Kód pojišťovny

Trápení s lupénkou

Ilustrační obrázek

Lupénka neboli psoriáza je onemocnění, které může vzniknout v jakémkoli věku. Mezi nejvíce rizikové období patří puberta a věk mezi čtyřicátým a padesátým rokem života. Jedná se o chronickou zánětlivou kožní chorobu, která sice život pacienta neohrožuje, ale je velice nepříjemná a mnohdy bolestivá.

Jaké jsou příčiny?

Příčina není jednoznačně známá. V současné době je lupénka považována za autoimunitní onemocnění. To znamená, že vlastní bílé krvinky se aktivují z důvodů dědičnosti a působením faktorů zevního a vnitřního prostředí. Dojde k tvorbě kožního zánětu, zmnožení kožních buněk, které rychle rostou a nedokonale rohovatějí. Mezi faktory, které mohou spustit onemocnění patří: stres, infekce, některá farmaka, špatná životospráva, endokrinní onemocnění, zánětlivé kožní choroby.

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Lupénka může mít různou podobu. Nejčastěji poznáme lupénku podle červených ohraničených ložisek se šupinami ve vlasech, na loktech, kolenou, křížové krajině zad. Tato místa patří k nejvíce zatěžovaným místům a to je pro lupénku typické. Jelikož je nemoc zprostředkována bílými krvinkami, může se objevit kdekoliv včetně nehtů, obličeje, uší, genitálií nebo chodidel. Mezi další formy lupénky patří kapkovitá, inverzní, pustulźní, erytrodermická a kloubní.

Kapkovitá a inverzní lupénka

Vzniká především v dětském a mladistvém věku, má mírné projevy, někdy je přirovnávána k dešťovým kapkám nebo slzám. Inverzní psoriáza vzniká v podpaží, na krku, krku, pod prsy, v pupku, tříslech, v oblasti přirození a konečníku. Jedná se o silně červená, suchá, nebo mokvavá ložiska v kožních záhybech a místech vlhké zapářky. Při tomto typu lupénky se neprojevují typické šupiny.

Pustulózní lupénka

Tento typ lupénky je zcela odlišný, protože se jedná o puchýřky na dlaních nebo ploskách. Při postižení celého těla bývá provázena horečkou a zimnicí. Jedná se o těžký stav, který vyžaduje hospitalizaci.

Generalizovaná a erytrodermická forma

Tato forma lupénky je rozšířená po celém těle, zpravidla je velmi bolestivá a svědí. Současně ji provázejí teploty, dehydratace a zimomřivost. Jedná se o jednu z nejzávažnějších forem lupénky.

Psoriatrická artropatie

Zhruba v 10 až 30 procentech se může objevit postižení kloubů, páteře nebo měkkých tkání. Tento typ lupénky se podobá revmatoidní artritidě. Jedná se o zánět, který postihuje především malé klouby nohou a rukou. Prsty bývají oteklé a bolestivé a drobné klouby mají omezený pohyb.

Co můžeme udělat sami

Sami můžeme podpořit léčbu lupénky léčebnými koupelemi a promazávacími mastmi, které sníží nánosy šupin a přinesou úlevu od svědění. Pro celotělovou kosmetiku jsou vhodná tělová mléka, krémy a masti, jejichž cílem je změkčit, promašťovat a chránit pokožku. Z léčebných přísad do koupele  se u lupénky používají pšeničné otruby, výtažky z ovsa, soli z Mrtvého moře, oleje nebo byliny. Pokud jsou současně postiženy klouby, doporučuje se používat jemná tekutá mýdla.

Stravovací zvyklosti

V rámci léčby lupénky se doporučuje jaterní dieta a vyloučit alkohol a kouření. Měli bychom jíst tučné ryby (makrelu, sardinky, tuňáka, lososa a sledě) popř. užívat rybí tuk v tobolkách. Samozřejmostí by měl být dostatek spánku a pravidelný pohybový režim. Je také znám velký vliv psychiky na léčbu lupénky, a proto bychom se měli vyhnout nadměrným stresovým situacím.

Vhodné doplňky

Doporučuje se, aby nemocní lupénkou užívali vitaminy A a E, protože se jedná o vysoce účinné antioxidanty, které mohou zabránit poškození kožních buněk. Dále selen v kombinaci s vitaminem E má také protizánětlivý účinek. Zinek je nezbytný pro udržování zdravé pokožky  a nehtů a také podporuje hojení.

Zevní léčba

Mezi zevní léčbu lupénky patří krémy, masti, mléka, roztoky, gely. V některých případech je doporučována fototerapie neboli léčba pomocí ultrafialového světla. V počátku léčby jsou také často ordinovány místní kortikoidy, které mají silné protizánětlivé účinky. Jsou používány především v akutní fázi onemocnění. Kortikoidy mají značné nežádoucí účinky a z toho důvodu se přechází na dlouhodobě bezpečnější léky. Na nejtěžší případy lupénky se doporučuje světloléčba PUVA, která užívá ke zcitlivění látky zvané psoralen. Tuto léčbu lze absolvovat buď ambulantně nebo při hospitalizaci v nemocnici. Léčba lupénky také zahrnuje farmakologickou léčbu.

Pohled alternativní medicíny

Přírodní terapeuté se domnívají, že příčina lupénky je v oslabení jater a žlučníku. Z toho důvodu je velmi důležitý přísun zinku a vitaminu A. Pacientům s lupénkou se také doporučuje koupel z kakostu nebo stejného množství slézu a přesličky. Dále se doporučuje potírat postižená místa  mastmi s obsahem aloe nebo tea tree oil nebo manuka.

Jaká jsou rizika nemoci?

I když lupénka sama o sobě nemocného neohrožuje na životě, může způsobit komplikace. Velmi nebezpečná je kloubní forma lupénky, která připomíná postižení kloubů při revmatoidní artritidě. Při ní dochází k vleklým zánětlivým změnám, které jsou spojené s bolestí a také může docházet k deformacím kloubů. Kromě samotné nemoci může dojít k infekčním komplikacím, které bývají ve většině případů masivní a představují přímé ohrožení pacienta na životě. V takových případech je nevyhnutelné podávání antibiotik.

Potíže při léčbě

Lupénka se řadí mezi tzv. autoimunitní onemocnění, jejichž podstatou je porucha funkce imunitního systému. Podstatou léčby je pokusit se ovlivnit imunitu. V současné době patří mezi léky první volby hormony kortikoidy. Jejich hlavním účinkem je potlačování imunitních, především zánětlivých a alergických reakcí. U lupénky se používají především místně  ve formě mastí a gelů ke zklidnění  zánětlivých změn na kůži.  Kortikoidy jsou léky, které působí celkově a při dlouhodobém užívání způsobují oslabení kostí  rozvojem osteoporózy, která může být následně příčinou častějších zlomenin. Další komplikací léčby může být porucha funkce jater, ledvin a také může dojít k těžkému poškození krvetvorby. Velmi opakovaně se objevuje zánět močového měchýře někdy i s krvácením. Léčba lupénky je celoživotním problémem a terapii je nutno dodržovat poctivě pod dohledem specialisty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.