Kód pojišťovny

Jak podávat léky dětem?

Ilustrační obrázek

Léky mohou účinkovat pouze tehdy, jsou li podávány správně. Pediatr zpravidla poučí rodiče, jakým způsobem se mají léky aplikovat. Nemoc dítěte je pro rodiče vždy stres. Veškeré léky, které jsou u nás schváleny Státním úřadem pro kontrolu léčiv, i ty tzv. volně prodejné musí být opatřeny příbalovou informací. Ta musí obsahovat údaje, kterým porozumí i naprostý laik. Pacienty a rodiče malých pacientů často vyděsí výčet nežádoucích účinků (kontraindikace). Povinnosti výrobce je však uvádět všechny stavy a komplikace, které se při klinickém zkoušení a při následném sledování vyskytly u dospělých a dětí, které lék užily.

Hlavně pozorně

Vždy je důležité si přečíst příbalovou informaci a případné nesrovnalosti nebo pochybnosti prokonzultovat s lékařem, který nám léky předepsal nebo doporučil.

Léky k užívání ústy

U těchto lékových přípravků je nutné dodržet doporučení, kdy se mají užívat ve vztahu k jídlu. Některá se užívají současně s potravou, jiné zásadně nalačno.  Některé léky mohou být ovlivněny vstřebáváním mléka  a mléčných výrobků. Při užívání většiny léků se nedoporučuje současně konzumovat citrusy, protože působí na jaterní metabolismus léků. Podobně mohou účinkovat i některé bylinky.

Přesné načasování

Mnohé léky se musí užívat přesně ve stanovenou dobu. Například antibiotika se musí užívat v přesných časových intervalech. Jestliže se interval prodlouží, dochází k poklesu jejich koncentrace a účinnosti a dále dochází k množení bakterií. U léků proti horečce se většinou uvádí, kolikrát denně se mají užívat. Jestliže je dítě bez teploty, pak se může interval klidně prodloužit, ale ne zkrátit v případě, že teplota zatím neustoupila.

Nevolnost a zvracení

Účinnost užitých léků snižuje zvracení nebo silný průjem. Za takových okolností je nutné obrátit se na lékaře, který rozhodne, zda nebude zvolena jiná forma podávání léků. U zvracení se podává např. čípek, v případě průjmů infekce. Bohužel ne všechny léky jsou dostupné v náhradní formě.

Tablety

Nejobvyklejší formou léčivého přípravku jsou tablety. Ty by se měly polykat celé, popř. rozpůlené (záleží na doporučeném dávkování). Ideální je, když se dítě naučí léky polykat, protože drcením nebo rozpouštěním může dojít k snížení účinnosti (pokud to však přímo nedoporučuje příbalová informace). Existují tablety, které mají na svém povrchu obal, který brání rozpouštění tablety v žaludku, aby účinnou látku neznehodnotily kyselé žaludeční šťávy. Některé tablety účinkují s pozvolným uvolňováním účinné látky. Narušením jejich povrchu pak následně může dojít k ztrátě účinnosti. Tablety je nutné zapít dostatečným množstvím tekutiny. Rozlišujeme tyto tablety:

  • rozpustné v ústech ( po vložení do úst jsou rychle vstřebány sliznici úst),
  • sublingvální (dávají se pod jazyk),
  • žvýkací (při žvýkání se volně rozplynou),
  • pastilky (cucají se),
  • šumivé (rozpouštějí se ve sklenici vody).

Co jsou kapsle?

Jedná se o tablety, které obsahují želatinový obarvený obal, v kterém je prášková směs účinnou látkou. Kapsle se polykají celé a zapíjejí se vodou. Prášek se nevysypává ani se nemíchá s jídlem.

Suspenze (sirupy) a roztoky

Malé děti, které ještě neumějí polknou tabletu užívají léky ve formě sirupu. U této lékové formy je nutné přesně odměřit množství, aby nedošlo k předávkování  nebo naopak k požití nedostatečné dávky léku. To je důležité především u antibiotik.

Kapky

Kapky se odpočítávají přímo na lžičku nebo do sklenice s tekutinou. V žádném případě nekapeme lék přímo do úst dítěte.

Želatinové tobolky

V této lékové formě jsou obsaženy olejové látky. Většinou se odstřihne užší konec tobolky a lék se může podat dítěti přímo do úst, nebo „přes lžičku". Lék by měl bát zapit mlékem nebo tekutinou (záleží na pokynech).

Injekční forma

Injekční formu léků aplikuje lékař nebo sestra. U některých chronicky nemocných se rodiče naučí aplikovat látky injekcemi doma. Důležitá je sterilita prostředí a ani lék nebo injekční jehla se nesmí dotknout jiného povrchu než dezinfikované pokožky. Léky se vstřikují do pokožky, svalu nebo žíly.

Inhalační léky

Inhalační léky jsou vdechovány za pomocí inhalátorů. Uplatňují se především při léčbě astmatu. Existuje několik typů inhalátorů (aerosolový, práškový, ultrazvukový atd.) z nichž každý má své výhody a je vhodný pro určitou věkovou kategorii. Při této formě užívání léků je nutné praktické zacvičování.

Léky nanášené na kůži

Jejich používání většinou nečiní problémy. V dětském věku se používají především k ošetřování kůže. Pokud se u malých dětí používá zásyp, musí se zabránit možnosti vdechnutí prášku. Oleje, krémy, masti a gely se zpravidla nanášejí v tenké vrstvě na suchou pokožku.

Oční léky

Při jejich použití se musí dodržovat úzkostná čistota. Kapky kapeme přímo z originálního obalu k vnitřnímu koutku nebo poodtažení spodního víčka do spojivkového vaku. Tam také vpravíme oční mast. „Přebytek" léku, který v okolí očí, setřeme buničinou (papírovým kapesníčkem). U malých dětí, které nespolupracují je nutná asistence druhé osoby.

Nosní a ušní kapky

Kapeme přímo z originálního obalu. Musíme přesně dodržovat dávkování a nepřekračovat doporučenou dobu.

Homeopatika

Použití homeopatik se zakládá   na principu podobnosti mezi toxickým a terapeutickým účinkem látek. Homeopatika doporučuje specialista, který individuálně doporučují koncentraci a  způsob užívání přesně podle symptomů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.