Kód pojišťovny

Svíčky jako lék

Ilustrační obrázek

Nedostatek slunečního svitu v zimních měsících může u mnohých z nás vést k sezónní depresi, kterou způsobuje nedostatek denního světla. Svíčky tak mohou zmírnit nepříjemné nálady a vytvořit pohodovou atmosféru. Oheň je odnepaměti vnímán jako zdroj životní síly, jako očistný i léčebný rituální prostředek. Při pohledu do plamene svíčky se naše mysl zklidní a zároveň připraví tělo na chvíli relaxace. Součástí působení svíček na lidské smysly je jejich vůně. Vůně pronikají do čichového centra v mozku, odkud aktivní vonná látka působí na autonomní nervový systém. Dopřejete-li si aromatické uklidňující vůně cedrového dřeva, santalu, ylang-ylangu nebo pačuli, zharmonizujete a zklidníte psychiku, budete se cítit uvolněně a bez problémů usnete. Zimní vůně pomeranče, skořice a jablka pročistí hlavu, zlepší koncentraci a uklidní.

Vždy vybírejte svíčky z přírodních extraktů a esenciálních olejů. Pozornost věnujte i použitému vosku - nejlepší je ryze přírodní, tedy palmový nebo včelí. Svíčky si můžete vyrobit sami. Ve specializovaných obchodech zakoupíte sady na výrobu svíček, které obsahují všechny potřebné komponenty.

Při výběru barev svíček se sice můžete řídit jejich charakteristikou, ale vždy dejte na svůj pocit. Bílá barva zbavuje strachu a vyzařuje silnou energii. Červená a oranžová vám zvednou náladu a dodají elán. Žlutá rozveselí mysl. Růžovou barvu často volí ženy, protože tato barva symbolizuje lásku, cit a podstatu ženského elementu. Chcete-li se zklidnit, zvolte barvu modrou nebo hnědou. S vlastnostmi jednotlivých barev pracují čakrové svíce, které jsou vyrobené ze stoprocentního palmového vosku a každá barva má nějaký účel.

Novinkou je masáž svíčkou podle znamení zvěrokruhu. Jedná se o smyslovou aromaterapii, která uvolní vaše tělo. Vůni rituální svíčky vybírá terapeut podle znamení zvěrokruhu, čímž se může zaměřit masáží přímo na vaše potřeby. Svíčku zapálí už na začátku procedury a provede peeling těla. Po rozehřátí svíčky nalije vonnou emulzi na tělo a provede relaxační masáž.

Léčba teplem

Starodávné národy používaly svíce k odstranění blokací toku energie v těle. Tělové svíce využívá hojně čínská medicína.Tělové svíčky jsou vyráběny ze včelího vosku a bavlny a přidání vonných esencí. Dutá tělová svíčka se přikládá na akupresurní body nebo bolavá místa, natahuje do sebe škodliviny, místo prohřívá, čímž pak přes roztažené póry do těla snáze a rychleji proniknou výtažky z léčivých rostlin. Touto metodou lze vyléčit záněty, zregenerovat tělo a aktivovat lymfatický systém.

Ušní svíce

Ušní svíce jsou prastarou přírodní procedurou kmene indiánů Hopi. Podobné způsoby léčení prostřednictvím mikrosystému ucha byly známy i v jiných částech světa, ale tento získal v Evropě největší popularitu.

Ušní svíce se vyrábějí ručně ze směsi včelího vosku, škrobu, parafínu a přírodní tkaniny. Tento základ se obohacuje o éterické oleje ze šalvěje, heřmánku, skořice, levandule, jalovce a dalších osvědčených komponentů z bylin, minerálů a stopových prvků. Z napuštěné tkaniny se zhotoví trubička o průměru asi jeden centimetr a délce kolem dvaceti centimetrů. Připomíná svíčku, ale je dutá a nemá knot. Na spodní části trubičky je hliníková fólie, která odráží teplo a chrání ucho před popálením. Při hoření se využívá tzv. komínový efekt.

Vzniklý podtlak uvolňuje napětí, cílené prohřátí zlepšuje cévní a lymfatické funkce v ušním a přiléhajícím mikrosystému. Komínovým efektem se uvolňují substance z léčivých bylin, ohřátý vzduch je vtažen do zvukovodu, kde pomáhá odstranit případné usazeniny. Nastává léčivý účinek a úprava napětí v uchu a přilehlých dutinách. Vzniklé teplo pomáhá také odblokovat body na meridiánech, energetických drahách, které procházejí hlavou kolem uší.

Průběh terapie

Pacient leží v uvolněné klidné poloze na boku, hlavu má na měkké podložce. Terapeut nejprve masíruje boltec jemným krémem, případně provede masáž ošetřované půlky hlavy. Ucho je přikryto ubrouskem.

Ušní svíci terapeut zapálí a zavede koncem hliníkovým do ucha. Mírným tlakem za současného otáčení ji utěsní ve zvukovodu. Svíci drží lehce mezi prsty kolmo k hlavě. Terapie trvá u jednoho ucha asi deset minut a po postupném ošetření obou uší pacient ještě patnáct minut odpočívá.

Léčitel pak zkontroluje vnější zvukovod a odstraní zbytky ušního sekretu. Po uhašení svíčky se v misce s vodou její zbytek rozstřihne a podle zbarvení sekretu se hodnotí účinek terapie. Výskyt tmavých kousků svědčí o zatížení toxickými látkami a terapie se musí opakovat. V akutních případech pacient dochází denně, preventivně jednou za dva až čtyři týdny.

Komu může terapie pomoci

Léčba účinkuje celkově, posiluje regenerační funkce organismu pomocí reflexních zón ucha. Používá se při psychickém přetížení, stresu, bolesti a tlaku v hlavě, migréně a přepracovanosti. Celkově podporuje organismus a imunitní systém. Vhodná je při nachlazení a nemocích horních cest dýchacích, rýmě - i alergické, přetrvávajících bolestech v krku, zahlenění a virózách bez teplot.

Při nedoslýchavosti se používají svíce povzbuzující, napuštěné silicemi skořice a rozmarýnu. Vyrábějí se také svíce univerzální, které bývají napuštěné silicemi tymiánu a hřebíčku nebo silicí ze santalového či cedrového dřeva.

Terapie není vhodná pro děti do šesti let, nepoužívá se při perforaci bubínku, zánětech nebo alergii pacienta na včelí produkty a použité silice.

Proceduru může provádět jen terapeut se znalostí orientálních metod léčení i klasické medicíny. Léčba by měla být také doplněna dalšími léčebnými postupy. Vhodná je reflexní masáž chodidel a techniky šia-cu zaměřené na určitý problém.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.