Kód pojišťovny

Bolesti hlavy

Ilustrační obrázek

Jako každá bolest také i bolest hlavy přichází jako upozornění na porušení nerovnováhy  v pochodech našeho těla. Bolest hlavy bývá současně s cukrovkou, nadváhou nebo hypertenzí označována za civilizační onemocnění.  Bolest hlavy je často popisována jako tupá bolest, kterou pociťujeme v obou polovinách hlavy- především v oblasti temene. V některých případech pociťujeme pouze jakési napětí, divný pocit tlaku nebo otoku hlavy. Bolestmi hlavy trpí ve větší míře ženy.

Držení těla

Důvodem bolesti hlavy může být také špatné držení těla. Například poloha těla při dlouhodobém sezení může vést k přetížení některých svalů, blokádách, v oblasti krční páteře a v neposlední řadě to může  také vést k bolestem hlavy. Zpravidla ji pociťujeme v oblasti týla nebo v oblasti šíjových svalů. Někdy může bolest vystřelovat až do ramene horní končetiny  a bývá také omezen pohyb hlavy a krční páteře. Další příčinou může být také nadměrný hluk nebo oční vada. Pokud nenosíme brýle, i když bychom je potřebovali, nutíme oči, aby na vše vynakládali větší úsilí. Častou příčinou bolesti hlavy bývá také nedostatečný pitný režim. Velkou chybou bývá také kombinace nedostatku tekutin s větším množstvím kávy, teplým počasím nebo alkoholem.

Několik zdravých typů

Při opakujících bolestech hlavy bychom se měli zaměřit na svoji životosprávu. Důležité je věnovat pozornost potravinám, které jsou bohaté na hořčík a draslík. Mezi bohaté a kvalitní zdroje patří špenát, luštěniny, celozrné výrobky, mandle. Mezi velmi důležitý vitamin patří B2, který je součástí mnoha enzymů, které dodávají energii. Mezi doporučované byliny patří meduňka, která uvolňuje svalové křeče, což je především u bolestí hlavy velmi důležité.

Pracovní stres

Bolest hlavy vzniká také často v důsledku stresu, protože při něm organismus vylučuje stresové hormony, které následně mohou způsobit celou řadu onemocnění. Z tohoto důvodu je také podstatné, aby postižení zvládli různá cvičení, nácvik relaxace a dechovou  gymnastiku.

Migréna

Migréna se projevuje velmi charakteristicky a to záchvatovými projevy. Při migréně hraje velmi důležitou roli látka serotonin, kterou většina z nás zná jako hormon dobré nálady. Serotonin se nachází v krevních destičkách, v buňkách gastrointestinálního traktu a v menším množství také v centrálním nervovém systému. Migrenózní bolesti jsou charakteristické opakovanými ataky středně těžké nebo těžké bolestivosti v polovině hlavy. Bolest bývá velmi intenzivní a často bývá doprovázena nevolností nebo zvracením.

Jaká je příčina?

Jednoznačnou příčinu migrény nelze s určitostí říct. Víme však, že významnou roli hrají dědičné dispozice dále stres, změna počasí, nedostatek nebo nadbytek spánku a kolísání hladin hormonů, například v době menstruace. O migrenózním záchvatu pravděpodobně rozhoduje náhlá zvýšená produkce látek, která vede ke zúžení průsvitu cév v mozkových plenách. Důsledkem toho dochází ke snížení prokrvení  v určité části mozku, jež může vyvolat tzv. auru. To je doba, kdy ještě nebolí hlava, ale už na sobě pociťujeme příznaky  jako  jsou: závratě, jiskřičky před očima nebo černé skvrny v zorném poli. Ve výjimečných případech může dojít ke krátkodobému brnění  jedné poloviny těla nebo poloviny obličeje  a porucha řeči. Samotná bolest hlavy pak přichází poměrně rychle, někdy i během několika sekund nebo minut. Je to chvíle, kdy se cévy opět roztáhnou a uvolní se mediátory bolesti.

Fáze migrény

Migréna má následující fáze:

Objeví se příznaky, které mohou trvat i několik hodin nebo déle. Necítíme se dobře, jsme podrážděni a neklidní. Tyto pocity se nazývají prodromy a oznamují, že v následujících 24 hodinách nejspíš přijde záchvat. U některých postižených nastupuje aura, která se projevuje neostrým viděným popř. poruchami hybnosti a brněním končetin. V další fázi pociťuje postižený pulzující bolest, světloplachost na hluk a pachy, pocit na zvracení. Migréna nedovoluje vykonávat běžné činnosti a je zhoršována jakoukoli fyzickou zátěží. Bolest se uklidní, ale cítíme se unaveni, jsem ospalí a cítíme bolest svalů. Někdy se tato fáze může projevovat naopak dobrou náladou a přívalem energie.

Léčba

Léčba migrény je velice komplikovaná a o tom, který lék vhodný právě pro nás je nutné se poradit s lékařem. Cíle léčby je co nejrychleji utlumit bolest hlavy a potlačit všechny doprovodné příznaky. K dispozici jsou tři formy aplikace léků. Účinek tablet nastupuje do půl hodiny, nosní spreje působí do patnácti minut a do deseti minut účinkují podkožní injekce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.