Kód pojišťovny

Zuby potřebují péči

Ilustrační obrázek

Krásné zuby jsou předpokladem krásného úsměvu. I když stomatologové v současné době dokážou udělat úplné divy, pravidelnou péči nám nevynahradí ani ta nejdražší zubní pasta. Při péči rozhoduje kartáček a zubní pasta. Správný způsob čištění zubů nám umožní odstranit například tzv. zubní kámen. Vhodné je také používání mezizubních kartáčků, dentálních nití nebo kartáčků  na jeden zub, pomocí kterého můžeme masírovat okolí dásní.

Bílé a bělejší

Častým problémem o kterém se mluví, jsou zabarvené zuby. Barva zubů je dána, ale kuřáci, pijáci velkého množství kávy a červeného vína si velmi často stěžují. Zuby barví také špenát, sójová omáčka, červená řepa, borůvky. Zuby lze zesvětlit o nějaký odstín, buď speciálním postupem v ordinaci, kosmetickými pomůckami z lékárny a také zubními pastami s bělícím efektem.

Dásně

Velmi častým onemocněním dásní bývá gingivitida. Jedná se o chronický zánět dásní, jejíž hlavní příčinou je podcenění pravidelné důkladné péče. Na zubech, výplních, korunkách a snímatelných náhradách dochází k usazování zubního plaku, který obsahuje bakterie. Toxiny dráždí dáseň a jako další komplikace vzniká zubní kámen. Dásně jsou citlivé na dotek a krvácejí. Na vzniku gingivitidy se podílí stres, kouření, diabetes, vyšší věk, genetické dispozice, výživové nedostatky a také hormonální změny.

Jazyk

Ve východní medicíně se podle barvy jazyka, přítomnosti povlaku a jeho jakosti posuzuje stav vnitřních orgánů. Hygieně jazyka je věnována velká pozornost a samozřejmostí je čištění jazyka ráno a večer. Pravidelné čištění jazyka slouží také i jako prevence chronických bolestí v krku.

Dětské zuby

O zdraví dětského chrupu rozhodují ve velké míře rodiče. Zubní kaz a následné onemocnění zubu sice neohrožuje život dítěte, ale léčba zubu s kazem je nepříjemná a nákladná. S návštěvou zubního lékaře bychom neměli otálet a důkladnou péči bychom měli věnovat i mléčnému chrupu. Navíc v dětském věku dítě získává návyky, jak správně o zuby pečovat. Velkou zátěž pro dětské zuby představuje strava, především slazené nápoje, různé sladkosti a naprostý nedostatek zeleniny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.