoucí na vaši klenbu. Pořídíte je ve zdravotnických potřebách. Nemůžete-li si dovolit chodit v těchto typech bot, zkuste speciální vložky do bot. Zaručí vám pohodlnou chůzi, při níž nebudou vlivem špatné obuvi trpět klouby, šlachy ani páteř. Některé vložky do bot hradí zdravotní pojišťovna, proto o doporučení zažádejte svého lékaře.

Svůdné prádlo

Už přes třicet let jsou u žen oblíbená tanga. Pro pocit ženskosti přehlížíme varování gynekologů, že při jejich každodenním nošení se snáze přenášejí bakterie, které následně způsobují nepříjemné záněty. Pokud se tohoto typu kalhotek nechcete vzdát, nenoste je každý den a pečlivě dodržujte hygienu. Mužům mohou „uškodit" slipy. Jejich dlouhodobé každodenní nošení má za následek třeba nedostatečnou tvorbu spermií.

Patříte mezi vyvolené, které si mohou dopřát kalhoty - bokovky? Nechráněná záda a podbřišek jsou tak vystaveny prochlazení. Bokovky navíc přiškrcují nervové provazce bederních obratlů. A jejich trvalé poškození může vést k rozvoji nepříjemné choroby zvané parestézie, jejímiž příznaky jsou neobvyklé pocity v kůži, ve svalech a kostech. Časté nošení příliš úzkých džín může mít za následek nejen gynekologické záněty, ale i svalovou atrofii.

Volba správné podprsenky

Speciální kus oděvu, který ňadra podpíral, je doložen z antiky, Kréťanky totiž přibližně před čtyřmi  tisíci lety nosily oděv, který jejich prsa odhaloval a vystrkoval ven ze šatů. Z dob antického Řecka a Říma jsou doloženy především pásy, jimiž si ženy prsa převazovaly, tedy spíše zakrývaly, a sloužily při sportu nebo jako pomůcka k omezení růstu prsů. Po celý středověk až do konce 19. století se používaly korzety, v prvních stoletích i použitými materiály připomínající mužské brnění. Kostra korzetu (tvořená kosticemi, dřevem, slonovinou i kovem) a pokrytá látkou nebo krajkami ženám především stahovala tělo a podle módy buď skrývala, nebo podpírala prsy. Na to, že stahování korzetem do vosího pasu není zdravé, upozorňovali lékaři už v předminulém století. Svá rizika má i nošení podprsenky, zejména pokud je nevhodně vybraná.

Běžně se nosí modely s kosticemi a vysokými postranicemi, které však přinášejí podobné potíže jako kdysi korzety: stahují hrudník, stlačují prsa a mléčné žlázy, ale také utiskují lymfatické žlázy v podpaží. Lymfa pak nemůže proudit a shromažďuje se v prsou, kde působí problémy. Nejhůř jsou na tom ženy, které nosí podprsenky více než dvanáct hodin denně. Existují i studie, které připisují nošení podprsenky výrazně vyšší výskyt cyst a rakoviny prsu.  Příčinou má být právě zmíněný fakt, že podprsenka omezuje oběh tělních tekutin, především lymfy v tkáni prsů, a ačkoli mnozí odborníci závěry studie odmítají, jednoznačně doporučují nosit podprsenky netěsnící, které mají vůli v ramínkách a v podpaží.

Nesprávně zvolená velikost podprsenky má za následek nejen optickou deformaci poprsí, ale při delším nošení způsobuje bolesti zad a samotných prsou. Příliš těsná ramínka podprsenky mohou způsobovat bolest hlavy: stlačí trapézový sval, což může vyvolat jak bolesti horních končetin, tak i hlavy. Špatně vybraná podprsenka uškodí především ženám s plnějším poprsím - pokud totiž nepadne správně a nemá dost široká ramínka, nedává prsům podporu a to ženy nutí se překlánět a ty pak mohou trpět i problémy s krční páteří, rameny a dalšími částmi těla.

Malá podprsenka také odírá pokožku. Zejména v letních měsících se kvůli ní  prsa nepříjemně potí a mohou vás zaskočit i vyrážky, svědění či jiné kožní problémy. Nezdravé jsou i podprsenky push-up či tzv. gelové podprsenky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.