Kód pojišťovny

Ženské starosti

Ilustrační obrázek

S poruchami menstruačního cyklu se můžeme setkat v každém věku, nejčastěji je to v období dospívání, po porodu a v období před nástupem klimakteria. Pokud je menstruační cyklus bez výrazných bolestí a problémů, zpravidla jej až tak nevnímáme. Jiná situace nastane, pokud nám menstruace hlouběji zasáhne do běžného života. Pak je dobré navštívit lékaře. Je až překvapivé, kolik žen i v dnešní době své problémy s menstruací zlehčuje, a dokonce při preventivní prohlídce, pokud se lékař sám nezeptá, své problémy lékaři nesdělí.

Pojmy „menstruace, menses" pocházejí z latinského „mensis" (měsíc), které souvisí s řeckým „mene". Vše je spojeno s tím, že Měsíc potřebuje 28 dní na oběh kolem Země. Průměrná délka normálního cyklu je tedy 28 dní a lze jej rozdělit do 4 fází. Menstruace trvá obvykle 3-5 dní se ztrátou asi 50-80 ml krve, přičemž dochází k odlučování děložní sliznice. Právě pro tuto ztrátu krve mají ženy vyšší potřebu přijímat v potravě železo než muži. Doprovodnými znaky menses bývají  děložní křeče, občas spojené s nevolnostmi, zvracením a průjmy.

Nástup menstruace

První menstruace se dostavuje mezi  9. a 15. rokem života dívky. Průměrně se u dívek v České republice objeví první menstruace těsně po 12. narozeninách. Objeví-li se dříve než v devíti letech, jde nejspíš o projev předčasné puberty, ale je nutné vyloučit i nádor vaječníků nebo mozku. Nedostane-li dívka menses do 15 let, může být příčin tzv. amenorey hned několik. Nejčastější příčinou tohoto stavu bývá vrozená vývojová vada pohlavních orgánů nebo mozku. Pokud nejsou sekundární pohlavní znaky vyvinuty vůbec nebo pouze částečně, jde nejspíš o poruchu genetickou.
Věk, kdy dojde k prvnímu krvácení, je ovlivňován několika faktory, a to konkrétně genetikou, prostředím, stravováním a výživou. Je zvláštní, že u žen, které žijí společně v blízkém prostředí, se může začátek menstruace synchronizovat.

Menstruační cyklus je řízen hormonálně. V prvních letech je menstruace nepravidelná a u poloviny cyklů nedochází k ovulaci. Hormonální systém u dívek je velice citlivý na fyzickou a psychickou zátěž, což se může projevit dlouhým menstruačním cyklem (oligomenorea) nebo naopak chyběním menstruace (amenorea). Častou příčinou těchto problémů je také náhlý úbytek hmotnosti. K poruše cyklu dochází, pokud dojde k úbytku celkové hmotnosti o 15 procent nebo tukové tkáně o třicet procent.
Menstruace může chybět při syndromu polycystických vaječníků. Dívky s tímto syndromem jsou obézní, mají zvýšené ochlupení mužského typu a akné. Těmto dívkám je podávána hormonální antikoncepce, která snižuje hladinu mužských pohlavních hormonů.

Poruchy a nepravidelnost cyklu

Mezi poruchy menstruačního cyklu patří slabá či silná menstruace a prodloužený cyklus trvající déle než sedm dní.
Slabý cyklus zpravidla nevyžaduje žádné speciální léčení, pokud odborník vyšetřením dojde k vyloučení závažnějších onemocnění, která by mohla být příčinou. O slabé menstruaci mluvíme v případě, kdy žena spotřebuje méně než dvě vložky denně. Závažnější příčinou slabého krvácení může být Ashermanův syndrom, ke kterému může dojít po porodu či potratu, kdy bylo nutné dělohu vyčistit kyretáží. Děložní stěny částečně nebo úplně srostou. Toto onemocnění se projevuje i neschopností otěhotnět nebo porušeným vývojem placenty, pokud k otěhotnění dojde.

Silná menstruace, která  netrvá déle než sedm dní, se nazývá hypermenorea. Její příčinou může být vývojová vada dělohy, děložní polyp nebo myom, endometrióza nebo nádor dělohy. Příčinou silné menstruace může být i onemocnění ledvin, štítné žlázy, vysoký krevní tlak, nedostatek vitaminů B a C nebo porucha krevní srážlivosti. Vždy je nutné vyloučit zejména nádor - odběrem děložní sliznice. Podle typu změn sliznice se při léčbě podávají hormonální preparáty v různé kombinaci a fázi menstruačního cyklu. Je třeba také zvážit, zda při silném cyklu nedojde k anemii a není nutné doplňovat železo do organismu pomocí tablet.
Vyšetření na gynekologii je opravdu namístě, pokud žena krvácí velmi silně, po dobu více než osmi dní, krvácí-li mezi cykly a je-li nepravidelnost cyklu výrazná. Může se jednat o myomy, cysty, endometriózu, srůsty nebo mimoděložní těhotenství.

K nepravidelnosti menstruačního cyklu může dojít i u žen, které jinak s pravidelností problém nemají. Může se jednat o ovulační krvácení, nebo špinění těsně před nebo po menstruaci.  Ovulační krvácení bývá slabé, trvá v rozmezí několika hodin až dvou dnů a mohou jej doprovázet ovulační bolesti.
Jakmile vajíčko dozraje, oslabí se stěna folikulů (váčků) a dojde k uvolnění zralého vajíčka - ovulaci. Vajíčko je největší buňka v těle (0,2 mm). Vajíčko projde vejcovodem a to je ta chvíle, kdy může dojít k jeho oplodnění. Současně se v děložním hrdle vyskytuje čirý a tažný hlen, kterým dobře pronikají spermie. Dalším znakem jsou ovulační bolesti, trvající několik hodin. V tuto chvíli také stoupá teplota těla. Po ovulaci nastupuje poslední fáze cyklu, fáze luteální, kdy se zbytek folikulu transformuje do žlutého tělíska, které produkcí hormonů připravuje dělohu k uhnízdění zárodku. Pokud k oplodnění nedojde, neoplodněné vajíčko se rozloží a žluté tělísko také zaniká.

Nepravidelné prodloužené krvácení je označováno jako metroragie. Příčinou tohoto krvácení je narušená funkce vaječníků, kdy nedochází k ovulaci a děloha je dlouhodobě pod vlivem hormonů - estrogenů. Nejčastěji tomu bývá na začátku a na konci reprodukčního období ženy. Cyklus vypadá tak, že se střídají období vynechání menstruace s prodlouženým krvácením.

Premenstruační syndrom

Otoky, bolesti v zádech a podbřišku, prsů, hlavy, podrážděnost - to jsou jen některé nepříjemnosti, které trápí ženy v období před menstruací (u někoho dokonce 14 dní před menstruací) Pomoci může progesteron, který bývá aplikován vaginálně, pyridoxin, diuretika. Ženy, které berou hormonální antikoncepci, zpravidla PMS nepociťují, a pokud ano, je na místě tuto antikoncepci změnit.

Sílu a bolestivost menstruace lze ovlivňovat i pomocí přírodních prostředků. Pomoci mohou bylinky - kontryhel, malinové listí, homeopatické preparáty, akupunktura, masáže. Vhodné je začít věnovat se aktivněji pohybu - výborná v těchto případech bývá jóga, tai-či nebo břišní tanec, které jsou zaměřené na uvolnění pánve a přispívají tak k odstranění bloků v této oblasti.

Menstruace a dovolená

Ženy chtějí oddálit menstruační krvácení z důvodu dovolené. Postup je následující. Po dobrání obvyklé měsíční kúry (zpravidla 21 tablet)hormonální antikoncepce se plynule přejde k další bez přestávky. Tímto způsobem lze oddalovat krvácení až tři měsíce (jde o tzv. dlouhý cyklus). Déle není doporučováno. Pro ženy, které normálně antikoncepci nepoužívají, může gynekolog předepsat hormonální tablety, menstruace se pak opět dostaví zhruba do tří dnů po vysazení tablet. Tento postup však může se sebou nést i negativní účinky jako zvracení, nadýmání, bolest břicha, zvýšení hmotnosti.

Strach z menopauzy

Menopauzou život rozhodně nekončí, jak si ženy leckdy myslí. V období, kdy vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka, menstruační cyklus ustane a nastává menopauza, přechod. Jde zpravidla o období mezi 45. a 55. rokem ženy.
Snížení produkce pohlavních hormonů s sebou samozřejmě přináší poruchy menstruace. Typickým příznakem klimakteria jsou tzv. návaly. Měnící se hladiny hormonů vedou k pocitům horka, napětí a slabostem. Mnohdy se objevuje kolísání krevního tlaku provázené bolestmi hlavy nebo pocity malátnosti a únavy. Protože i mozkové funkce jsou ovlivněny hladinami hormonů, může u žen v přechodu docházet k nespavosti a ke změnám nálady. Vliv menopauzy na reprodukční orgány ženy vede k výskytu častějších bakteriálních infekcí - především dolních cest močových. Hormonální změny mají vliv i na změny v ukládání tuků. Začíná se hromadit i mimo typické lokalizace. S tím mnoho žen vůbec nepočítá, a proto v menopauze přibývají na váze.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.