Kód pojišťovny

Změny na nehtech

Ilustrační obrázek

Nehty jsou velmi křehké a citlivé a stejně jako naše pokožka je zrcadlem celé naší osobnosti, zaměstnání, duševní vyrovnanosti a životního způsobu. Změny nehtů mohou být zapříčiněny zaměstnáním nebo sportem, infekcí plísněmi nebo bakteriemi. Signálem vnitřního onemocnění mohou být typické změny na nehtech: drážky a jamky, bílé a barevné skvrny. Také některé nemoci se typicky projevují na nehtech (např. lupénka). Nejčastější příčino změn na nehtech je mechanická manipulace a nervózní tiky jako projev vnitřního napětí.

Kůže okolo nehtů

Kolem nehtu roste záhyb z kůže, který se lékařsky nazývá katikula. Chrání nehet i lůžko před špínou a nákazou. Při nešetrném zacházení může kůže zanítit lůžko, okolí nehtu je pak zarudlé a oteklé. V případě, že chceme kůži vytvarovat, můžeme ji opatrně shrnout dolů speciálním nástrojem.

Zarostlé nehty

Při stříhání nehtů bychom nikdy neměli stříhat jejich rohy, protože ty posilují strukturu nehtu a zamezují jejich zarůstání. Hnisavé záněty  a bolesti nehtů na prstech nohou často vznikají při nošení úzkých bot a v případě, že jsou nehty ostříhané příliš krátce nebo naopak dlouze. Pouze zdravé nehty rostou rovně a bez ošklivých deformací. Zánět nehtového lůžka nebo zarostlý nehet je nutno léčit. Bohužel se to někdy neobejde bez malého zákroku.

Lámavé a rozdvojené nehty

Každé poškození posledního článku prstu může mít za následek ošklivé změny nehtů. U rozdvojených nehtů se musí zjistit, zda se nejedná o plíseň. Také časté mytí rukou agresivním mýdlem vysušuje a poškozuje nehty. Lámavé a rozdvojené nehty mohou pomáhat odstranit vitaminové tablety a zdravá strava.

Zbytnění nehtů

Starší lidé trpí na silné zbytnělé, znetvořené nehty na nohou. Tou lze předcházet pravidelným pilováním a stříháním doma nebo na pedikúře. V případě nutnosti je lze odstranit laserem nebo skalpelem a věřit, že doroste zdravý  a hezčí nehet.

Alergie na lepidla

Některé ženy trpí alergiemi na lepidla a díky této alergii přišly při nalepování umělých nehtů o ty své. Proto bychom v případě umělých nehtů měly být opatrné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.