Kód pojišťovny

Vánoční potíže

Ilustrační obrázek

Období vánočních svátků je pro ty, kteří trpí nějakou chorobou zažívacího traktu, rizikem komplikací. Tím, že lidé pijí víc alkoholu, holdují nezdravé tradiční české kuchyni, nastávají ale potíže i u zdravých lidí. Mívají žaludeční problémy, časté je zvracení, průjmy, pocit nadmutí, plynatosti.

Člověk však nekonzumuje potravu pro potěšení chuťových pohárků, ale proto, aby získal energii nutnou k udržení života. Složitý pochod chemických procesů, který se stará o trávení potravy probíhá v trávicí trubici o délce téměř osmi metrů. Potrava se při průchodu trávicí trubicí setkává s neuvěřitelným množstvím různých chemických látek, které ji v sérii vzájemně navazujících reakcí rozkládají a štěpí až na nejmenší jednotky v podobě molekul. Ty pak již naše tělo, především prostřednictvím krevního a lymfatického systému, může vstřebávat a využívat k nejrůznějším účelům.

Potrava podle starých Číňanů nepředstavuje pouze palivo pro žití a tvorbu energie, ale zkonzumované jídlo formuje náš organismus podle rčení „jsme to, co jíme". Když jíme vegetariánsky, stáváme se časem „éterickými" bytostmi, které však často postrádají potřebnou vitalitu a životní jiskru. Poučky říkají, že každé jídlo tvoří jedna nebo několik chutí, přičemž základních chutí je pět - kyselá, hořká, sladká, ostrá a slaná. Právě chutě jsou ve stravě nositeli vlivu jídla na naše tělo či duši. Sladká chuť spojená s Vánocemi dodává podle čínské dietetiky organismu rychlou energii, pomáhá jej zavlhčit, a má navíc jeden magický efekt, který další chutě moc nemají. Tento účinek se jmenuje an-šen. An-šen znamená doslova utišení ducha. Staří čínští dietologové často do své léčby přidávali něco, co vyvolává u pacientů tento efekt. Čínští lékaři již tisíciletí znali tento příjemný pocit, pocit odměny, uklidnění, který má člověk, když vycucá stvol cukrové třtiny.

Přejedli jste se? V případě pálení žáhy a pocitů na zvracení je vhodné si koupit nějaký přípravek na snížení kyselosti žaludeční šťávy - tzv. antacidum. Pocit tíže v žaludku a nadýmání, průjem - to jsou příznaky tzv. dietní chyby po neobvykle větším množství mastných těžkých jídel. S velkou pravděpodobností se objeví u těch, kdo české klasice odvykli, zatímco ty, kteří mají těžká jídla denně na talíři, nezaskočí. V případě průjmů pomáhají bylinkové čaje (máta, meduňka, třezalka) a dieta - dostatek tekutin bez bublinek a málo jídla (vše připraveno „na vodě").

V převážně většině nejde o závažné ohrožení zdraví. První pomocí a léčbou je jednodenní či dvoudenní dieta. Ta zahrnuje starší suché pečivo, čaj a minerálky. Žaludek se obvykle uklidní a řekne si o další příděl potravy pocitem hladu. Někteří se snaží rozpustit požitý tuk několika sklenkami tvrdého alkoholu. Ten však žaludeční sliznici ještě více podráždí. Přemíra těžkých jídel v kombinaci s alkoholem, stresem a infekcí, případně při onemocnění žlučníku může představovat provokační moment pro závažné onemocnění - akutní zánět slinivky břišní. Příznaky bývají dramatické - prudké bolesti břicha, schvácenost, kolapsový stav. Zánět slinivky doma nevyléčíte, je nutná hospitalizace.

Výrazně ohroženější jsou během svátků pacienti, kteří trpí chronickými chorobami. Například pacienti s onemocněním žlučníku (kaménky, záněty) by měli být opatrní, protože při porušení životosprávy jim hrozí akutní zhoršení chronických obtíží, které může vyvrcholit akutním žlučníkovým záchvatem, kdy je nutná hospitalizace, infuzní léčba a případně i urgentní operace: odstranění žlučníku. Každý, kdo má nemocný žlučník, by měl mít u sebe lék na zklidnění v případě obtíží, zde dobře pomáhají např. Algifen kapky.

Bolesti, které jsou příznakem žlučníkové koliky, mají různou intenzitu, vystřelují do zad a do pravé lopatky. Může je doprovázet zvracení. Jako první pomoc můžete zkusit studené obklady na podžebří. Ale k lékaři se stejně budete muset vypravit.

Rybí kost v krku patří k nejčastějším důvodům výjezdů lékařské záchranné služby o Štědrém dnu. První pomocí je snažit se rybí kost vzpříčenou v krku spolknout za pomoci tuhých soust - tj. chleba, rohlíku nebo brambor. Pokud se to podaří, žaludeční šťávy si pak už s kostí poradí. Další možností je požádat někoho ze spolustolovníků, aby se vám pokusil uvolnit dýchací cesty pomocí úderů mezi lopatky (je-li obětí kosti v krku dítě, pak ho můžete přehnout přes koleno, aby trup a hlava visely dolů).

Dietní chyby, k nimž Vánoce svádějí, mohou vést ke dvěma extrémům - přílišnému poklesu glykémie (vyšší dávka inzulinu, hladovění, vyšší fyzická aktivita, stres), nebo vysoké hladině krevního cukru (příliš mnoho cukru a potravin vedoucích ke zvýšení glykemie, nedostatečně dávkovaný inzulin). Hlavními příznaky nízké hladiny cukru jsou bolesti hlavy, pocení, třes, mravenčení, nevolnost až zvracení, zvýšená tepová frekvence, pocit úzkosti, slabost. Při vysoké hladině krevního cukru cítí nemocný žízeň, nevolnost, má bolesti břicha. Objevuje se nejasné vidění, hluboké rychlé dýchání, acetonový zápach z úst, nízký krevní tlak a ospalost. V obou případech je nutné zjistit aktuální hladinu cukru v krvi.

Diabetici si musejí i o Vánocích odměřovat své jednotky, tedy adekvátní množství sacharidů. Přestože současná doporučení jsou benevolentnější a připouštějí tu a tam do jídelníčku zařadit malou sladkost, je nezbytné pečlivě dbát na korigování hladiny krevního cukru.

Alergie je zpravidla celoroční. To znamená, že potravní alergie (na arašídy, ořechy, vajíčka, ryby, korýše, tropické ovoce) spolehlivě funguje i o vánočních svátcích. Je proto nutné se ubezpečit i při návštěvách, že nabízené dobroty neobsahují konkrétní alergeny. Mnoho lidí neví, že jediný burský oříšek, dílek mandarinky či kousíček ryby může závažným způsobem ovlivnit stav alergika. Podobně na tom jsou pacienti s celiakií, kteří doopravdy nesmějí nic z obilovin, tedy ani klasické vánoční cukroví, řízek či zapraženou polévku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.