Kód pojišťovny

Pravda o vodě

Ilustrační obrázek

Dostatečné množství vody tvoří základní podmínku pro zdravý organismus a správnou funkci tělesných orgánů, včetně zažívání, dýchání i vylučování. Jestliže našemu organismu vodu nedodáváme nebo ji dostává pouze v malém množství, mohou se dostavit zdravotní komplikace. Tělo potřebuje dostatek tekutin především v období, když bojuje s nemocí a při horečnatých stavech.

Co je to dehydratace?

Pokud náš příjem tekutin neodpovídá naši potřebě, měli bychom počítat s důsledky, které to pro naše tělo bude mít. První signál, že to s našim příjmem tekutin není zcela v pořádku je bolest hlavy. Mozek je orgán, který je tvořen ze 75 procent vody, a proto již mírný nedostatek tekutin se zmíněnou bolestí hlavy projeví. Mezi hlavní funkci vody patří skutečnost, že je doslova čističkou škodlivých toxických látek. Také naše ústní dutina dokáže upozornit na dehydrataci organismu. Tekutina v ústech má mírně desinfekční funkci, odstraňuje dutinu ústní zbytků potravy. Pokud máme tekutin nedostatek, v ústech a v krku dochází k množení bakterií, jazyk má bělavý povrch a máme pocit, že jazyk se nám doslova „lepí na patro" a náš dech není příliš vábný.

Důsledky dehydratace

Stejně jako květina, když nemá vláhu a vodu vadne, tak podobné je to s lidským organismem. Deficit pitného režimu se odráží také na stavu naší pokožky, která nedostatkem vody velmi trpí. Stává se suchou, bledou a má sklon k předčasné tvorbě vrásek. Při dlouhodobé dehydrataci začne tělo pracovat a odebírá si vodu z tkání a orgánů a současně se začne zahušťovat krev. Důsledkem je zpomalení trávicích procesů v organismu včetně trávení a vyprazdňování a z těla se nedostávají metabolické zplodiny. Dehydratace může vést až ke kolapsu organismu.

Kolik vody potřebujeme?

Úplné přesné pravidlo spotřeby vody neexistuje, ale jednoduché opatření, jak sledovat zda dostatečně pijeme, je barva naší moči. Pokud má moč tmavou barvu, je to varování, že pijeme málo. Doporučené denní množství tekutin je následující:

  • novorozenci - 90-150 ml/kg tělesné váhy
  • kojenci 1-12 měsíců 120-150 ml /kg tělesné váhy
  • děti do 6 let 1000 ml + 50 ml na každý kg nad 10 kg tělesné váhy
  • děti od 7 do 15 let  1500 + 20 ml na každý kg nad 20 kg tělesné váhy
  • dospělí 2500 ml a více

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.