Kód pojišťovny

Hubnutí bez hladu

Ilustrační obrázek

Zhubnout pět kilogramů dokážete sami bez pomoci odborníka. Lidem, kteří mají jen pár kilo navíc, většinou stačí soustředit se na jídelníček. Při hubnutí byste rozhodně neměli mít hlad. A ještě důležitější je, aby se vám podařilo rozbít všechny zažité stereotypy, kdy jíte, ač hlad nemáte, protože jedí ostatní, protože vás někdo naštval, protože nevíte, co dělat jiného , protože běžně jíte u televize.

Neochuzujte se při hubnutí o požitek z jídla. Pokud vás to nutí ze zvyku si naložit plný talíř, používejte talíře menší. Pokud jste byli odmala zvyklí jíst rychle, pokuste se jíst občas hůlkami nebo levou rukou. Jíst méně je pro hubnoucí alespoň zpočátku účinnější, než kdyby se snažili jíst zdravě, protože to není vždy totéž. Důležité je, aby v jídle byl dostatek bílkovin, a naopak méně sacharidů. Pozor si dejte na mnohá jídla z prodejen se zdravou výživou - jsou sice zdravá, ale mohou obsahovat velké množství sacharidů.

Dokud nerozeznáte a nebudete respektovat signály hladu, povedete neustálý boj se sebou samými. Pokud například v době oběda hlad nemáte , ale najíst se stejně půjdete, neodsuzujte se za to. Zjistěte, kolikrát do týdne jíte, aniž byste měli fyzicky pocit hladu. Možná zjistíte, že je to dost často. A právě to je jeden z důvodů vašich nadbytečných kilogramů. Uvědomíte-li si to, učinili jste první krok ke změně k lepšímu. Většina přirozeně štíhlých lidí totiž jí ne proto , že je čas na oběd, ale proto že má hlad.

Diety a pohyb

Uvědomte si, že vaše tělo existuje díky jídlu. Máte tedy jedinou možnost - zaměstnat mozek něčím jiným, aby na jídlo nemyslel jindy, než když je to potřeba. Dieta je riziková, je-li jednostranná a nevyvážená, nebo kdyby se jí řídili děti, dospívající, těhotné ženy nebo lidé, kteří mají vzhledem ke svému zdraví nějaké zvláštní potřeby.

Nedáte-li si říci a diety začínáte hladověním, zdolá vás nakonec únava. Budete příliš unavení na to, abyste něco změnili,začali chodit cvičit a vůbec měli nějaký důvod k hubnutí. Vaše tělo se navíc naučí vyjít s minimem energie. Metabolismus se zpomalí a začne si hledat jiné zdroje, z nichž by mohl brát potřebnou sílu. Najít ji může pouze ve svalech. Pokud opravdu zhubnete - tak jen tím, že ztratíte hodně vody a svalů. Pak začnete „normálně jíst" a zmatené tělo začne ukládat tuk. Svaly zase musíte pracně vytvořit a udržovat. Tuk získáte snadno. To je také důvod, proč většina lidí svá původní kila rychle nabere zpátky. Musíte se naučit jíst pravidelně, i když na jídlo nemáte chuť, musíte jíst šestkrát denně. Jakmile se spokojíte jen se třemi porcemi za den, nebude tělo chtít spalovat a bude ukládat tuk. Ppodobně je třeba zpravidelnit i cvičení - to by mělo být intenzivní, ale maximálně dvakrát až třikrát týdně. Vyšší zátěž by tělo opět přiměla k pomalejšímu spalování. Důležité také je, aby se při pohybu člověk alespoň půlhodiny pohyboval v aerobním pásu, kdy jeho teplová frekvence překročí  130 tepů za minutu, teprve pak by měl posilovat. Výzkumy ukázaly, že pouhý měsíc aerobního tréninku stačí k tomu, aby se ve vašem těle výrazně zvýšila aktivita enzymů, které se účastní metabolismu tuků. Budete-li se tedy pravidelně hýbat, vaše tělo bude lépe využívat tuky jako zdroj energie. Vyberte si cvičení, které vás bude bavit, a přidávejte je do svého týdenního režimu postupně. Je to osvědčenější postup, než kdybyste se rozhodli, že hned od pondělí budete třikrát týdně chodit na zumbu. Takové odhodlání totiž málokomu vydrží.

Pokud se vám podaří zbavit se kilogramů navíc, vytrvejte ve svých nových jídelních návycích. Dávejte si pozor na výkyvy ve váze. Občas to ujede většině lidí, ale dvě tři kila by vám měla „ulétnout" nejvýš jednou ročně. Při častějších výkyvech totiž hrozí zvyšování množství tuku v těle, a naopak úbytek svalů.

Reálné cíle

Napište si, kolik chcete zhubnout, a rozhodněte se, za jak dlouho shodíte prvních pět kilo. Ideálem je půl až jeden kilogram týdně. Napište si, proč chcete zhubnout, největší šanci mají ti, kteří hubnou kvůli sobě. Podle odborníku se nejvíce „drží" racionální typy. Emotivní typy často oddalují počátek hubnutí, těžko se zbavují svých požitků.

Nejméně úspěšní jsou lidé, kteří se rozhodli hubnout, protože si jejich štíhlost přeje někdo jiný. Ženy hubou zejména pro krásu, chtějí se líbit sobě i ostatním. Muži nejčastěji uvádějí zdravotní důvody. U mužů však hodně záleží na věku - ve středním věku obvykle tvrdí, že vzhled není pro ně důležitý, a negativní emoce způsobené nadváhou neradi přiznávají. Nadváha se v tomto věku odráží na kondici a zdravotním stavu. Muži se často odhodlávají k hubnutí, když je lékař vystraší hrůznou prognózou.

Nejděte proti přírodě, máte-li váhu, která biologicky náleží vašemu tělu. Abyste váhu dostali pod bod, který je tělu vlastní, je to za cenu takového úsilí, že to nemůžete vydržet dlouhodobě. Pokud se vám při rozumném hubnutí váha zastaví, buďte hrdí na svůj úspěch. Jinak prožijete svůj život neustálým hubnutím.

Stále více se poukazuje na roli psychologa v léčbě obezity. Právě on může pomoci, ukáže-li se, že za obezitou stojí frustrace v manželství, stres. Může odhalit příčiny obezity táhnoucí se už od dětství nebo dospívání.

Sport vás musí bavit

Běh je jedním z nejpřirozenějších pohybů, které vykonáváme. Spálíte při něm za stejný čas více kalorií než při jiném sportu. Běh je ideální sport pro získání dobré kondice a má pozitivní vliv na srdeční činnost - „běhání" však musí být pravidelné, minimálně třikrát týdně 30 až 60 minut. Málo trénovaní by měli začít s nízkými tréninkovými dávkami. Pokud jste dlouho nesportovali, buďte opatrní. Běh není vhodný pro netrénované jedince s nadváhou, protože neúměrně zatěžuje pohybový aparát. Lidem s nadváhou se doporučuje rychlá chůze se speciálními holemi - nordic walking.

Pravidelná chůze rozvíjí vytrvalost a sílu. Při větších objemech může být turistika účinnou pohybovou aktivitou pro spalování tuků. Pravidelná chůze zvyšuje staživost srdečního svalu a jeho elasticitu, zvyšuje srdeční práci. Díky chůzi srdce lépe pracuje. Při nordic walkingu pracuje v našem těle asi devadesát procent všech svalů. Kromě zlepšení kondice při ní dochází k posilování svalstva horní části těla a nohou.

Běh na lyžích je silově-vytrvalostní sport, při jízdě tedy dochází také k zatížení dýchacího a oběhového systému. Výhodou je i to, že riziko zranění je poměrně malé. Rekreačním sportovcům nabízí kromě pohybu na čerstvém vzduchu možnost shodit „vánoční" kilogramy. Spálíte při něm totiž od 600 do 900 kalorií za hodinu. Ne každý má však možnost běžkovat pravidelně. Podle odborníka by bylo ideální, kdybychom se na běžky dostali dvakrát až třikrát týdně. Pokud to myslíte s běžkami alespoň trochu vážně, měli byste jezdit alespoň jedenkrát za 14 dnů na víkend. Při jízdě na běžkách dochází ke komplexnímu posílení svalového aparátu, do pohybu se totiž zapojují svaly jak horních končetin při odpichu holemi, tak dolních končetin při odrazu. Posiluje se však i břišní a zádové svalstvo.

Pro kondici je dobrý jakýkoli tanec tři až čtyřikrát týdně. Velmi dobré jsou břišní tance a latinskoamerické tance. Velmi oblíbená je zumba, tedy kombinace posilovacích cviků a tanečních kroků tanga, samby, mamby za doprovodu latinskoamerické hudby.

Jízda na kole je sportem, při kterém můžete hubnout a zároveň zvyšovat fyzickou kondici. Jezdit však musíte pravidelně a postupně zvyšovat zátěž. Většina lidí si myslí, že díky pravidelné jízdě na kole zhubne v oblasti hýždí a nohou, je však jedno, jaké svaly zatěžujeme, to na hubnutí nemá žádný vliv. Tělo si samo rozhoduje o tom, z jakého místa začne tukové zásoby spalovat. Pokud budeme jezdit do kopců a na těžší převody, měli bychom počítat s tím, že na hýždích a nohou dojde k nárůstu svalové hmoty, což se odrazí i ve snížení hmotnosti, protože svaly i v klidu spalují mnohem víc energie než okolní tkáně. Jízdu na kole bychom měli doplnit posilováním břišních svalů, které při této aktivitě nejsou vůbec zapojeny.

Plavání neslouží jen jako pomocník při rehabilitaci, podporuje celkovou vytrvalost a odolnost organismu. Správně provozované plavání je fyziologicky nejvhodnější cvičení. Střídá totiž napětí s relaxací, což příznivě působí na činnost pohybového aparátu, krevního oběhu, nervové soustavy a dýchacího ústrojí. Pobyt ve vodě má také termoregulační efekt. Pro obézního člověka je plavání nejvhodnějším sportem.Odlehčí mu kosti a klouby od nadměrné váhy. Plavání je tak pro lidi s nadváhou jakýmsi odrazovým můstkem - začnou se totiž hýbat a po určitém čase mohou přejít na jinou pohybovou aktivitu, při níž se dostaví větší hmotností úbytky.

Upřednostňujete-li relaxační cvičení, dobrou volbou je pilates. Tato metoda podobná power józe je sloučením prvků klasického rehabilitačního cvičení a východních cvičebních systémů, z nichž nejvíce patrný je vliv jógy. Pilates je určen lidem s chronickými bolestmi zad, po úrazech a s nadváhou. Vhodný je i pro těhotné ženy a pro ženy mající problém s inkontinencí. Soubor cviků je vytvořen tak, že procvičíte všechny partie těla, posílíte všechny svalové skupiny (i ty, o nichž jste dosud nevěděli...). Cviky jsou založeny především na přesnosti pohybu a na správném dýchání. Základem cvičení je posílení nejhlubšího břišního svalu v souladu s posílením svalů zádových a hýžďových.

Vsadíte na přístroje?

Neinvazivní liposukce ultrazvukem zvaná kavitace se může stát bezbolestnou cestou k hezčí postavě. Působením ultrazvuku se v tukových buňkách tvoří bubliny, které zapříčiní prasknutí tukové buňky. Její obsah se vyprázdní do mezibuněčného prostoru a tam je zpracován lymfatickým systémem. Uvedený obsah tvoří vyšší mastné kyseliny a triglyceridy, které jinak slouží tělu jako zásobárna energie. Část tohoto obsahu je v těle zpracována játry a zbývající část spálena ve svalových vláknech.

Několik dní před ošetřením je třeba dodržovat režim tak, aby výsledek ultrazvukové liposukce byl co nejviditelnější.. Dbáme dostatečně na pitný režim. Tedy dva a půl až tři litry tekutin denně, které se postarají o rozproudění lymfy. Před kavitací se vzdáme tučných jídel, kávy a alkoholu. V den ošetření je vhodné přidávat si do neperlivé vody šťávu z citronu, protože to podporuje aktivitu lymfatického systému.

V každém studiu musíte před ošetřením vyplnit dotazník o svém zdravotním stavu, prodělaných nemocech a lécích, které berete. Kavitaci lze provádět na lýtkách, pažích, bříšku, zadečku, bocích, stehnech, kolenou i zádech. Masérka si může fixem označit žádoucí partie, aby pak mohla po zákroku změřit výsledek.

Procedura začíná lymfodrenáží. Uvolnění hlavních lymfatických uzlin je důležité proto, aby rozprouděná lymfa mohla dobře odtékat a nehromadila se před uzlinami. Provádí se krouživými pohyby a mírným tlakem na určených místech. Lymfodrenáž  rozproudí lymfu a zlepší tak vyplavování tkáňového moku, odpadních látek a především uvolněného tuku z těla. Pomáhá tak játrům, která po kavitaci zpracovávají všechen uvolněný tuk.

Po této přípravě masérka aplikuje na ošetřovaná místa vodivý gel, díky kterému bude ultrazvuk z hlavic pronikat pod kůži. Nelekněte se, zpočátku uslyšíte pískání v uších, které vydává ultrazvuk. V oblastech, které budou ošetřovány, ucítíte mírný tlak a mravenčení. Nebojte se říci, že je vám tlak nepříjemný, masérka jej přizpůsobí vašim pocitům. Tlak bývá nejčastěji nepříjemný okolo kostí a kloubů nebo pokud je tuk hodně ztvrdlý. Kavitace se provádí dvěma hlavicemi, z nichž druhá je vakuová. Vakuum jemně nadzvedne povrch kůže a díky tomu je ultrazvuk v nejtěsnějším kontaktu s určenou partií. Celá procedura trvá asi hodinu. Při jednom zákroku se ošetřuje pouze jedna až dvě partie blízko sebe, například břicho a boky. Už po prvním zákroku se dostavuje úbytek o jednu konfekční velikost. Jedná se o dva až čtyři centimetry. Další ošetření může proběhnout za sedm až deset dní.

Po kavitaci vám masérka ještě na ošetřovaných partiích udělá zábal, a to buď skořicový nebo z hroznového vína, a zabalí vás do potravinové fólie. Po kavitaci si tak ještě odpočinete dvacet minut v lymfodrenážních kalhotách. Opět se podpoří tok lymfy a z těla se snáze odstraní rozpuštěné tuky. V následujících čtyřech dnech je velmi důležitý pitný režim, naopak se opět vyhýbáme kávě, alkoholu a tučným jídlům.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.