Kód pojišťovny

Včelí produkty jsou zázrak

Ilustrační obrázek

Využití včelích produktů má v přírodním a lidovém léčitelství velkou tradici. Tyto produkty jsou také dnes stále více populárnější a jsou i nadále předmětem vědeckých studií. Léčivé účinky má propolis, včelí pyl, mateří kašička a med.

Propolis

Jedná se o voskovou pryskyřici, kterou včely sbírají z pupenů a kůry stromů. Propolis je potřebný k zatmelení skulin a je nanášen v tenké vrstvě na vnitřní stěny. Lidé používali propolis již v dávných dobách. Například v Egyptě byl využíván k balzamování. Propolis je ve vodě nerozpustný a obsahuje celou řadu flavanoidů, vitaminů, kyselinu listovou, vitaminy E. Dále obsahuje důležité minerály jako: vápník, železo, mangan, křemík, chrom, kobalt, zinek a mastné kyseliny, enzymy a pyly.

Péče o ústní dutinu

Propolis lze použít při zánětu dásní a patří k účinným anestetikům tlumící bolest, například po vytržení nebo vrtání zubu. Propolis má také tyto pozitivní účinky:

  • tlumí účinky škodlivého záření na organismus,
  • podporuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti nemocem,
  • má silné baktericidní účinky a působí proti některým virům,
  • pomáhá při léčbě nachlazení a rýmy,
  • má podpůrný léčivý účinek při zažívacích potížích,
  • posiluje nervy,
  • urychluje hojení ran, proleženin, popálenin, bércových vředů,
  • pomáhá léčit svědění a plísňová onemocnění.

Upozornění

Propolis je možné získat ve formě kapslí, pastilek a tinktur, emulzí nebo masti pro vnější použití. Pastilky s propolisem se používají ke zmírnění bolesti v krku při nachlazení a infekcích. Lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí nebo trpí astmatem by se  měli doplňků s propolisem vyvarovat.

Včelí pyl

Včelí pyl je shromažďován z různých květů. Jakmile včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do pevných kuliček a ukládají ho do plátů. Odtud se pak může vyjmout a požít do plátů. Nejlepší kvalitu poskytují oblasti, kde roste hodně léčivých rostlin, pyl z ovocných stromů, kaštanů a jetele. Včelí pyl obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitaminy skupiny B, C, D, E, vápník, chlor, železo, draslík, hořčík, mangan a různé enzymy.

Alergická reakce

Včely shromažďují i pyl z květů rostlin, které vyvolávají alergickou reakci. Včelí pyl může být úspěšný při léčbě alergií a senné rýmy. Užíváním malého množství pylu se může snížit citlivost nemocného na alergizující složky, stejně jako při aplikaci specifické vakcíny. Imunitní systém při kontaktu s malým množstvím pylu vytvoří protilátky, jejichž úkolem jej poskytnout ochranu proti alergickým příznakům.

Význam pylu

Byly prokázány tyto pozitivní účinky pylu:

  • zvýšení obranyschopnosti organismu,
  • protibakteriální účinek, regulace trávení,
  • účinně působí proti průjmu a proti zbytnění prostaty,
  • působí proti anemii,
  • pomáhá při poruchách výživy a u jaterních chorob,
  • zvyšuje tělesnou i duševní výkonnost.

Upozornění

Včelí pyl je možné získat čerstvý nebo sušený, většinou v tabletách, tobolkách nebo granulátu.Dětem dávkujeme pyl velmi obezřetně, nejlépe po konzultaci s odborníkem. Někteří lidé mohou být na pyl alergičtí, pokud se objeví vyrážka nebo kopřivka, zarudnutí kůže, měli bychom s užíváním včelího pylu přestat. Doplňky s včelím pylem bychom měli zapíjet s větším množstvím vody. Lidé trpící alergií by se měli doplňků s včelím pylem vyvarovat.

Mateří kašička

Jedná se o mléčně bílou hmotu, která se tvoří ve slinných žlázách včelích dělnic a slouží jako zdroj potravy pro zárodky nových včelích matek. Mateří kašička obsahuje aminokyseliny, mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, C, D E, provitamin A, minerální látky, antibiotické látky a další neprozkoumané složky. Doporučuje se, aby lidé starší 55 let snědli denně lžičku medu s mateří kašičkou, což by mělo mít vliv na dlouhověkost. Byl také prokázán pozitivní účinek na regeneraci pokožky. Preparáty s mateří kašičkou působí proti odstranění vrásek a vylepšení kožních jizev. Pozitivní účinky byly také zaznamenány u léčby trudovitosti obličeje.

Význam mateří kašičky

Mateří kašička pomáhá při léčbě těchto potíží:

  • má podpůrný účinek při léčbě revmatických onemocnění,
  • zlepšuje léčbu jaterních chorob a pomáhá při rekonvalescenci,
  • pomáhá při klimakterických potížích, slábnutí zraku a sluchu

Upozornění

Doporučená denní dávka není přesně stanovena a záleží na přípravku, proto si musíme důkladně přečíst návod na obalu. Podávání mateří kašičky nemá výrazné vedlejší a nežádoucí účinky, velkou opatrnost musíme mít při podávání mateří kašičky dětem.

Včelí med

Med je znám zhruba již 15000 let. Med byl vždy používán nejen jako potravina, ale také jako zkrášlující prostředek. V medu se nachází široká škála minerálních látek (železo, hořčík, vápník, sodík, mangan, draslík) a také vitaminy (vitaminy skupiny B a vitamin C). Důležitou složkou, objevenou až v minulém století, jsou enzymy amyláza a sacharóza.

Med a spánek

Med stimuluje tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku a navozuje uvolnění a klidný spánek. Může také mírnit bolesti hlavy a neuralgii. Většinou se podává lžička medu na skleničku teplého mléka nebo teplé vody. Med se v nápoji rozmíchá a pomalu vypije.

Med v kuchyni

Jestliže chceme užít med jako lék, nesmíme ho zahřát na teplotu vyšší než 40°C, protože pouze tak zachováme všechny zdraví prospěšné látky. Med uskladňujeme vždy v tmavé nádobě. Příliš mnoho světla a kolísání teplot ničí antibakteriální látky v medu.

Med a sportovní výkon

Med je doporučován jako jeden ze základních článků výživy sportovce, protože zlepšuje činnost srdce a svalstva. Někteří sportovci užívají před závodem posilňující nápoj, který se skládá z půl litru citrónové a pomerančové šťávy, 100 ml kondenzovaného mléka a 3 lžic medu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.