Kód pojišťovny

Problémy s kůží

Ilustrační obrázek

Lidská kůže má díky kolagenu a elastinu úžasnou schopnost se roztáhnout a potom opět smrštit do původního stavu. Kůže se natahuje v těhotenství, při přibírání na váze, v důsledku některých zranění atd. V případě, že se kůže natáhne příliš, škára může popraskat a v kůži vzniknou červené ranky a po nich zůstanou bledé pajizévky.

Kolagen

Patří k nejvíce zastoupeným druhům tkáně v lidském těle. Jedním z druhů pojivové tkáně je právě kolagen. Tvoří zhruba tři čtvrtiny suché váhy kůže. Kolagen je tuhá nepoddajná látka a skládá se ze svazků proteinových vláken, které mají schopnost se natáhnout pouze do určité míry. Jeho pevnost a odolnost vůči zátěži se postupně zhoršuje s věkem  a s působením slunečního světla. Pro tvorbu proteinové složky kolagenu je velmi důležitý vitamin C.

Elastin

Elastin patří k dalšímu základnímu proteinu lidské kůže a na rozdíl od kolagenu je pružný. Podobně jako kolagen kůži zpevňuje, ale kromě toho ji také dodává důležitou elastičnost. Za tvorbou vrásek se pravděpodobně skrývají změny ve struktuře elastinu, ale důležitou roli hrají také následující faktory: poškození buněk oxidací a přirozené stárnutí organismu. Kolagen spolu s elastinem jsou v těle obklopeny vodným roztokem mnoha látek. Z toho důvodu je pro kůži rovněž důležitý pitný režim.

Oxidace

Ze znečištěného prostředí, cigaretového dýmu a dalších zplodin přijímáme volné radikály. Volné radikály prokazatelně působí na vznik mnohých onemocnění: Alzheimerovy choroby, rakoviny, srdečních chorob atd. Je důležité říci, že volné radikály vznikají v kůži působením slunečního záření a také ve zbytku těla při přeměně kyslíku na energii. Bohužel volné radikály působí zhoubně téměř na všechno- rozkládají tuky, proteiny, pojivové tkáně a nukleové kyseliny.

Co podporuje oxidaci?

  • kouř z cigaret
  • průmyslové znečištění
  • spálené  a připečené pokrmy
  • dlouhý pobyt na slunci
  • viry a bakterie
  • pesticidy a alkohol

Je slunce nepřítel kůže?

Slunce vysílá mnoho druhů záření. Krátkovlné záření nepropustí stratosféra a ozónová vrstva. Největší problémy však způsobuje ultrafialové záření typu B a C, ale velký vliv se také přisuzuje i jiným druhům záření. UVB paprsky mají kratší vlnovou délku než UVA paprsky a z toho důvodu jsou škodlivější. Také pronikají hluboko do kůže a vytvářejí spáleniny. Kůže následně pálí a rudne. UVA paprsky vyvolávají oxidační procesy v buňkách a pojivových tkáních kůže. Tím způsobuje její spálení a stárnutí. Škodlivé jsou všechny typy UV záření, protože se podílejí na poškození buněk na molekulární úrovni. Působení škodlivých  vlivů je v posledních letech stále intenzivnější, protože ozónová vrstva slábne a propouští k zemskému povrchu stále větší UV záření.

Citlivost kůže

Spálení a stárnutí kůže nejsou jediné negativní důsledky způsobené slunečním zářením. Ultrafialové záření také oslabuje činnost imunitních buněk v kůži. U některých citlivých jedinců může dojít k tzv. polymorfní světelné erupci, která je někdy zaměněna za potničky nebo alergii na opalovací krém. Citlivost kůže na ultrafialové záření mohou také zvyšovat různé chemické látky, které se nacházejí v potravinách, kosmetických přípravcích nebo léčivech.

Jak předejít poškození kůže?

  • Je vhodné omezit pobyt na slunci mezi  desátou a jedenáctou hodinou dopolední a třetí a čtvrtou hodinou odpolední.
  • Měli bychom nosit ochranné brýle a pokrývku  hlavy.
  • Používáme pouze kvalitní opalovací krémy s dostatečným ochranným faktorem.
  • Jíme potraviny, které jsou bohaté na antioxidanty.
  • V případě, že bereme nějaké léky, ověříme si, zda nejsou fotosenzitivní.

Kouření

O tom, že koření škodí zdraví, není pochyb. Každá cigareta obsahuje speciální účinné složky tzv. toxiny, které způsobují zužování cév, brání pokožce v okysličování a také ji zbavuje zdravého vzhledu. Při spalování tabáku přijímají také pasivní kuřáci jak aktivní, tak i pasivní kuřáci do těla velké množství volných radikálů.

Péče o nehty

Nehty jsou v podstatě prodloužením naši kůže a jsou tvořeny tvrdými, těsně semknutými buňkami keratinu z pokožky. Poskytují důležitou ochranu konečkům prstů, které jsou bohaté na nervová zakončení. Zdravé nehtové lůžko je zevnitř hojně zásobené krví, a má proto zdravě růžovou barvu. Změna barvy struktury kůže nehtů může být projevem skrytého onemocnění, deficitu některých látek, působení škodlivé látky nebo nedávného úrazu.

Ukazatel zdravotního stavu

Kůže je také objektivním ukazatelem našeho zdravotního stavu. Dává signály o tom, jaký je stav vnitřního prostředí. Abychom udrželi svou kůži zdravou a zpomalili její stárnutí, je podstatné vnímat ji živý orgán, který potřebuje opečování a výživu jak z venku, tak i ze vnitř.

Tuky

Nenasycené mastné kyseliny udržují buněčnou stěnu celistvou a pružnou a přímo tak ovlivňují, co se dostane dovnitř buňky a co ven. Jestliže chybí buňce v buněčné stěně tuky, sníží se její schopnost zadržovat vodu a ztratí svou plnost. Při nedostatku nenasycených mastných kyselin kůže vadne, vyschne, je svědivá a zanícená. V naší stravě by neměly chybět ryby, ořechy, semena a oleje.

Hojení kůže

Jakékoli poranění a oděrka na kůži nastartuje v kůži neuvěřitelné množství regeneračních procesů. Například drobná říznutí se zpravidla hojí do druhého dne, ale oděrky se hojí nejprve strupem. V případě, že rána sahá o něco hlouběji, proces hojení bývá komplikovanější. První fáze zánětlivá, kdy se okraje rány postupně pokryjí tenkou vrstvou krevní sraženiny. Ta má za úkol chránit porušenou tkáň. Záněty a otoky také urychlují přísun imunitních buněk,které mikroby a další buňky obklopí a pohltí. D9ky rychlému množení buněk dochází v další fází k prorůstání nové kůže. Někdy dochází ke vzniku jizvy, která v případě, že svou velikostí přesahuje rozměry zranění se nazývá keloidní.

Co ovlivňuje rychlost hojení?

Hojení kůže je proces, který probíhá v několika dějích  a v některých případech v pozoruhodně krátkém čase. Při obnově kůže jsou rozhodujícími ději dělení buněk a růst kolagenu. Důležitý je také přísun: vitamínu C, zinku , vitamínu E, vitaminu A, B komplexu.  Hojení popálenin probíhá podobně jakou u ostatních ran a vyžaduje si také stejnou péči i výživu. Vážné popáleniny však musí být ošetřeny lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.