Kód pojišťovny

Alergická rýma

Ilustrační obrázek

Alergickou rýmu má dnes asi pětina světové populace - a takto postižených stále přibývá. Jen v České republice ji má dvacet procent dospělých a asi deset procent dětí, přibližně tedy dva miliony obyvatel. U dětí se alergická rýma objevuje zhruba ve čtyřech letech věku. Pokud i vám často a vytrvale teče z nosu, je možné, že se alergie objevila i u vás.

Mnoho pacientů s alergickou rýmou své příznaky přechází nebo se je pokouší léčit sami, aniž by navštívili specialistu. Přestože dnes již existuje proti alergiím široká paleta lokálních přípravků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, rozhodně návštěvu lékaře neodkládejte, zejména při dlouhodobějších potížích. Díky vyšetření je možné stanovit konkrétní alergeny, které alergii způsobují. To je velmi důležité, protože je pak možné se jim aktivně vyhýbat a tím omezit potíže s onemocněním.

Pokud si nejste jisti, jestli máte rýmu způsobenou infekcí, znečištěným inverzním vzduchem nebo alergií, navštivte lékaře. Stále častěji se objevují případy, kdy alergie propukne až později, přispívat k ní může i nezdravý životní styl, stres, nadměrná zátěž spojená s alergeny.

Poznáte alergickou rýmu?

O alergické rýmě hovoříme, máte-li dva z uvedených příznaků: svědění nosu, kýchání, vodnatá sekrece a neprůchodnost nosní. Přetrvávají-li tyto příznaky jednu hodinu denně po většinu dní, jedná se o chronickou alergickou rýmu. K typickým nosním příznakům se někdy připojují i oční, například slzení, opuchlost či bolest očí. Uvádí se, že až sedmdesát procent pacientů s alergickou rýmou trpí zároveň nosními a očními obtížemi.Objeví-li se rýma v pylovém období, hovoříme o rýmě sezónní, v případě výskytu i v jiných měsících, o rýmě celoroční. Rýma ze znečištění ovzduší je zvýšenou reakcí sliznice nosní na jinou látku noxy než je alergen. Mívá podobný charakter jako rýma alergická, ale nebývá u ní svědění sliznic - spíše zahlenění a slizniční potíže. Alergickou rýmu mají na svědomí pyly, domácí zvířata a škůdci, dráždit nos mohou i intenzivní vůně, výpary z chemikálií nebo cigaretový kouř.

Neléčená alergie na pyl může vyústit v průduškové astma. To se vyznačuje opakujícími se záchvaty dušnosti a ztíženým, pískavým dýcháním či suchým kašlem. Alergie a s ní související astma patří k nejčastějším civilizačním chorobám. V Česku už má dnes alergii každé třetí dítě a v posledních deseti letech počet lidí s tímto problémem vzrostl dvojnásobně. Každý třetí dospělý má kvůli alergickým příznakům problémy s pracovní výkonností nebo únavou a více než polovina pacientů má potíže i se spaním. Děti jsou v důsledku alergie často ve výuce nepozorné, ospalé nebo unavené.

Léčba alergie

Nejjednodušší a zároveň nejméně možnou léčbou alergické rýmy je vyhýbání se alergenu. Během pylové sezóny se neprohánět po loukách, vyhýbat se zaprášeným koutům a vzdát se domácího mazlíčka. Dávejte pozor na pyl na oblečení a na kůži. Vždy, když přijdete domů z venku, převlékněte se do jiného oblečení. Pyl ulpívá i na látkách a zbytečně by vás dráždil i doma. Pomůže i sprcha, která vás zbaví pylových zrnek na pokožce. pro procházky je nejvhodnější časné ráno nebo pozdní večer, kdy je množství pylu v ovzduší nejnižší. Nejvyšších hodnot dosahuje kolem 17. hodiny.

Vyšetření u lékaře není bolestivé. Přítomnost alergií se zjišťuje pomocí jednoduchých kožních testů (prick test). Na vnitřní stranu předloktí se v pravidelných odstupech nanesou kapičky nejčastějších alergenů (směsi pylů, roztoči, různé druhy plísní). Malým bodátkem lékař pronikne skrz kapku do pokožky. Kožní reakce je odečítána za 15 minut, kdy se pak měří velikost pupenu a zarudnutí.

Mezi základní postupy léčby alergie patří symptomatická léčba, v jejímž rámci pacient užívá léky na potlačení příznaků - nosní či oční kapky, nosní spreje, tablety či sirupy. Dělí se na dva typy: systémové, které ovlivňují celé tělo, a lokální, které působí jen v místě alergické reakce. Nejznámějšími léky jsou kortikosteroidy a antihistaminika. Kortikosteroidy se nejčastěji uplatňují místně, antihistaminika se zase užívají v tabletách. Mnohé z nich přinášejí úlevu hned po užití. Léky se užívají dlouhodobě, ale pacienti jsou často „neukáznění" - jakmile se jejich stav zlepší, snaží se léky vynechat a k léčbě se vracejí, když jsou potíže opět nesnesitelné. Lidé se bojí léky brát delší dobu, někdy kvůli nežádoucím účinkům nebo z obavy před návykem. V tomto případě ale obavy nejsou na místě.

Jiný typ léčby vás může problémů zcela zbavit. Jedná se o tzv. vakcinaci neboli desenzibilizaci. Její princip spočívá v tom, že je pacientovi podáván samotný alergen. Organismus si tak na látku postupně zvyká a reaguje na ni sníženou vnímavostí. Taková léčba ale trvá několik let a je účinná jen u některých typů alergií. Lékaři ji doporučují především lidem, kteří jsou alergičtí na výměšky koček, na roztoče a na pyly stromů a trav.

Alergenová imunoterapie probíhá ve dvou fázích: během první z nich je pacientovi podáván alergen v postupně se zvyšujících dávkách, v druhé fázi dochází k pravidelné a dlouhodobé aplikaci alergenu již v ustáleném množství.

Formy alergenové imunoterapie jsou celkem tři. Lék může být do těla dopraven injekční stříkačkou, ve formě kapek podávaných pod jazyk nebo ve formě tablety podávané pod jazyk. Tableta pod jazyk patří mezi nejnovější způsoby léčby. Je určena k prevenci a léčbě alergií na pyl trav. Obsahuje extrakty z těchto trav: srha laločnatá, lipnice luční, jílek vytrvalý, bojínek luční a tomka vonná. Léčbu tabletou proti pylu trav je potřeba zahájit již několik měsíců před začátkem pylové sezony, aby si organismus na alergen mohl postupně zvykat a při setkání s ním pak méně citlivě reagoval.

Nové poznatky

Samozřejmě se testují i nové medikamenty či vakcíny. Ty musí prokázat účinnost v několika fázích studií: na tkáních nebo na zvířatech, pak se u lidí testuje, jestli neškodí, následně jestli pomáhají, a nakonec jestli jsou v něčem účinnější než doposud dostupné metody. Postupně se zvyšuje počet testovaných osob, které musí potvrdit účinek léku a účinky včetně nežádoucích se sledují i po jeho uvedení na trh.

Zjišťuje se, jak vznik a průběh alergií ovlivňují vnější faktory. Jde třeba o prostředí, v němž člověk žije, o vliv dědičnosti, ale vliv má i přítomnost stresu nebo stravovací návyky. Například nedostatek vitaminu D zhoršuje příznaky alergie a astmatu.

Stres a deprese u rodičů přispívají ke vzniku astmatu u dětí. Vědci v Portoriku sledovali 339 párů dvojčat - sledovali, jak jsou na tom v jednom roce a ve třech letech s astmatem, a zároveň se ptali rodičů na psychický stav. Potomci depresivních rodičů častěji končili kvůli astmatu v nemocnici, děti depresivnějších matek měly astma častěji. Kvůli stresovaným otcům zase děti dostávaly častěji steroidy. Užívá-li matka v těhotenství kortikosteroidy na alergickou rýmu, zvyšuje tím pravděpodobnost, že touto alergií bude trpět i její dítě.

Odborníci z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě zjistili, že před alergií mohou chránit užitečné bakterie. Když se potomkům matek-alergiček hned po porodu dodají do střev blahodárné bakterie E coli, projevy alergie výrazně klesnou.

Před alergiemi velmi dobře chrání i to, když dítě žije na venkově. Život mezi zvířaty chrání děti před alergií více než genetické dispozice. Pomáhá jim prý i kontakt s dobytkem či se slámou nebo pití neupraveného mléka. Odborníci také řešili to, zda k alergii napomáhá, když má dítě od narození v bytě psa nebo kočku. Studovali celé dva ročníky dětí, které se ve městě narodily, a konstatovali, že zvíře v prvním roce života nijak neškodí. Naopak v dlouhodobém pohledu může brzký kontakt se psem nebo kočkou alergické projevy snižovat.

Alternativní terapie

Nejste-li příznivcem užívání léků, sáhněte po bylinkách. Někomu v léčbě s alergií pomáhají např. přípravky z devětsilu, jinému pomohou probiotika, akupunktura nebo hypnóza.

Alergie patří mezi psychosomatická onemocnění, pomoci tak může i terapie. V každém případě však navštivte lékaře, který by měl být o vašich alternativních postupech informován.

Přikloníte-li se k homeopatii, budete muset převzít mnohem rozsáhlejší zodpovědnost za léčení, než by tomu bylo v případě, že byste vyhledali lékaře. Patrně budete také muset změnit stravu a životní styl.

Je těžké přesně určit, jak hypnoterapie proti alergiím působí, takto postižení lidé však s úspěchem používají techniky snižující stres a přecitlivělost ke zmírnění nebo dokonce úplnému odstranění alergických stavů, např. astmatu a ekzému. Kineziologové vycházejí z názoru, že alergie postihuje sílu svalů, a proto určují alergen tím, že měří reakci svalů na podezřelé látky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.