Kód pojišťovny

Pečujte o střeva

Ilustrační obrázek

Nejen náš zevnějšek, ale také i naše vnitřní orgány si zasluhují péči. Detoxikací zažívacího ústrojí můžeme předejít kožním, vylučovacím a zažívacím potížím, infekcím, bolestem kloubů nebo také migrénám. Tlusté střevo patří k nejdůležitějším vylučovacím orgánům v organismu. Jeho úkolem je zbavit tělo veškerých jedovatých, kvasících a hnijících odpadních látek. Mimo to také získává ze zbytků strávené potravy živiny, které nestačilo vstřebat tenké střevo. Střeva hrají velmi významnou roli při fungování imunitního systému.



Přemnožení bakterií



V jistých podmínkách se mohou škodlivé bakterie nebo kvasinky přemnožit a ty jsou následně zdrojem toxického odpadu ve střevech, oslabují imunitní systém a způsobují infekce,které mohou poškozovat orgány a důležité funkce našeho organismu. Za příčiny se považuje například nesprávní životospráva, nedostatek pohybu, spánku nebo stres.



Kandidóza



V důsledku zanedbané péče o střeva může dojít k nadměrnému zmožení kvasinek Candida albicans, zvaná kandidóza. Tato parazitická kvasinka osídluje střeva, pohlavní ústrojí a krk. V případě, že dojde k jejímu přemnožení okrádá tělo o důležité živiny, poškozuje tkáně a dochází k celkovému oslabení imunity.



Zácpa



Mezi prvotní příčinu řadu onemocnění patří zácpa. Nahromaděná stolice ve střevech způsobuje špatné vylučování odpadních látek. Ty poté přecházejí do krve a dochází k její otravě. Zanesené střevní stěny neumožňují dostatečné vstřebávání výživných látek ze stravy. Naše buňky potom postrádají základní stavební materiál pro obnovu  a tvorbu energie.



Komplikace



Přemnožení patogenních bakterií a kvasinek může mít velké negativní důsledky. V trávicím ústrojí se může jednat o průjmy, plynatost, nadýmání, zápach z úst nebo zánět tlustého střeva. Dále se mohou objevit kožní potíže, bolest kloubů, svědění, ekzém, akné nebo padání vlasů. U pohlavních orgánů dochází k bílému výtoku, zánětu močového měchýře, poruchám menstruace. Negativní může být také dopad na psychiku. V důsledku přetížení organismu negativními toxiny dochází ke ztrátě imunity, infekcím, chronickým onemocněním a celkové vyčerpanosti.



Zdravé potraviny



Jestliže  chceme nemocem střev předcházet nebo je léčit, musíme v první řadě vytvořit příznivé podmínky pro množení normální střevní mikroflóry. Pomocí vnitřní očisty získá naše tělo opět ztracenou energii. Kvalita potravin má zcela zásadní význam pro celkové zdraví a stav našich střev. Zdravá strava dokáže nastartovat v těle správnou regeneraci. Upřednostňovat bychom měli celozrné obiloviny, luštěniny a nezapomenout nesmíme také na zeleninu a ovoce. Podstatný je také příjem vlákniny, která udržuje střevní peristaltiku a odvádí z organismu škodlivé toxiny.



Na co si dát pozor?

 

  

 

Určitě bychom se měli vyvarovat jednoduchých cukrů a výrobků z bílé mouky. Důležité je také omezit všechny druhy sladkostí, ovocný cukr, umělá sladidla, konzervační látky, veškeré konzervy, sladké limonády . Dále bychom to neměli přehánět s nadbytkem živočišných potravin, loupaných obilovin nebo alkoholických nápojů. Pro zdraví je také rozhodující dostatek spánku a správná relaxace.



Nesmíme opomenout



Náš každodenní jídelníček by neměl být ochuzen o zeleninu, protože má vysoký obsah chlorofylu, který je jednou z nejdůležitějších látek pro čištění střev, jater a krve. Jeho klad spočívá v odvádění toxinů z vnitřních orgánů těla a tkání. Má velké antibakteriální účinky, potlačuje růst patogenních anaerobních bakterií a výrazně podporuje správnou funkci jater a tím pročišťuje krev. Chlorofyl můžeme najít v v běžné zelenolisté zelenině (petrželová nať, špenát, zelí, salát, kopřiva nebo pampeliška).  Vůbec nejvíce ho však najdeme v zelené sladkovodní řase.



Co je to chlorella?


Jedná se  o jednobuněčnou mikroskopickou řasu, která patří k nejstarším formám rostlinného života na Zemi. Pro svůj bohatý komplex živin a vzácných fytonutrientů je velice ceněna. Má také velký význam pro trávicí ústrojí a navíc je velmi bohatá na minerály, které organismus nutně potřebuje pro neutralizaci kyselého prostředí. Mezi další přínos chlorelly patří její podpora u jedinců, kteří mají oslabený organismus, pro dlouhodobě nemocné nebo po rekonvalescenci. Chlorella je také výborný doplněk při půstu a dietách a je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.