Kód pojišťovny

Užít si sex je umění

Ilustrační obrázek

Pohlavní styk může být radostným potvrzením života, který spolu dva lidé sdílejí, nebo se může stát odhalením nedostatků v jejich vztahu. Buď sjednotí dvojici dohromady, nebo je od sebe odtrhne. Pro muže je sex vlastně láska. Ne samozřejmě hned na začátku, ale v průběhu vztahu ztotožňuje sex s tím, že miluje a je milován. Prostřednictvím erotiky sděluje své city, které nedokáže vyjádřit slovy. Podle určitých věcí ale také pozná, jak je na tom s láskou jeho polovička. Čím je muž starší, tím lépe dokáže rozlišovat mezi dobrým sexem bez citů a dobrým sexem s milovanou osobou.

Sexuální atraktivita je globální pojem, který se navzdory všem dostupným informacím nedá definovat. Je to kombinace charismatu, osobitosti, vůně a vašich reakcí na přítomnost osoby opačného pohlaví. Muži dokážou vzplanout kvůli jednomu detailu a u každého se přitom jedná o něco jiného. Pro většinu mužů je napjatá pokožka bez celulitidy nepodstatná - ani si toho nevšimnou. Mnohem více je zajímá, jak na ně ženské tělo reaguje. Nic muže nevzruší více než touha ženy. Když se muže dotýká žena, je hladina jeho testosteronu čtyřnásobně vyšší, než když se dotýká sám sebe. Mnoho žen se stydí muže bez nejmenších zábran vzrušovat, protože si přejí, aby dosáhl erekce jen při pohledu na ně samotné nebo vlivem atmosféry, kterou vytvořily.

Nevěřte falešným mýtům! Náročné praktiky, jako je sadomasochimus, výměna partnerů nebo návštěva swingers party, přitahují pouze zhruba šest procent mužů. I o análním styku nebo sexu se ženou v kostýmu zdravotní sestřičky sní většinou jen 50 % mužů. K častým představám mužů patří spíše „všední" úkoly, jako že „to" děláte v kuchyni na stole, v autě nebo v přírodě. Muž také sní o tom, jak ho partnerka svádí uprostřed dne nebo mu častěji nabízí orální sex.

Správný čas a místo

Nejlepší měsíce pro sex jsou ty podzimní a zimní. Mohou za to dlouhé večery a ženský mozek. Ten se totiž vyrovnává s deficitem slunečního světla zvláštním způsobem - doteky  přenáší do centra rozkoše rychleji než v jiném ročním období. Biologové v tom vidí i dědictví přírody. V lidské prehistorii  totiž platilo jednoduché pravidlo. Dítě počaté na podzim a narozené v létě prožilo první měsíce svého života v relativně příznivém období, kdy bylo víc potravy a podmínky k životu nebyly tak drsné jako v zimě.

Hladina pohlavních hormonů je sice v zimních měsících průměrná, avšak stabilní. Páry si tak mohou za dlouhých nocí sex užít. V březnu pak dochází ke změně. Na jaře vypuká v našich tělech hormonální bouře. Přibývající denní světlo způsobuje, že naše pohlavní žlázy pracují na plné obrátky. Právě v březnu a dubnu bývá podle světových průzkumů počato nejvíce dětí. V květnu a červnu se hladina pohlavních hormonů snižuje, avšak díky slunečnímu svitu produkuje náš mozek  chemické látky vyvolávající pocity štěstí. Tyto měsíce tak patří zamilovaným. Horko následujících letních měsíců příliš touze nesvědčí. Podle statistik mají v červenci a srpnu lidé méně sexu než v ostatních měsících roku. Je to způsobeno poklesem hormonů, na absolutním minimu se nacházejí až v září.

Ani denní dobu si nevyberete snadno... Muže okolo sedmé hodiny ranní zaplavuje mohutná dávka testosteronu a jsou na vrcholu milostné touhy. Ženské hormony mají v tuto dobu půlnoc. To se mění až kolem jedenácté hodiny, kdy začne ženská sexuální křivka pozvolna stoupat. Svého prvního maxima dosahuje kolem jedné. V tomto okamžiku jsou na tom dobře i muži. Bohužel, v tuto dobu jsme někde jinde než v posteli. Další „vhodná" doba na skvělý sex přichází večer - mezi 18. a 20. hodinou. Právě tehdy jsou ženské smysly nejlépe připraveny k tomu prožívat rozkoš. Hladina ženského estrogenu se v těchto hodinách blíží hladině mužského testosteronu. Většinou se ale milujeme v okamžiku, kdy jdeme spát - po 22. hodině.

Nejlepším místem pro milování je pořád postel. Nabízí intimitu a sex na nejvíc způsobů. Právě těch, které ženám i mužům nejvíce vyhovují. Více než osmdesát procent Čechů se totiž miluje v klasické misionářské poloze. Zejména ženy mají tuto polohu v oblibě, protože při ní mohou partnera pozorovat. Milování tváří v tvář navíc zajišťuje i maximální dráždění klitorisu, které je téměř pro čtyřicet procent žen zdrojem největšího vzrušení a pak i orgasmu.

Ženy mají největší chuť na sex krátce před uvolněním vajíčka, tedy před ovulací. To znamená přibližně dva týdny po prvním dnu menstruace. Právě tehdy se totiž v souvislosti se zvýšenou hladinou estrogenu zvyšuje sexuální touha žen. V této době jsou všechna nervová zakončení žen velmi citlivá na jakékoli erotické podněty.

Nezapomeňte na předehru

U uvolněného člověka začínají hry lásky líbáním, objímáním a mazlením. K nejúčinnějším dotekům v první fázi pohlavního styku patří u muže i ženy laskání celého těla. Nedotýkejte se pouze těch částí, které podle vás vyvolávají sexuální vzrušení. Laskáním různých tělesných partií dáte najevo zájem o celou partnerovu osobu. Mazlení by se u žádného z partnerů nemělo uspěchat.  Je velice důležité porozumět celkovému načasování milostného aktu. Emoce a vzrušení by se mělo postupně zvyšovat a zintenzivňovat. Nepřestávejte, ani nepřerušujte vzrušení, které jste vyvolali, ale pokračujte, aby sexuální stimulace obou partnerů rostla. Při této fázi vám delší objetí či jakákoli  klidnější chvilka pomůže pozastavit nebo přibrzdit sexuální napětí, zvláště u ženy.

Druhé fázi milostné hry se říká plato (náhorní plošina). Po předchozím hlazení celého těla může muž ženě začít laskat prsa. Zpočátku bradavky ztvrdnou a vystoupí na povrch, ale jak vzrušení roste, může se stát, že se poněkud ztratí v okolní nateklé tkáni. Toto zduření v okolí bradavky ji má chránit proti nadměrnému dráždění.

V této době rychle vzrůstá sexuální vzrušení také hlazením genitálií. Nikdy nebuďte hrubí nebo nejistí. Vaše představivost pomáhá oběma partnerům k lepšímu prožitku. Je dovoleno vše, pokud si to přejí oba partneři. Jak vzrušení roste, poštěváček se nalévá a malé stydké pysky při vstupu do pochvy se dvakrát až třikrát zvětší. Otok a překrvení spodní části pochvy zmenší průměr její vnější třetiny  téměř o padesát procent, čímž je pochva připravena ke stisknutí penisu. Zatímco muž se učí kontrolovat načasování svého vyvrcholení, žena by se měla naučit dát všemu volný průběh, důvěřovat svému partnerovi i svému tělu a co nejvíce se uvolnit. Zatímco se soustřeďuje na své tělesné pocity, měla by pohledem, doteky a slůvky dát partnerovi najevo, jak rychle má při milování postupovat. Jednou z nejčastějších příčin sexuálního neuspokojení je neschopnost ženy říct partnerovi upřímně a jasně, co ji vzrušuje.

Jakou polohu zaujme pár při souloži, záleží na jejich individualitě. Změna polohy může vyvolat zvýšený zájem o soulož a navodit větší vzrušení, ale tyto nové polohy musejí být příjemné pro oba. Správný rytmus pohybů je k vyvolání uspokojivé reakce u obou partnerů stejně důležitý jako správná poloha. Délka penisu nikterak neovlivňuje sílu sexuálního prožitku ani u jednoho z partnerů, protože u ženy pouze spodních pět centimetrů pochvy obsahuje tkáně, které mohou být drážděny tlakem zevnitř. Mnozí muži si myslí, že čím hlouběji penisem proniknou, tím více ženu vzrušují, ačkoli její vzrušení roste až k orgasmu spíš dotykem s poštěváčkem.

U žen bývá orgasmus popisován jako momentální pocit napětí, vystřídaný pocitem tepla, které se nejprve objeví v oblasti hráze a postupně se šíří do celého těla. Během několika sekund proběhnou tři až deset kontrakcí. Někdy žena neví, jestli u ní orgasmus proběhl. Jestliže cítí bezděčné kontrakce pochvy, cítí se nejprve vzrušeně a později uvolněně a fyzicky uspokojeně, pak orgasmus prožila, i když možná slabý. Mužské vyvrcholení se skládá z bezděčného svalového napětí a kontrakcí, přičemž nejsilnější vjemy se soustřeďují na penis, prostatu a semenné váčky. Jeho orgasmus je úplný, když vystříkne semeno. Pro některé milence je hlavním cílem prožít orgasmus současně, ale není to tak důležité, jako vzájemné uspokojení jednoho i druhého partnera.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.