Kód pojišťovny

Akné – věčný boj

Ilustrační obrázek

Akné (acne vulgaris) je zánětlivé onemocnění mazových žlázek a vlasových kořínků (folikulů), na jehož vzniku se podílí celá řada faktorů, příčina však dosud není zcela objasněna.

Onemocnění se rozvíjí v souvislosti se zvýšenou hormonální aktivitou, tedy v období puberty, s maximem mezi 13-20 lety. Většinou ustává po 20. roce, ale může přetrvávat i do vyššího věku. Není však výjimkou i vznik akné až v dospělosti (např. hormonální poruchy, vysazení antikoncepce, nevhodná antikoncepce, některé diety a poruchy příjmu potravy, některé léky včetně vitaminů řady B apod.).

Projevy akné vznikají působením několika faktorů, které se vzájemně kombinují. Patří mezi ně: zvýšená tvorba mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz, působení bakterií, imunitní reakce kůže, zmíněná hormonální aktivita. Podstatnou roli hraje dědičnost - v rodině mívá nebo měl někdo těžší formu akné. U těžších pacientů může být akné příčinou větších duševních potíží, neurotických projevů, až poruch osobnosti. Proto musí komplexní léčba akné zahrnovat nejen péči o kůži, ale péči o psychické zdraví, které je v období dospívání velmi křehké.

Onemocnění může být projevem neodhaleného, déle přetrvávajícího zánětu krku, nosu, dásní nebo zkažených zubů. U žen mohou akné zhoršovat i gynekologické záněty a nepravidelná menstruace. V psychicky náročných situacích se akné výrazně zhoršuje. Stres totiž ovlivňuje mazovou žlázu.

Akné postihuje obojí pohlaví, ale u chlapců má intenzivnější průběh. Podle typu vyrážky rozdělujeme onemocnění na povrchové a hloubkové formy, které nechávají na obličeji i jizvy. V období dospívání postihuje akné 80 až 100 procent lidí. Z toho třicet procent pacientů má poměrně těžký průběh, který vyžaduje náročnější léčbu.

Typickou lokalizací akné je oblast s velkými mazovými žlázami - obličej, záda a dekolt. Zde vznikají zpočátku bílé a černé komedony - rohové zátky, které ucpávají ústí vývodu mazové žlázky. Černé zbarvení je způsobeno chemickými změnami, nikoliv nečistotou. Obsah lze vytlačit ve formě žlutavého červíkovitého útvaru. V okolí některých komedonů se v dalším vývoji objeví zánětlivý načervenalý pupen, střídavě s přidruženou hnisavou infekcí. Tyto projevy se mohou podle reakce okolní tkáně dále zvětšovat v tuhé, nafialovělé, bolestivé hrboly, jež mohou zhnisat a hojit se jizvou. Léčení je pak velmi obtížné a vyžaduje dlouhodobou péči. Neodborným vymačkáváním pupínků dochází ke druhotné infekci. Když si postižený vyrážku rozškrábe, vytvoří se stroupek a potom dokonce i jizva.

Mazové žlázy povzbuzuje k činnosti mužský pohlavní hormon. Hlavně u dívek a žen může volný testosteron vést ke zvětšení mazové žlázy a k následné reakci imunitního systému, ke vzniku zánětu. Ten se pak projeví formou pupínků. V těhotenství se akné může jak zlepšovat, tak zhoršovat.

Léčba akné

Akné nelze zcela vyléčit, protože jeho příčinou je aktivita mazových žláz, kterou nemůžeme zcela zablokovat. Včasnou a správně prováděnou léčbou lze dosáhnout zhojení projevů či zmírnění intenzity onemocnění.

Léčbu můžeme rozdělit na lokální - pomocí roztoků, krémů a celkovou - podáváním perorálních tablet, a nejnovější léčbu pomocí laseru.

U většiny forem se snažíme vystačit pouze s léčbou zevní. Jejím základem je časté, šetrné a důkladné očištění kůže . Výborně působí i oplachování heřmánkem (pozor u alergiků), řepíkem a měsíčkem lékařským. Aplikaci léčiv doporučuje vždy jen lékař. Jedná se o preparáty s resorcinem, sírou či kyselinou salicylovou, kyselinou vitaminu A. U těžších forem akné je léčba doplněna podáváním antibiotik, a to buď místně - aplikací antibiotických roztoků a gelů, nebo celkově - užíváním ATB tablet či kapslí. Doporučována je v těchto případech i hormonální léčba ve formě antikoncepčních tablet.

Pokud se někdo rozhodne pro alternativní léčbu pomocí homeopatických preparátů, bylinných tinktur, čajových směsí k obkladům i vnitřnímu použití či pomocí akupunktury, je efekt pomalejší, ale trvalý. Tymián a šalvěj se hodí pro mastnou pleť. Teplé obklady otvírají póry, a do pokožky se tak rychleji dostanou hojivé látky.

Když se postižený léčí laserem, už po několika sezeních se stav kůže viditelně zlepšuje, zrychluje se hojení, a dokonce mizí fleky po zánětu. Na jizvy se používá zbrušovací laser.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.