Kód pojišťovny

I zuby stárnou

Ilustrační obrázek

Je zcela přirozené, že organismus v průběhu let stárne. Většinou přednostně dbáme na stav pokožky, vlasů a obličeje, ale na zuby zapomínáme. Běžná starost o chrup by však měla být součást každodenní kosmetické péče. Zubní kartáček a pastu bychom měli vybírat stejně pečlivě jako pleťový krém nebo řasenku. Bohužel s přibývajícím věkem se s estetického problému může stát problém zdravotní. Mezi nejčastější typické potíže a nemoci zubů patří: záněty dásní, paradontóza, úbytek dásní, ztráta bělosti zubů nebo zubní kámen.

Pozor na cukr a kyselé

Naše zuby nemají rády příliš sladká jídla a také kyselé potraviny. Kyseliny totiž způsobují erozi skloviny a ztrátu vápníku. Ovocné šťávy bychom měli pít s brčkem.  Raději bychom si měli dopřát zeleninu a ovoce, protože obsahují důležité antioxidanty, a ty hrají důležitou roli při udržování dobrého stavu dásní.  Také bychom si měli dávat pozor na potraviny, které ovlivňují barvu našich zubů. Jedná se především o kávu a červené víno.

Eroze zubní skloviny

Po třicátém roce věku začíná na zubech ubývat sklovina. Tento úbytek se začíná projevovat především na hranách předních zubů a může vyústit až k výrazné změně tvaru a barvy zubů. Úbytek skloviny je způsoben působením kyselin, které pocházejí z jídla a pití. Čím je tenčí vrstva skloviny, tím se zuby stávají citlivější a zranitelnější.

Záněty dásní

Onemocnění způsobuje dlouhodobá  nedostatečná  péče. Zánět je způsoben toxickými látkami v zubním plaku a projevuje se otoky, zčervenáním a občasným krvácením. V rámci prevence je důležité pravidelné odstraňování plaku podél krčku. V případě neléčeného zánětu dochází ke ztrátě vláken, dásně i kosti. Zuby se stávají viklavější a mohou dokonce vypadnout. Ústup dásní je pozvolný proces a jeho následkem je obnažení krčků a s tím související zvýšená  kazivost  zánětlivost  zubů.

Úbytek bělosti zubů

Zuby postupně ztrácejí svou bělost a přirozeně šednou a žloutnou. Pod tenkou vrstvou bílé skloviny začíná prosvítat žlutá zubovina, tzv. dentin, prasklinami v sklovině pronikají hlouběji do zubu pigmenty a zabarvují ho. Na chrupu vznikají skvrny, které jsou způsobené jídlem, pitím a zubním kamenem. Ztrátu bělosti můžeme zpomalit pravidelným a technicky správným čištěním zubů.

Citlivost zubů

Zuby mohou být citlivé na horké, studené, sladké nebo slané. Dochází k tomu vlivem úbytku skloviny a tkáně dásní - impulzy z vnějšího prostředí procházejí rychleji až k zubním nervům a tím je dráždí. Podstatné je chránit zub před další erozí a používat kvalitní zubní pasty, které jsou určené pro citlivé zuby.

Prevence

Používání vhodných kartáčků a past spolu se správnou technikou čištění zubů může zdraví a životnost našich zubů prodloužit o několik let. Samozřejmostí by měla být pravidelná návštěva zubního lékaře -stomatologa.

Dentální hygiena

Návštěvu dentální hygienistky doporučuje zubní lékař. Úkol stomatologa je řešit především akutní problém a péče dentální hygienistky napomáhá především prevenci. Dentální hygienistka nejprve důkladně vyšetří stav našeho chrupu a poté zkontroluje přítomnost zubního plaku, zubního kamene, pohyblivost zubů a stav dásní. Dále se seznámíme s pomůckami na čištění zubů a soustředíme se na správnou techniku. Dentální hygienu bychom měli absolvovat 2x ročně. Plak toxických látek se hromadí na zubech a je nutné ho pravidelně odstraňovat, aby chrup dásně a kost neonemocněly.

Tvorba slin

Tvorba slin se s přibývajícím věkem snižuje, a proto dochází ke zhoršování přirozené očišťovací schopnosti ústní dutiny. Z toho důvodu je nutné více pít neperlivou vodu, vyplachovat si ústa po jídle, žvýkat žvýkačky a používat ústní vodu i během dne.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.