Kód pojišťovny

Kůže

Ilustrační obrázek

Kůže je tvořena z několika vrstev a má několik funkcí. Podle stavu pokožky se dá nahlédnout do našeho stravovacího režim, je zrcadlem našeho tělesného a duševního zdraví. Jedná se o největší orgán lidského těla. U dospělého člověka váží zhruba 10 - 20 kg (podle množství podkožního tuku). Naše kůže nás chrání před horkem, chladem a mikroby. Je také důležitou chemickou továrnou, která má na starosti látkovou výměnu. S pomocí slunečních paprsků se zde tvoří vitamín D a zprostředkovává vztah mezi naším tělem a okolím.

Komunikace

Velmi důležitou funkcí kůže je komunikace, protože vysílá signály  do našeho okolí. Zrudnutí studem nebo zblednutí z hrůzy o nás prozradí daleko více než velké množství slov. Vysoce specializované buňky kromě toho měří teplotu, zaznamenávají dotyky  a bolestivé vzruchy a jako světelná bariéra zneškodňují škodlivé ultrafialové paprsky. Zdravá kůže poskytuje mnohem víc než jen krásu, protože velmi podstatně přispívá k našemu zdraví a pohodě.

Typy pokožky

Každý člověk má pokožku s různými individuálními vlastnostmi a podle těchto vlastností by se měla orientovat péče o ni. Mnozí lidé mají v obličeji jiný druh pokožky než na těle nebo dokonce na čele jiný typ než na tvářích.Z těchto důvodů bychom měli zohlednit také individuální péči. Stav pokožky se mění také s věkem. Ve stáří se  pokožka více vysušuje a potřebuje jinou péči než v mládí. Pokožka se dělí na normální, suchou, mastnou, smíšenou a citlivou.

Normální pokožka

Normální pokožka je hladká, vláčná, matně se lesknoucí, růžová, s jemnými póry, odolná a málo citlivá. Obsah tuku a vlhkosti je ideálně vyvážený. Péče a čistota jsou jednoduché. Děti mají normální pokožky většinou až do období puberty.

Suchá pokožka

Suchá pokožka patří mezi nejrozšířenější typ. Je bledá, lehce se na ni tvoří rudé skvrny, je napjatá a lehce zánětlivá. Dále je šupinatá a matná, velmi často se hovoří o přecitlivělé pokožce. Důležitým opatřením proti suché pleti je dostatečné přijímání tekutin.

Mastná pokožka

Mastná pokožka se projevuje jako nečistá, silně se lesknoucí, bledá a má velké póry. Mazové žlázy jsou velké a velmi často aktivní, proto se tvoří vřídky  a uhry. Tento problematický typ se nachází na částech těla  s větším množstvím mazových žláz: v obličeji, na zádech a hrudníku.

Smíšená pokožka

Smíšenou pokožku má mnoho lidí v obličeji: tváře a kost jařmová jsou často suché a potřebují mast, zatímco se čelo nos  a brada mastně lesknou a vyžadují  krémy s menším obsahem tuku. Kosmetiku je potřeba vybírat podle potřeby a používat nejméně dva různé krémy.

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka patří k problematickým typům. Venku je často pěkná a mladistvá, v místnosti nebo chladu je  naopak suchá a napjatá. Suchá a citlivá pokožka je náchylná na ekzémy. Množství osob s touto pokožkou se zvyšuje mimo jiné i proto, že se zvýšil počet osob se sklonem k alergii.

Cigarety a pokožka

Silné kouření je jedním z nejhorších hříchů, které škodí kůži. Nikotin a kysličník uhličitý v kouři zužují cévy v kůži  a znemožňují zásobení buněk kyslíkem. Mnohé hormonální procesy jsou kouřením negativně ovlivněny a působí tak i na kůži. Procesy stárnutí se urychlují a dochází k bezprostřednímu poškozování kožních buněk. Zvyšuje se potřeba mnoha vitaminů a minerálních látek, které chrání buňky. Kůže kuřáků proto stárne rychleji, produkuje méně kolagenu a tvoří se hluboké vrásky. Důsledkem toho je popelavá a nezdravá pleť mnoha kuřáků. Bylo zjištěno, že vlivem kouření kůže začíná stárnout zhruba o deset let dříve.

Deficit spánku a pokožka

Mezi 22 a 24 hodinou se pokožka stejně jako ostatní tělesné orgány nejlépe regeneruje. Neměli bychom zapomínat na to, že nedostatek spánku se časem projeví na pokožce stejně jako pozdní nebo bohatá konzumace alkoholu, stres a nevyvážená strava. Každý z nás určitě zná rozdíl mezi popelavým a zdrceným vzhledem člověka a pružnýma svěžím pohledem.

Kožní nemoci

Aby naše pleť byla hezká, musí být především zdravá a  naší povinností je  se o ni pečlivě starat. Spojení krásy a zdraví je v dnešní době naprosto samozřejmé, ale v minulosti tomu tak nebylo. V následujících řádcích se zmíníme o nejčastějších kožních potížích, které by nás mohly potrápit.

Kopřivka

Tento lidový název vyplývá z podobnosti s pupeny, které jsou vyvolány při spálení kopřivou. Pupeny kopřivky vznikají uvolněním tělu vlastních zánětlivých látek ze speciálních kožních buněk. Nejdůležitější z nich je histamin. Mnohé vnější a vnitřní vlivy mohou vést k uvolnění histaminu a tvorbě pupenů: virová nákaza, potraviny, léky stres, vnitřní onemocnění, alkohol, horečka. Kopřivka není nebezpečná, ale je nepříjemná kvůli svědivosti. V případě, že postiženému otékají sliznice úst a hrdla je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Hledání příčiny

Jestliže trvá kopřivka delší dobu a opakovaně se vrací, je důležité si zaznamenávat potraviny, které sníme, jaké léky užíváme, které léky jsme užívali apod. Z těchto poznámek pak velmi často můžeme zjistit, co se odehrálo několik hodin před objevením pupenů a co mohlo vyvolat příčinu.

Akutní kopřivka

V případě akutní kopřivky se podávají antihistaminika v podobě tablet, injekcí nebo infuzí. Jedná se o speciální léky, které se užívají v případě alergie. Velký význam mají také i lokální tlumení pomocí různých přípravků. Dále se doporučuje orientační dieta s omezením některých potravin

Kontaktní alergie

Kůže může reagovat přecitlivěle nebo alergicky na dotyk s různými látkami v našem životním prostředí. Látka, která takovou reakci vyvolala se nazývá alergen. Zvlášť ohrožená je citlivá a porušená kůže, protože různé alergeny (např. kovové ionty niklu) lehčeji pronikají nesouvislou rohovinovou vrstvou  pod její povrch. Alergen je v podstatě neškodný (např. parfém, nepravý kovový šperk, atd.). Také látky, které v minulosti pokožce doposud nevadily, mohou časem projít ochranou bariérou kůže. Kontaktní ekzém bychom neměli zaměňovat s alergiemi jako je senná rýma, astma nebo neurodermatitida. Velmi často vznikají kontaktní alergie po používání deodorantů, parfémů, mastí a jiných léků.

Potíže s kůží v  kanceláři

Při práci v kanceláři se mohou dostavit četné potíže, protože působením příliš suchého vzduchu se pokožka obličeje  a těla stává suchou a velmi svědí. Pravidelná péče zvláčňujícími krémy  tomu  může předejít. Vyrážka na rukou je nejčastějším problémem pracovníků v kancelářích. Neustálý dotyk s papírem někdy silně vysušuje pokožku, takže se může časem vytvořit ekzém. Těžká onemocnění jsou však velmi vzácná. V některých případech mohou být příčinou zdravotních potíží plísně ve špatně udržovaných klimatických zařízeních, výpary z nového nábytku nebo kobercových krytin.

Alergie na latex

Latex je důležitá součást přírodního kaučuku. Alergií na latex jsou stále častěji postihovány zdravotní sestry a lékařky. Tento druh alergie se projevuje jako svědící vyrážka na rukou pod gumovými rukavicemi, rýma nebo astma při používání gumových výrobků.

Jizvy

Při každém poranění je zničená přirozená stavba kůže. Typickými příklady, kdy se nejčastěji tvoří jizvy, jsou hluboké záněty (akné), operace, tetování, popáleniny atd. Jizvy mohou mít různý vzhled: velké rozbujelé jizvy nebo tzv. keloidní jizvy, kdy rány přerůstají po stranách. Velmi ošklivé jizvy se tvoří např. na určitých částech těla, např. na ramenou a hrudní kosti. Existují různé masti, které zmírňují tvorbu jizvy. Je však nutné je používat několik týdnů až měsíců dvakrát denně a silně vmasírovat do kůže. Jizvu lze také zmenšit za pomocí speciální fólie. Někdy také pomáhá dlouhodobé přikládání kompresního obvazu. Některé jizvy se stáhnou zpět, když se přímo od jizvy vstřikuje kortizon nebo se zmrazují. Kromě toho známe ještě další různé metody: broušení, vyřezávání, laser atd.

Bílé skvrny, vitiligo

U některých lidí přestanou pracovat melanocyty, buňky produkují kožní pigment a částečně dokonce odumírají. Dotyčný má růžovobílé skvrny na rukou , nohou,  obličeji a trupu. Příčina degenerace melanocytů je asi autoimunitního původu. Tělo zcela mylně považuje vlastní buňky za cizí a zničí je.

Keratosis pilaris

Jedná se o onemocnění, které postihuje více ženy než muže. Potíže se projevují drobnými tvrdými uzlíky v barvě kůže, s většinou suchým a lehce šupinatým povrchem. Objevují se v dětství a ztrácejí se kolem 40. roku. Toto neškodné zrohovatění se léčí pomocí krémů s obsahem močoviny nebo vitaminů kyseliny A.

Lupénka, psoriáza

Jedná se o onemocnění, které se projevuje jako rudé, ostře ohraničené skvrny se stříbřitými šupinkami. Nejčastěji se objevují na kolenou, loktech, hlavě a nehtech. Téměř každý desátý postižený lupénkou trpí revmatickými bolestmi kloubů na rukou a na nohou. Lupénka se může objevit v jakémkoli věku, ale většinou vypuká v období mladší dospělosti. S největší pravděpodobností se jedná o dědičnou poruchu, v případě, že je nemocný jeden z rodičů, onemocní každé třetí dítě, v případě, že jsou nemocní oba rodiče, je pravděpodobnost 60%. V důsledku této zděděné genetické poruchy nedostatečně dozrávají rohovinové buňky a putují příliš rychle k povrchu kůže, kde tvoří šupiny. Nemoc se zhoršuje pod vlivem stresu, léků alkoholu.

Neurodermatitida, atopický ekzém

Neurodermatitida patří k nejrozšířenějším kožním onemocněním. Projevuje se jako silně zarudlý, svědící zánět kůže na začátku se suchými šupinami, později může být mokvavě krvavý. Také nepostižená místa potřebují péči. Je však třeba podotknout, že tato nemoc není nebezpečná ani nakažlivá. Nemoc začíná zpravidla ve třetím měsíci moučnivkou, ale může se vyskytnout v kterémkoli věku. U mladistvých a dospělých jsou často napadena kolena, lokty, obličej a šíje. Vyrážka často vymizí ve druhém roce života. U mnoha jedinců se později projeví alergická rýma, nebo astma. Kůže a imunitní systém reaguje silněji nebo slaběji než u zdravého jedince. Příčinou může být psychická zátěž, ale také vnější kontakt s alergeny.

Prevence

Neurodermitis patří k onemocněním, může postižený do značné míry ovlivnit to, aby se nemoc nevracela. Kůži neprospívá alkohol, ostrá jídla a jiné pochutiny. Samozřejmostí by také mělo být nošení bavlněného oblečení.

Herpes

Herpes vyvolávají tzv. herpetické viry. Postižený se většinou nakazí v dětství od blízkých příbuzných. Po nákaze přežívají viry po celý život v nervových buňkách, odkud příležitostně putují k povrchu kůže, kde pak dojde k výsevu oparu. Potíže trvají 3 - 7 dní. Mezi první projevy patří pálení a svědění, později se projeví lehké zarudnutí,otok, následně vzniká puchýř. Puchýřky by se neměly strhávat, protože obsahují nakažlivé viry. Pouze na počátku se může  pomocí mastí a speciálních krémů potlačit nebo oslabit jejich tvorba. Současně se doporučuje užívat vitamíny skupiny B.

Pokožka a těhotenství

Během těhotenství se mění struktura a vzhled kůže. Péče o kůži a léčba kožních nemocí musí být s ohledem na  zdraví dítěte bezpečné. Nejčastější změnou v těhotenství je lehké temnější zbarvení kůže. Ve většině případů je naprosto neškodné. Nejzřetelněji se objevuje na prsních bradavkách, genitální oblasti a na pažích. Jestliže zhnědnou i jiné části těla, měla by se vyšetřit štítná žláza, aby se vyloučilo její případné onemocnění. Těhotenské hormony zřejmě oživují kožní buňky, tvořící kožní barvivo. Při brání antikoncepčních tablet proto některé ženy také pozorují podobné ztmavnutí kůže. Před porodem se někdy u těhotných žen objevuje tmavá střední čára na ose mezi pupkem a pohlavím. Nazývá se linea nigra. Některé hnědovlasé ženy bývají postiženy tzv. těhotenskou maskou. Jedná se o zřetelné temné zbarvení rtů, čela nebo líců. Proti hyperpigmentaci je nejlepší důsledná ochrana před světlem (opalovací krémy, oděv).

Mateřská znaménka

Mateřská znaménka a jaterní skvrny v těhotenství často rostou nebo tmavnou. Pečlivá kontrola těchto znamének je v této době důležitá, protože  těhotenství může  podpořit vývoj  rakoviny kůže. Melanomy patří k nádorům, které se z matky mohou přenést na dítě.

Hnisavá lupénka

V těhotenství se může objevit zvláštní forma hnisavé lupénky. Mezi postižená místa patří především prsa a podbřišek. Ve vzácných případech je postiženo celé tělo. Takto postižené ženy se cítí velmi špatně, často mívají horečku a nutkání na zvracení. Tuto vzácnou nemoc je potřeba brát vážně, neboť ohrožuje život plodu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.