Kód pojišťovny

Svalové křeče

Ilustrační obrázek

Každý, kdo sportuje určitě ví, co jsou to svalové křeče.

Tyto stahy se zpravidla objevují na svalech nohou a mohou se objevit při běhu nebo chůzi, popř. zcela nahodile. Nejčastěji se vyskytují v noci ve spánku, ale také např. odpoledne nebo večer v sedu za pracovním stolem nebo, když jsme v klidu. Intenzita svalových křečí se může lišit. Ve většině případů se jedná pouze o mírné kontrakce, které lze zvládnout lehkou masáží a mírným pohybem v malém rozsahu. V případě, že dojde k zablokování svalu, ještě po uvolnění sval po delší dobu bolí.

Proč vznikají svalové křeče?

Svalové křeče vznikají v důsledku přetěžování, absolvováním skokově většího zatížení než jsme zvyklí nebo trvalého překračování limitů organismu, především v horkém prostředí. Porovnání velikosti zatížení  (rychlost běhu a uběhnuté vzdálenosti) si můžeme porovnat podle tréninkových záznamů. Křečemi trpí běžci zejména ve vyšším věku a rozhodující je také teplota prostředí. Také nedostatek hořčíku a tekutin jsou důležitými faktory, které se podílejí na vzniku křečí. Také mnoho léků , které snižují cholesterol, způsobují jako vedlejší účinek svalové křeče.

Několik tipů , jak vyzrát nad křečemi

  • Delší a pomalejší zahřátí před výkonem.
  • Zkrácení tréninkové dávky.
  • Mírnější tempo na začátku cvičení.
  • Zkrácení tréninkové dávky v horkých letních dnech.
  • Dostatečný pitný režim, doplnit deficit hořčíku, popř. podávat solné tablety.
  • Pro sportovce je také důležitý přísun sodíku.

Další význam sodíku pro sportovce

Sodík je součástí izotonických nápojů, které mají zvýšit rychlost vstřebávání vody a také zabránit dehydrataci organismu v průběhu fyzické zátěže. Dále je důležitý pro tělesný růst, stimuluje činnost ledvin, podporuje metabolismus minerálů, podporuje vylučování žaludečních šťáv a zabraňuje vyčerpanosti.

Vysoký krevní tlak

Lidé, kteří trpí vysokým krevním tlakem by měli v každém případě konzultovat užívání produktů s vysokým obsahem soli se svým ošetřujícím lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.