Kód pojišťovny

Pohodová dovolená

Ilustrační obrázek

Dříve něž vyrazíte na dlouhodobě očekávanou dovolenou si nezapomeňte pořádně předem připravit svoji lékárničku. Zahraniční dovolená může s naším zažívacím systémem pěkně zamávat. Nemusí se jednat pouze o průjem nebo zácpu, ale pozlobit nás může také horečka. Před cestou do vzdálenějších míst nám mohou poradit specialisté na tropické nemoci.

Hygiena a stravování

Na dovolené bychom se měli snažit dodržovat takové stravovací rituály, na které je naše tělo zvyklé. Zvláště pokud máme zaplacený all inclusive, bychom měli ušetřit náš žaludek jídelních orgií a držet se normálního režimu. Pozor bychom si měli dát také na hmyz, který může přenášet bakterie z kontaminovaných živočišných fekálií. Především na dovolené je nutné dodržovat hygienu na WC a v koupelně, to znamená pravidelně si mýt ruce, nepoužívat společné ručníky atd.

Salmonela číhá všude

Mezi nejčastější a nejnepříjemnější infekce trávicího traktu patří salmonelóza. Onemocnění je přenášeno bakteriemi z kontaminovaných potravin a způsobují zánět trávicího traktu a případně i dalších orgánů. Potíže se projevují průjmy, horečkami, bolestmi břicha a hlavy, teplotou a celkovou schváceností. Léčba salmonely spočívá v podávání léků proti průjmu, podle potřeby jsou nitrožilně podávány tekutiny. Součástí léčby je také dieta a důsledný pitný režim. Při akutních průjmech se podává rehydratační roztok.

Průjem cestovatelů

Cestovatelským průjmem trpí až polovina turistů, kteří cestují do zahraničí. Příčinou průjmu bývá stres nebo šok, který je zapříčiněn změnou stravovacích návyků. Existuje celá řada mikroorganismů, které jsou pro domorodé obyvatele zcela neškodné, ale pro turistu to může znamenat nepěkné překvapení. V rámci prevence je důležité důsledně dodržovat hygienická opatření: pít pouze balenou vodu, vyhýbat se ledu a podomácky vyrobené zmrzlině a špatně zpracovanému masu. Co se týká ovoce, je vhodnější konzumovat takové ovoce, které má slupku a můžeme ho oloupat.

Když zlobí žáha

Pestrá exotická strava, kořeněné jídlo a plný žaludek mají pak na svědomí pálení žáhy. V takovém případě se doporučuje si sednout nebo stoupnout, protože vleže mohou žaludeční šťávy snadněji pronikat do jícnu. Pak je vhodné neutralizovat překyselení žaludku bylinkovým čajem, mlékem nebo můžeme použít nastrouhanou mrkev.

Mořská nemoc

Náš žaludek dokáže pěkně pozlobit výlet lodí nebo autobusem. Mořskou nemoc neboli kinetózu můžeme tlumit léky nebo přírodními prostředky. Dále je vhodné při pobytu na palubě sedět spíše ve středu lodi a soustředit se raději pohledem na nějaký vzdálený bod. Pomůže také vhodná odlehčená strava.

Žlutá zimnice

Onemocnění se vyskytuje v celé trofické Africe a je rozšířeno také i v karibské oblasti a v Jižní a Severní Americe. Přenašeči nemoci jsou tzv. arboviry. Společnou vlastností těchto virů je to, že je přenáší hmyz a roztoči sající krev. Žlutá zimnice vede často k selhání ledvin a jater. Kromě toho jej provázejí komplikace, které jsou jedním z jeho hlavním příznaků. Po bodnutí infikovaným moskytem následuje sedmidenní inkubační doba, během které se virus v těle pomnožuje. Těžké případy nemoci začínají typicky náhlým vzestupem teploty, bolestmi hlavy, břicha, zad a končetin. Postižený začíná krvácet a často zvrací krev. Nemoc zanechává celoživotní imunitu. Zhruba u 5-10% se onemocnění zhoršuje a nakonec vede ke smrti. Žlutá zimnice však také může proběhnout zcela nepozorovaně, především u lidí s endemické oblasti.

Léčba a prevence

Po propuknutí nemoci jsou léčebné možnosti velmi malé, účinná léčba prakticky neexistuje. Důležitá je kvalitní ošetřovatelská péče a podpora činnosti jednotlivých orgánů. Preventivní opatření zahrnují ochranu před komáry a očkování. K dispozici je také účinná očkovací látka. Očkování poskytuje ochranu od desátého dne po injekci a odolnost přetrvává zhruba deset let. Následně je nutné přeočkování.

Děti na dovolené

Jestliže se rozhodneme s dětmi vycestovat do zahraničí, je důležité zkontrolovat s příslušným lékařem očkování dítěte. Děti jsou mnohem náchylnější k přehřátí a spálení na slunci než dospělí. Nesmíme zapomenout na opalovací krémy  s dostatečně vysokým  ochranným faktorem a na pokrývku hlavy. Děti může pozlobit obtížný hmyz, proto je důležité mít dostatek repelentních prostředků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.