Kód pojišťovny

Vrozené vývojové vady vylučovacího ústrojí

Ilustrační obrázek

Anomálie vylučovacího ústrojí jsou poměrně časté, narodí se s nimi až 4% novorozenců. Kromě vzácných výjimek, kdy novorozenec přijde na svět s nefunkčními ledvinami, se v prvních dnech anomálie vylučovacího ústrojí neprojeví. Prvotním a často jediným příznakem jsou opakované infekce  močových cest, popř. neprospívání dítěte. K podezření na anomálie mohou lékaře dovést také časté infekce horních dýchacích cest, opakované záněty středního ucha a také nevysvětlitelná „chudokrevnost".

Anomálie tvaru ledviny nebo jejího uložení

Jestliže nedojde k útlaku odvodných močových cest, nemusí tato anomálie znamenat komplikaci zdravotního stavu. Močovod může být  zdvojen a někdy má atypický průběh, což může být příčinou zpomalení odtoku moči, stoupajícího riziko infekce  močových cest  i poškození funkce ledviny.

Vesikouretální reflux (VUR)

Jedná se o vrozenou vadu, při níž se moč vzhledem k nedostatečné funkci chlopně, která ústí močovodu do močového měchýře, vrací z močového měchýře  do močovodu  a v nejtěžším případě až do ledvinové pánvičky. Tyto potíže se vyskytují častěji u chlapců a pravděpodobnost vesikouretálního refluxu zvyšuje výskyt jiné anomálie močového ústrojí, popř. postižení dalšího člena rodiny.

Známky onemocnění

Podezření na vesikouretální reflux budí tzv. refluxová teplota: u jinak zdravého dítěte se objeví teplota 39 - 40°C, která za krátkou dobu odezní. Děti s vesikouretálním refluxem mohou močit „na dvakrát", nejprve malé množství, které do měchýře doteče z rozšířeného močovodu. Lehčí reflux se léčí preventivním dlouhodobým podáváním antibiotik, které mají za úkol předejít infekci pánvičky a ledvin samotných. U většiny dětí se zdravotní stav v průběhu raného dětství upraví. Pokud se vrací moč až do ledvinné pánvičky, která je chorobně rozšířená, přistupuje se k chirurgické léčbě.

Epispadie a hypospadie

Jedná se o anomálii, kdy vyústění močové trubice u chlapečků je buď na hřbetu penisu, nebo na jeho spodní straně. V takových případech se provádí operativní zákrok v v druhé polovině prvního roku života. Nejpozději do čtyř let věku dítěte je nutné problém vyřešit.

Fimóza (zúžení předkožky)

Jedná se o velmi častý a diskutovaný problém. Fimóza je nepoměr velikosti žaludu penisu a předkožky, která nejde přes žalud  přetáhnout. V novorozeneckém věku je zcela anormální. Fimóza se může komplikovat záněty předkožkového vaku. Mezi další potíže patří obtížné močení, zvýšené riziko vzniku infekcí močových cest.

Léčba

Léčba je konzervativní: opatrné roztahování předkožky a přetažení přes žalud (zpravidla při koupeli), potírání mastičkami podle doporučení pediatra nebo chirurgická obřízka.

Idiopatický nefrotický syndrom

Příčina nefrotického syndromu je neznámá a projevuje se otoky kolem očních víček, později u genitálu. Někdy jsou děti vyšetřovány na očním pozadí pro podezření na zánět spojivek. Při nefrotickém syndromu dojde většinou k zvýšení hmotnosti následkem zadržování vody v těle. Současně se projevuje zvýšený sklon k tvorbě krevních sraženin. Diagnóza se potvrzuje orientačním vyšetřením moči.

Léčba

Léčbu vede dětský nefrolog  a dítěti jsou podávány kortikoidní hormony a léky, které zasahují do imunitního systému nemocného. Při tomto typu onemocnění je důležitá spolupráce rodičů a lékařů. V akutní fázi, kdy se léčba zahajuje, bývá nutná hospitalizace, v období klidu může dítě vést zcela normální život. I během klidové fáze musí rodiče kontrolovat moč dítěte na přítomnost bílkoviny, množství moči i změny hmotnosti, aby mohla být v případě opakování onemocnění nasazena léčba včas.

Prognóza

Prognóza idiopatického nefrotického syndromu je poměrně dobrá, k poškození ledvinných funkcí dochází pouze zřídka. V některých případech, kdy onemocnění nereaguje na léčbu kortikoidy je nutné dlouhodobé léčení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.