Kód pojišťovny

Ultrazvukové vyšetření

Ilustrační obrázek

Ultrazvuk jsou zvukové vlny, které kmitají s vyšší frekvencí, než je schopno lidské ucho zachytit. Ultrazvukové (sonografické ) vyšetření je zcela bezbolestný výkon, který je prováděn pod dohledem lékaře. K vyšetření se používá gel, který zajistí dostatečný kontakt a přilnavost mezi sondou a kůží, aby se mohly přenášet ultrazvukové vlny. Různé druhy ultrazvukových přístrojů vytvářej různé obrázky.

Ultrazvuk v těhotenství

Ultrazvukové vyšetření těhotných žen se provádí s co nejvíce naplněným močovým měchýřem. Pomocí ultrazvukového vyšetření lze získat co nejvíce informací o plodu. Těhotenství lze prokázat ultrazvukem od pátého nebo šestého týdne  po poslední menstruaci. Od sedmého až osmého týdne lze na ultrazvukovém obrazu rozpoznat vyvíjející se zárodek, popř. v případě vícečetného těhotenství i více zárodků. Kromě diagnostiky plodu lze ultrazvukem zjistit také velikost a umístění placenty. To je důležité např. při plánování amniocentézy. Při ní se do dělohy zavádí jehla, kterou se odebere vzorek plodové vody. Metoda se částečně používá k včasné diagnostice některých vrozených vad a dědičných onemocnění, např. Downova syndromu. Ultrazvuk je také velmi důležitý ve všech případech abnormálního krvácení z rodidel během pozdějších fází těhotenství.

Diagnostika onemocnění srdce

Ultrazvuk se dá dobře vyžít k diagnóze těch onemocnění, která mění tvar nebo odrazové vlastnosti orgánů příslušných vyšetření ultrazvukem. Ultrazvukové zobrazení srdce  je schopno zobrazit nejen srdce samotné, ale také lze zachytit i jeho pohyby a proudění krve v jeho jednotlivých oddílech, stejně jako pohyb srdečních chlopní.

Diagnostika ledvin a močového měchýře

Ultrazvukem lze zjistit velikost, tvar a uložení ledvin a případné větší poruchy  jejich vnitřní stavby, jako je např. jizvení tkáně v důsledku infekcí. Při ucpání močovodu se v ledvinné pánvičce  hromadí moč a postižená ledvina se roztahuje. Ultrazvukové vyšetření ledvin je velice cenné pro diagnostiku včasných závažných onemocnění.

Diagnostika jater a žlučníku

V současné době se ultrazvuk běžně používá k zjišťování žlučových kamenů. Pacient se tak může vyhnout cholecystografii, vyšetření rentgenem s použitím kontrastní látky, které se v minulosti velmi často provádělo.

Diagnostika oka

K vyšetření oka jsou k dispozici speciální ultrazvukové přístroje. Používají se především u očních poranění, k diagnostice cizích těles v oku a při odchlípení sítnice.

Diagnostika v gynekologii

Ultrazvukové vyšetření je velice cenné při diagnóze děložních myomů nebo cyst ve vaječnících. Pomocí této metody lze také zjistit rakovinu vaječníků.

Ultrazvuk a fyzikální terapie

Mechanické vlnění o frekvenci 16 - 20000Hz je vnímáno lidským uchem jako zvuk. Pásmo nad hranicí 20000Hz je oblast ultrazvuku, která se v medicíně využívá v diagnostice, ve fyzikální terapii k terapeutickým účelům. Doba aplikace se pohybuje od 3 - 5minut, maximálně 10 minut. Ultrazvuk má především tyto účinky:

  • zlepšuje lokální cirkulaci
  • zlepšuje vstřebávání otoků
  • má vliv na zmírnění bolesti
  • zlepšuje regenerační procesy
  • myorelaxační účinek

Nejčastější indikace

Ultrazvuk se nejvíce doporučuje při těchto zdravotních potížích:

  • svalové a úponové bolesti
  • akutní svalové přetížení
  • poúrazové stavy
  • zhojení keloidních jizev

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.