Kód pojišťovny

Cévní mozková příhoda

Ilustrační obrázek

Cévní mozková příhoda  neboli ictus (lidově mrtvice), je poměrně velmi těžké onemocnění, které může dotyčného ve svém důsledku plně invalidizovat. Rizikových faktorů, které pravděpodobně vedou ke vzniku cévní mozkové příhody je více. Mezi ty základní patří: neléčený vysoký krevní tlak, ateroskleróza (kornatění tepen), nesprávné stravovací návyky, vysoká hladina tuků, diabetes, nedostatek pohybu, kouření a stres. Veškeré tyto rizikové faktory jsou lidem známé, ale bohužel je stále dost opomíjíme.

Jaký je průběh onemocnění?

Cévní mozkovou příhodu rozdělujeme na několik typů, podle příčiny a míry postižení, vždy se však jedná o postižení centrální nervové soustavy. Toto onemocnění patří mezi  nejčastější onemocnění mozku. Mezi nejlehčí formu patří tranzitorní ischemická ataka, kdy nervové postižení odezní do 24 hodin a nezanechá žádné následky. Výraznějším postižením je tzv. reverzibilní ischemický neurologický deficit, kdy příznaky trvají více než 24 hodin a odezní do 14 dnů od začátku potíží. Dokončená cévní mozková příhoda je stav, kdy dojde k ucpání tepny a následnému zhoršení nebo až zamezení prokrvení příslušné oblasti mozku. Ucpání se děje v důsledku aterosklerózy - zúžením tepny nebo ucpáním trombem. Ischemicé cévní mozkové příhody vznikají často ve spánku za klidu a postižený se probudí s ochrnutou polovinou těla. Daleko dramatičtější je hemorrhagická - „krvácívá" cévní mozková příhoda, kterou velká část postižených nepřežije. Často navazuje na stres, rozčilení nebo fyzickou zátěž.

Fyzické postižení

Podle místa postižení mozkové tepny se také projeví i fyzické postižení pacienta. Nejčastěji bývá defekt v oblasti střední mozkové tepny, která zásobuje vnitřní část mozkové polokoule, a to vždy na opačné straně, než je postižení těla. Při postižení mozkového kmene dochází často ke smrti, při postižení mozečku potom k poruchám rovnováhy, řeči. Podle typu ochrnutí a dalšího postižení, jako jsou poruchy vyjadřování a porozumění, jsou lékaři schopni identifikovat lokalizaci defektu v mozku.Nejčastěji se provádí vyšetření pomocí počítačové tomografie.

Léčba

Základní léčbu tvoří farmakoterapie a rehabilitace. Postižení začínají cvičit již na nemocničním lůžku a pak pokračují rehabilitačních odděleních. Další možností je pobyt v rehabilitačním ústavu nebo lázeňská péče.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.